Kies op maat

Inloggen Menu

Global Development Issues

 

Deze minor wordt zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden.

This minor will be thaught in both Dutch and English (scroll down for English version).

 

Er zal een wereld voor je open gaan!

 

Als student, consument en als wereldburger ben je met de keuzes die je elke dag maakt, betrokken bij veel actuele mondiale ontwikkelingsvraagstukken. De minor Global Development Issues (GDI) is bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in het doorgronden van dit soort vraagstukken. Hierbinnen valt te denken aan grootsere onderwerpen zoals ongelijkheid, globalisering, duurzaamheid, interculturele communicatie en rechtvaardigheid, die vervolgens geconcretiseerd zullen worden in tastbare vraagstukken.

 

Als je niet alleen meer te weten wilt komen over deze vraagstukken op basis van theorie, maar ook wilt meewerken aan kleinschalige oplossingen tijdens een praktijkstage in het buitenland, is deze minor perfect voor jou!

 

Inhoud:

De minor GDI bestaat uit drie theoretische cursussen en een praktijkgerichte cursus. Je sluit de periode af met een zes weken durende stage in het buitenland*. In deze minor wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijke literatuur om denkbeelden te bestuderen, concepten toe te lichten en bij het analyseren van diverse ontwikkelingsvraagstukken.

 

De vier cursussen binnen de minor zijn:

A Inleiding in het ontwikkelingsvraagstuk

Bij het vak Inleiding maak je aan de hand van actuele casussen kennis met mondiale ontwikkelingsvraagstukken. Ook ga je op zoek naar verklaringen voor het ontstaan ervan. Met behulp van diverse perspectieven en vanuit verschillende dimensies (economisch, politiek, sociaal-cultureel en ecologisch) leer je deze ontwikkelingsvraagstukken te begrijpen en te analyseren.

 

B Cultuur en interculturaliteit

Binnen deze cursus leer je om culturen te analyseren aan de hand van theoretische concepten. Tevens leer je de centrale waarden van je eigen cultuur kennen en het belang van deze waarden in het oordelen over, en communiceren met, anderen.

 

C Rechtvaardigheid

Ontwikkelingsvraagstukken kunnen ook gezien worden als verdelingsvraagstukken. Is de manier waarop hulpmiddelen verdeeld worden rechtvaardig? Dit oordeel is niet alleen gebaseerd op feiten maar hangt ook samen met verschillende theoretische opvattingen over rechtvaardigheid.

 

D De Meesterproef (incl. stage)

In de meesterproef komen alle onderdelen van de minor samen wanneer je zes weken stage loopt bij een project in het buitenland. Tijdens deze stage zal je inhoudelijke onderdelen uit de andere cursussen koppelen aan je praktijksituatie.  Tijdens de klassikale bijeenkomsten van deze cursus wordt je goed voorbereid op je stage (verblijf, de lokale omstandigheden, de cultuur, etc.).

Belangrijk: aan het verblijf in het buitenland zijn kosten verbonden, evenals aan de organisatie rondom een visum, vaccinaties, e.d. Hoe hoog de kosten zijn hangt o.a. af van de bestemming en het stageproject!

Leerdoelen

Aan het einde van de minor (20 weken) heb je geleerd om mondiale ontwikkelingsvraagstukken te signaleren en te analyseren, en heb je ervaren hoe je een bijdrage zou kunnen leveren aan mogelijke oplossingen.

Deze kennis, inzichten, en vaardigheden zullen in je verdere loopbaan een waardevolle aanvulling blijken.

Ingangseisen

Iedere HBO-student met een afgeronde propedeuse is welkom.

Literatuur

De literatuur zal veelal in het Engels zijn (voor de Engelstalige groep zelfs volledig in het Engels zijn).

Rooster

Deze minor wordt zowel in september als in februari aangeboden. De minor kent grofweg 15 fysieke college-uren en wordt geroosterd over maximaal 5 werkdagen (het streven is over 4 werkdagen). Tevens zijn er incidenteel “buiten-het-rooster-om” activiteiten die soms in de avond zullen plaatsvinden.

Toetsing

De toetsing van de minor bestaat uit een combinatie van schriftelijke tentamens, individuele- en groeps (schrijf)opdrachten, presentaties en het bijwonen van gastcolleges.

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Deze minor wordt aangeboden door Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT).

De colleges worden gegeven op de campus Stappegoor in Tilburg.

Het succesvol afronden van deze minor levert 30 EC aan studiepunten op.

Kijk voor meer informatie ook eens op de minorenwebsite van Fontys.