Kies op maat

Inloggen Menu

Inkoopmanagement (in voltijd)

Inkoopmanagement (in voltijd) 

Europees aanbesteden, sourcing, leveranciersmanagement en contractbeheer? Uitbesteden, category management, duurzaam en circulair inkopen, contractmanagement, onderhandelen, relationele contracten en soft skills? Allemaal onderdelen en aspecten die thuishoren bij het vakgebied Inkoop. Een boeiend en inspirerend vakgebied en dan zijn er ook nog genoeg HBO-vacatures voor jonge inkoopprofessionals. Vanaf 2007 hebben ruim 1000 studenten van de Hanzehogeschool en andere Hogescholen de uitdagende minor Inkoopmanagement afgerond. Veel studenten kiezen hierna ook voor het inkoopvak! 

Het belang van inkoop 
Inkoop is belangrijk voor het bereiken van organisatiedoelstellingen. Grote organisaties beschouwen inkoop dan ook als strategisch voor de bedrijfsvoering. Inkoop richt zich vooral op de toegevoegde waarde in de keten. Alles begint bij de klant (de demand-kant) en de inkoopprofessional is de cruciale schakel richting de leveranciers, de supply-kant van de keten. De relatie met de leverancier speelt daarbij een steeds grotere rol. Samenwerking wordt belangrijker. De inkoopprofessional is meer en meer een verbindende factor. 

Inkoop in de private sector 
Bij private organisaties is inkoop wezenlijk voor het bereiken van concurrentievoordeel. Ook het MKB realiseert zich dit de laatste jaren. De vraag naar inkopers op tactisch en strategisch niveau is groot in het bedrijfsleven. 

Inkoop in de publieke sector 
Ook in de publieke sector staat inkoop volop in de belangstelling. Als de overheid goederen of diensten afneemt van een bedrijf gelden bij grotere contracten de Europese aanbestedingsrichtlijnen. De overheid heeft een grote behoefte aan young professionals met inkoopkennis. Bij veel overheidsinstanties en inkoopadviesbureaus kom je oud-inkoopstudenten van de Hanzehogeschool Groningen tegen. 

De minor Inkoopmanagement is als volgt opgebouwd: 
 

  1. Wereld van Inkoop (5 EC): je maakt kennis met het inkoopwerkveld. We gaan naar bijeenkomsten en (inkoop)organisaties, kijken naar trends en ontwikkelingen en zo bouw je een portfolio op waarin je inzicht krijgt wat er allemaal op inkoopgebied gebeurt en welke rol jij daarin kan spelen? 
  2. Inkoopproces (privaat en publiek, 10 EC): hoe werkt het inkoopproces bij een bedrijf of de overheid? Welke theorieën gebruik je, hoe onderhandel je en wat doe je in de rol van leveranciersmanager, inkoper en contractmanager?  
  3. Inkooponderzoek (publiek, 5EC): Samen met het lectoraat Publieke Inkoop werken we aan inkopen met duurzame impact. Dit doen we door praktijkonderzoek uit te voeren over bijvoorbeeld circulair inkopen. 
  4. Adviesopdracht (10 EC): Het werkveld zit met veel inkoopvragen. Samen met medestudenten ga je aan de slag om te adviseren over vraagstukken uit de inkooppraktijk voor een opdrachtgever. Alles wat je eerder geleerd hebt kun je nu in de praktijk brengen.  

Alle onderdelen van de minor zijn praktijkgericht: 

  • veel gastdocenten, 
  • workshops met medewerking van inkoopadviesbureaus en bedrijven, 
  • uitgebreid netwerk van organisaties die meewerken aan de praktijkopdrachten, 

De minor wordt in januari/ februari afgesloten met een inkoopseminar waarin studenten en inkopers elkaar ontmoeten. In juni organiseren we als afsluiting een inkoopsymposium. De minor is een toonaangevende inkoopopleiding binnen het HBO en krijgt ook landelijk veel publiciteit. Studenten die de minor hebben gevolgd hebben, zoals gezegd, goede kansen op de arbeidsmarkt. 

Uit studentenevaluaties blijkt dat de minor zeer gewaardeerd wordt vanwege de grote praktijkgerichtheid en de deskundigheid en betrokkenheid van de docenten. De docenten doen zelf ook onderzoek op het gebied van inkoop. Studenten van de minor zijn afkomstig van veel verschillende opleidingen en hogescholen (o.a. Bedrijfskunde, CE, FM, Small Business & Retail, Logistiek en Economie, Technische Bedrijfskunde). De samenwerking tussen studenten met een verschillende achtergrond is één van de aantrekkelijke kanten van de minor. 

Vanuit de minor is er een convenant met NEVI voor het behalen van een vrijstellingsverklaring voor meerdere modules van NEVI 1 (op basis van het volgen van de minor en na behalen van je diploma). Let op: het is geen certificaat van NEVI 1, maar het betreft een vrijstellingsverklaring voor enkele modules van NEVI 1. Voor deeltijd geldt dat studenten individueel een vrijstelling dienen aan te vragen. 

Vanuit de minor is er een convenant met de Rijksoverheid. We werken samen met andere hogescholen op het gebied van professionalisering van publieke inkoop. Dit doen we in een Innovatiewerkplaats en met het lectoraat Publieke Inkoop. Jaarlijks studeren ca. 20 studenten af binnen Inkoop.  

Doelgroep 
Ongeacht welke opleiding ben je welkom bij deze minor. Dit sluit aan op het werkveld. Inkoopprofessionals in de praktijk hebben veel verschillende (opleidings)achtergronden. Twijfel je, neem dan gerust contact op.   

Leerdoelen

De student krijgt een gedegen basis op het gebied van Inkooptheorie en kan oplossingen ontwerpen en presenteren voor inkoopproblemen voor bedrijven en publieke organisaties. De student wordt een gedreven ‘young professional’ op inkoopgebied.

Ingangseisen

De minor is geschikt voor studenten die hun propedeuse reeds behaald hebben. Studenten kunnen worden uitgenodigd voor een intakegesprek door de minorcoördinator, om de mogelijkheden voor het volgen van de minor te bespreken.

Literatuur

Wordt voor de start van de lessen bekend gemaakt.

Rooster

Semester 1 en 2 van het studiejaar 2024 - 2025

Toetsing

Toetsing van de leerdoelen vindt plaats door middel van tussentoetsen, beroepsproducten, peer asessment en presentaties.

Aanvullende informatie

De minor wordt alleen aangeboden bij voldoende aanmeldingen (minimaal 25). Het besluit hierover zal tijdig genomen worden. Uiteraard krijg je in dat geval hiervan schriftelijk bericht. Meld je daarom zo spoedig mogelijk aan!

Vragen? Neem contact op met de coördinator: Alex de Vries