Kies op maat

Inloggen Menu

Klinische voeding

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat voeding een grote rol speelt bij het herstel van patiënten. Klinische voeding staat daarom steeds meer in de belangstelling. 

Wil jij in de toekomst werken als diëtist in een zorgorganisatie? Hou je van samenwerken in een (multidisciplinair) team? Interesseert de invloed van voeding op ziekte jou en vind je het een uitdaging je hier in te verdiepen? Vind je het leuk om patiënten te behandelen? Dan is deze minor echt iets voor jou. Volg dan deze minor Klinische voeding, waarin je alles leert over het voeden van zieke mensen.

Patiënten in het ziekenhuis worden op verschillende manieren gevoed: oraal, enteraal of parenteraal of combinaties hiervan. Bij al deze vormen van voeden ben je als diëtist betrokken. Je bent expert op dit gebied en hebt hier dus een belangrijke rol in.

Onderwerpen
De taken van de klinisch werkende diëtist zijn zeer divers. Tijdens deze minor ga je met verschillende taken aan de slag:

  • Diëtistisch diagnosticeren, behandelen en begeleiden van patiënten in het ziekenhuis en na ontslag uit het ziekenhuis
  • Coachen en begeleiden van verpleegkundig en (para)medisch personeel op het gebied van voeding. Hierbij is samenwerken in een multidisciplinair team natuurlijk essentieel
  • Onderzoek doen naar de effectiviteit van de behandeling
  • Werken aan kwaliteit door behandelingsrichtlijnen op- en bij te stellen
  • Profileren van het vakgebied binnen een instelling en in het werkveld

Resultaat
Als je deze minor volgt, vind je waarschijnlijk makkelijker een stageplaats in een ziekenhuis. Ook heb je na je afstuderen een pre bij het solliciteren naar een functie als klinisch diëtist.

Soort minor
Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel).

Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.

Leerdoelen

Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen.

  • Kennis hebben over en vaardig zijn in het diëtistisch diagnosticeren en behandelen van klinisch niveau 3 patiënten
  • Kiezen van het juiste diagnose-instrument
  • Interpreteren van laboratoriumuitslagen
  • Een dieetbehandelingsrichtlijn kunnen schrijven en beoordelen
  • Onderzoek verrichten om de effectiviteit van de dieetbehandeling te evalueren
  • Profileren van het vakgebied binnen een instelling en in het werkveld
  • Het opzetten van een kookworkshop

Beroepsrollen en Competenties

Tijdens de minor wordt gewerkt in de rol van behandelaar. Deze rol staat tevens in relatie tot de overige beroepsrollen van de diëtist werkzaam in het ziekenhuis / een zorginstelling:

  • Beroepsrol voorlichter
  • Beroepsrol productontwikkelaar
  • Beroepsrol beleidsadviseur

Binnen deze minor kun je je verder bekwamen in de beroepsrol behandelaar, beleidsadviseur, voorlichter en productontwikkelaar met de stamcompetenties professionaliseren, ondernemen, onderzoeken, samenwerken, communiceren en werken aan kwaliteit.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie:

info@han.nl | T (024) 35 30 500 van 09.00 tot 16.30 bereikbaar | www.han.nl

Inschrijven? Goed om te weten! Bij populaire minoren vindt 3 tot 4 weken na het open gaan van de inschrijvingen een loting plaats áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen. Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na drie weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.

 

Schrijf je op tijd in!

Let op: Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt ca. 3 weken), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.

Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.

 

Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/

Ingangseisen

Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.

Voor wie?
Deze minor is bedoeld voor studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek die interesse hebben in het werk van de klinisch diëtist.

Voorwaarden voor deelname

Je hebt minimaal 90 EC behaald bij de opleiding Voeding en Diëtetiek waarvan tenminste 52,5 EC binnen vakken gerelateerd aan het optimaliseren van herstelprocessen. Dit betekent dat je ervaring hebt met een diëtistische anamnese, een diëtistische diagnose en een behandelplan voor zieke individuen. Daarnaast heb je basiskennis over en ervaring met:

  • het opstellen van een interventieplan gericht op preventie, voorlichting, behandeling en begeleiding
  • voedings- en dieetinterventie bij (dreigende) ondervoeding, welvaartsziekten, nierziekten, maagdarmleverziekten en kanker
  • evidence based practice

Toetsing

Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:

De toetsing bestaat uit een 7-tal deeltoetsen die optellen tot de eindbeoordeling.

Rooster

Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een vast rooster, maar dit kan enigszins per week verschillen.

Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag beschikbaar zijn, dus bijbaantjes of andere vakken van maandag t/m vrijdag (8.45-17.30 uur) volgen is geen optie.


De geprogrammeerde contacttijd bestaat uit gemiddeld 15 uur per week:

  • 4 dagdelen les (project, praktijk, dieetleer, integratie)
  • Kookworkshop
  •  
  • De niet-geprogrammeerde contacttijd bestaat uit:
  • Meeloopdagen in de praktijk
  • Excursies
  • Projectsamenwerkingsuren
  • Gespreksvaardigheden oefenen in het Praktijkhuis
  • Kookworkshop voorbereiden in het Praktijkhuis
  • Zelfstudie

Totaal 40 uur per week