Kies op maat

Inloggen Menu

Werk aan Wereldwijde Voedseldialoog


Inhoud

Voedsel! We zijn er op elk moment van de dag druk mee. Vaak zonder bij na te denken. Maar, ben jij geïnteresseerd in waar je voedsel vandaan komt, welke partijen zich er allemaal mee bemoeien, hoe (on)eerlijk het voedsel wordt verdeeld, wat er allemaal mee gebeurt voordat het op je bord ligt en wat de problemen en kansen wereldwijd zijn van duurzame voedselproductie en –consumptie? Dan is deze module bij uitstek voor jou bedoeld!

Meer dan 9 miljard mensen in 2050 moeten van eerlijk en duurzaam voedsel worden voorzien. En dat op een verantwoorde en duurzame manier. Hoe gaan we dat voor elkaar boksen? De land- en tuinbouw nog verder intensiveren en nog meer massaproductie? Of juist meer focussen op gezonde of enkel biologische voeding? Of met z’n allen de vleesconsumptie terugdringen? Of met de 3D-printer elke dag ons eigen portie printen? Zomaar een greep uit vraagstukken die in deze module aan bod komen.

In deze minor word je als student 10 weken lang ondergedompeld in de wereld van voedsel; we gaan op safari door de voedselketen, bekijken de voedselsystemen en het voedselnet. We houden stil bij meerdere haltes en verkennen de wereld van de grondstoffen, de primaire productie, de verwerkende industrie, de retail en gaan ons verdiepen in de consument.

Je leert hoe de complexe wereld van onze internationale voedselsystemen eruitziet. We proberen samen te ontdekken hoe (on)transparant die wereld is, kijken of we hier invloed op kunnen uitoefenen. Communicatie, verbinden, onderbouwen, inlevingsvermogen, argumenteren en de dialoog aangaan, vormen de rode draad in deze minor.

Ook de (geo)politieke, internationale, sociaal-culturele en historische dimensies van de voedselsystemen krijgen volop de aandacht.
Heb je affiniteit met voedsel, gezondheid, duurzame voedselproductie en –consumptie, maatschappelijke ontwikkelingen zowel regionaal als mondiaal? Dan zit je goed bij deze minor!

Leerdoelen

  1. Je kan specialistische vakkennis nuttig inzetten in een multidisciplinaire praktijkopdracht, en kan de verbinding leggen tussen zijn eigen kennis en die van andere disciplines zodat meerwaarde gecreëerd wordt
  2. Je kan beroepsmatige en ethische dillema’s van zijn oplossing of product constateren in relatie tot de maatschappelijke (ook internationale) uitdagingen in het domein Agro-Food-Leefomgeving en daarover beargumenteerd zijn mening geven.
  3. Je hebt inzicht in de (internationale) ontwikkelingen en issues van het voedselproductie- en consumptiepatroon en is in staat hier een eigen visie over te vormen en uit te dragen
  4. Je hebt geleerd om persoonlijk leiderschap te laten zien, je pakt je rol, je voelt je verantwoordelijk voor je taken en je stelt jezelf op als een professional.

Aanvullende informatie

Om zoveel mogelijk leereffect uit deze module te halen is een intrinsieke motivatie rondom wereldvoedselproblematiek essentieel.

In deze minor bepaal jij zelf het resultaat door actief mee te werken aan visievorming en dialoogvoering.

Het is nadrukkelijk geen verdiepende minor op detailniveau maar vooral het verbredende karakter rondom ons voedselsysteem moet je aanspreken.

Er wordt gewerkt op locatie in Den Bosch buiten HAS Hogeschool

Ingangseisen

Om deel te nemen aan deze minor moet je je hbo propedeuse hebben afgerond en minimaal 40 EC hebben behaald in je tweede jaar.

Daarnaast vragen we voor deze minor aantoonbare kennis van dan wel affiniteit met minimaal één van de domeinen: agri, food en/of leefomgeving.

Toetsing

Project 60%
Eindpresentatie 20%
Paper 20%
Aanwezigheid & Betrokkenheidproject

Literatuur

Noordhoff Atlasproducties:   ISBN 9789001120122

Rooster

Nog niet bekend.