Kies op maat

Inloggen Menu

Windenergie

Tijdens de minor Windenergie maak je kennis met interessante en belangrijke thema’s die spelen in de off- en onshore windindustrie. Het werkveld is naarstig op zoek naar goed opgeleide medewerkers die kennis hebben van deze industrie. Met deze minor op zak ben jij dus een grote aanwinst voor het werkveld en haal jij samen met andere technische disciplines op een slimme en efficiënte manier energie uit de wind.

De minor Windenergie is in nauwe samenwerking met bedrijven ontwikkeld. De volgende
thema’s komen aan bod:

 • Windenergie, Windkarakterisering en Aerodynamica
 • Veiligheid, Wet- en Regelgeving
 • Ontwerpen en Realiseren
 • Beheer en Onderhoud
 • Professionaliseren en Praktijk

Daarnaast ga je bij bedrijven langs zodat je zelf kunt ondervinden wat de windindustrie voor
jou kan betekenen. Met de opgedane kennis en relaties in het werkveld onderscheid jij je straks op de arbeidsmarkt. Volop carrièrekansen dus!

Leerdoelen

Binnen de minor werk je actief aan de volgende algemene leerdoelen:

 • Je krijgt inzicht in de verschillende bedrijven en banen in de industrie van windenergie, zowel nationaal als internationaal.
 • Je krijgt inzicht in de techniek in deze sector en of werken in deze sector aansluit op je ambities 
 • Met deze minor krijg je gemakkelijker toegang tot werken in deze sector.

De lessen worden verzorgd door verschillende inspirerende (gast)docenten uit het vakgebied en een link wordt gelegd met het lectoraat Windenergie van de Hanzehogeschool. Praktijkervaring in deze minor is erg belangrijk, daarom worden verschillende excursies naar aansprekende bedrijven en evenementen georganiseerd. Verder wordt in de tweede periode aan een praktijkopdracht bij een bedrijf (mini-stage) gewerkt.

Aanvullende informatie

Voor de minor geldt een minimum aantal deelnemers van 10 personen en een maximaal aantal van 30 personen. Of het minimum is behaald wordt begin juli bepaald, de student hoort daarna of de minor definitief wel of niet doorgaat.

Voor meer informatie kun je terecht op https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/techniek/instituut-voor-engineering/opleidingen/minor/windenergie

Ingangseisen

Je kunt je inschrijven voor deze studie als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent derde- of vierdejaars hbo-student die de propedeuse gehaald heeft.
 • Je hebt affiniteit met onshore en offshore wind industrie.
 • Je hebt een hands-on en no-nonsense mentaliteit.
 • Je volgt een technische hbo-opleiding, bij voorkeur een die voldoet aan de competentieprofielen van ‘bachelor of engineering’ of ‘bachelor of applied sciences’ of ‘bachelor of Built Environment.

Voldoe je niet aan de eisen, maar wil je de minor wel graag volgen? Neem dan vooral contact op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Voor de minor geldt een minimum aantal deelnemers van 10 personen en een maximaal aantal van 30 personen. Of het minimum is behaald wordt begin juli bepaald, de student hoort daarna of de minor definitief wel of niet doorgaat.

Toetsing

De theoriedelen worden getoetst via een aantal opdrachten waarbij het gaat om de toepassing van de kennis. Deze opdrachten resulteren in een rapport en/of presentatie. De praktijkdelen wordt getoetst via een plan van aanpak aan het begin, voortgangsbesprekingen en een eindassessment waarbij de bewijsstukken in de vorm van een rapport en afhankelijk van het type opdracht specifieke beroepsproducten worden gewaardeerd.

Literatuur

Kosten: eventuele kosten voor facultatieve excursies.

Rooster

Voltijd onderwijs overdag in semester 1

De hoofdlocatie is de Hanzehogeschool Groningen. De minor duurt twintig weken. Gedurende de looptijd van de minor worden theorie en praktijk afgewisseld. De opleiding wordt afgesloten met een groepsopdracht uit de praktijk.