Kies op maat

Inloggen Menu

Specialistische Jeugdhulp

 

Deze minor wordt aangeboden in lesplaats Eindhoven, Tilburg, Sittard en Den Bosch. Je kunt je voorkeur voor een lesplaats op de leerovereenkomst aangeven. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met je voorkeur, maar kunnen dit niet garanderen.

Wil jij meer weten over werken in de specialistische, forensische jeugdhulp? Wil je iets betekenen voor jeugdigen en hun systeem, waarbij sprake is van ernstige opgroei- en/of opvoedproblematiek? Kies dan voor de minor Specialistische jeugdhulp!

Over de minor

In de minor Specialistische jeugdhulp maak je kennis met verschillende thema’s, zoals kinderbescherming, systemisch werken, gespreksvoering, trauma en hechting. Met medestudenten, professionals en coaches (docenten) werk je aan complexe pedagogische vraagstukken uit het werkveld. Gedurende de minor geef je richting aan je leerproces door het bepalen van je eigen leerdoelen. De coaches en professionals begeleiden je tijdens dit proces en zijn inhoudelijk experts aan wie je al je vragen kunt stellen.

Waarom de minor Jeugdhulp?

  • Verdieping van kennis, houding en vaardigheden die horen bij werken in de specialistische, forensische jeugdhulp
  • Werken aan pedagogische kwesties en casussen uit de praktijk
  • Begeleiding van coaches en professionals uit de praktijk

Leerdoelen

Als student bepaal je je eigen leerdoelen op basis van 4 leeruitkomsten, die hieronder worden vermeld. Je bent zelfverantwoordelijk voor je leerproces. Je volgt kennissessies en trainingen (met o.a. experts uit het werkveld) en werkt in groepen aan pedagogische kwesties en casussen uit de praktijk.

  • Je levert een bijdrage aan een veilig pedagogisch klimaat van jeugdigen binnen de specialistische jeugdhulp.
  • Je voert gesprekken met jeugdigen en hun systeem binnen de specialistische jeugdhulp vanuit partnerschap en onderbouwt dit vanuit kennis.
  • Je werkt integraal samen met professionals in het specialistisch werkveld in het belang van de jeugdige, waarbij kennis van juridische kaders en het domein jeugdhulp wordt ingezet.
  • Je maakt binnen het domein van de specialistische jeugdhulp afwegingen vanuit een professioneel normatief kader

Ingangseisen

Je bent welkom bij de minor Specialistische jeugdhulp als je de propedeuse behaald hebt van Pedagogiek, Sociale Studies, Management in de zorg, Pedagogisch Management Kinderopvang, Toegepaste Psychologie, Verpleegkunde, Social Work of PABO.

Heb je een propedeuse van een andere opleiding dan hierboven genoemd en denk je dat de minor Specialistische jeugdhulp een passende minor is voor jou, schrijf dan een motivatiebrief waarin je duidelijk aangeeft waarom je deze minor wilt volgen en waarom deze passend is voor jou en stuur deze naar minorjeugdhulp@fontys.nl.

Studeer je bij een andere instelling dan Fontys? Dan heb je tevens toestemming nodig van de examencommissie van je opleiding.

Rooster

De minor Specialistische jeugdhulp duurt 20 weken en kun je volgen in de lesplaatsen Eindhoven, Tilburg, Sittard en Den Bosch. Het is een voltijdminor. We gaan ervan uit dat je van maandag t/m vrijdag beschikbaar bent.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Locatie: Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Sittard
Startmoment: september
Periode: Semester 1 (september 2024 – februari 2025)
Studiepunten: 30 EC
Duur: Semester, 20 weken

Toetsing

De minor start met een introductie waarin kennis wordt gemaakt met het werkveld, je medestudenten, coaches en de opbouw van de minor. Je stelt je eigen leerplan op. Daarnaast bepaal je aan welke pedagogische kwestie je gaat werken.

Vanaf de start van de minor verdiep je je in verschillende complexe pedagogische vraagstukken. Dat doe je samen en individueel. Daarnaast werk je zelfstandig aan je portfolio en volg je kennissessies en bijeenkomsten die de coaches van de minor organiseren.

Aan het eind van de minor lever je jouw portfolio in, waarin je de 4 leeruitkomsten aantoont. Het verzameld bewijsmateriaal komt voort uit het leerplan dat je aan het begin van de minor maakt. De examinatoren beoordelen je portfolio.
Daarnaast vindt er een eindsymposium plaats. Hier presenteren studenten de uitwerking van de pedagogische kwestie aan elkaar, de coaches en het werkveld. Kennisdeling staat daarbij centraal. 

We werken vanuit de gedachte ‘assessment as learning’. Ofwel: je krijgt tijdens de minor continu constructieve feedback van medestudenten, coaches en professionals uit het werkveld. Dit motiveert om met en van elkaar te blijven leren. Je neemt je ervaring met deze waardevolle manier van leren en werken mee in je verdere carrière.

Aanvullende informatie

Opbouw
Je werkt met medestudenten, professionals uit het werkveld en coaches (docenten) aan complexe pedagogische vraagstukken afkomstig uit de door jouw gekozen context van de jeugdhulp. De coaches en professionals uit het werkveld begeleiden jou tijdens het proces en zijn inhoudelijk experts aan wie je al jouw vragen kunt stellen.

Als student bepaal je jouw eigen leerdoelen op basis van bovengenoemde bekwaamheden. Je volgt geen colleges en lessen maar werkt met kennisuren waar theorie behandeld wordt die je zelf verzamelt (dialoogsessies). Je bent onderdeel van een leergemeenschap en in deze groep werk je aan opdrachten uit het werkveld. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw leerproces.

Assessment as learning

Gedurende het semester is er sprake van assessment as learning. Dit houdt in dat er continue constructieve feedback gegeven wordt door medestudenten, coaches, professionals uit het werkveld en andere experts, waarbij de aandacht voor het leerproces net zo groot is als de aandacht voor de geleverde prestatie. Hierdoor breng je als student jouw functioneren in kaart en stel je jouw niveau van bekwaamheid vast. Zo geef je zelf sturing aan jouw eigen leerproces.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de minor? Mail dan naar minorjeugdhulp@fontys.nl.

Heb je vragen over de aanmelding? Mail dan naar minorcoordinatorpedagogiek@fontys.nl