Kies op maat

Inloggen Menu

Sport Business Innovation

De minor Sport Business Innovation (SBI) is een minor voor derde- en vierdejaars hbo-studenten met een passie voor de sportwereld. De minor SBI gaat van start in februari en staat open voor alle ondernemende studenten die de kracht van sport willen inzetten om ondernemend de wereld tegemoet te treden met innovatieve producten, diensten, processen en/of systemen.

Op allerlei mogelijke manieren wordt door bestaande en nieuwe organisaties sport ingezet om zaken te realiseren. Als ondernemende professional en/of professionele ondernemer leid je met gebruikmaking van sport een eigen onderneming, of vertoon je binnen een bestaande organisatie ondernemend gedrag en heb je een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid. Je neemt veel initiatief, snapt de toegevoegde waarde van sport, bent constant op zoek naar innovaties en/of marktkansen en gaat de strijd aan met de eventuele concurrentie op de markt. Kortom geen schools leven meer, maar echt leren op eigen benen te staan! Dat hoeft niet voor eigen risico en rekening als 'entrepreneur', dat kan ook als 'intrapreneur' in een bestaande organisatie met een eigen project of verantwoordelijkheid. Dat kan in binnen en/of buitenland, we maken graag (nieuwe) combinaties, veel is mogelijk!

De minor heeft allerlei kwaliteitscertificeringen en -labels, zoals van de brancheorganisaties VNO-NCW, MKB Noord en heeft als een van de weinige minoren in Nederland het bijzonder kwaliteitskenmerk ondernemen van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Maar belangrijker nog zijn onze alumni, zij vormen ook de kwaliteit van de minor. Veel van hen hebben een eigen onderneming of hebben een bepalende positie in een organisatie gelieerd aan de sport en voelen zich nog steeds verbonden met deze minor. Dat maakt dat ze ook graag meewerken aan de minor SBI. Doordat ze bijvoorbeeld studenten uit de minor, die ondernemende ambities hebben en de rol van sport daar belangrijk bij vinden, graag met raad en daad te woord staan. Met de minor SBI kom je dus in een krachtig netwerk. De minor SBI is ontstaan vanuit de hbo sportopleidingen in Groningen en wil nu haar bereik (voor wat betreft studentdeelnemers maar ook inhoudelijk) graag vergroten. Dat maakt dat een grote diversiteit van studenten met een diversiteit van ambities met sport welkom is.

Deze minor is alles behalve schools, je krijgt veel vrijheid om fouten te maken en successen te vieren. Daarbij vormen ambitie, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid wel een voorwaarde om goed beslagen ten ijs te komen. De functies waarin SBI-studenten veelal terecht komen zijn D.O.M. te noemen: directeur, ondernemer, manager.

Leerdoelen

Deze minor is programmatisch opgebouwd en kent 2 fasen.

Fase 1 wordt gedomineerd door de aspecten die te maken hebben met de sportondernemer zelf en zijn/haar context. Wat is het idee, de droom, de visie? Dit hangt bijvoorbeeld af van eigen kwaliteiten, maar ook van relaties met anderen en de ontwikkelingen in de maatschappij. Dat gaan we in kaart brengen.

Ondernemen kan daarbij plaatsvinden in verschillende contexten, Vragen die centraal staan: wat is die context? Welke mogelijkheden zijn er? Welke informatiebronnen zijn er beschikbaar? Wat betekent 'effectuation' in dit verband? Hoe kan de sociale media behulpzaam zijn? Wat is en hoe ontwerp ik een nieuw businessmodel?

In fase 2 wordt met het resultaat uit fase 1 een actieve 'move' gemaakt richting de sportpraktijk. Aan de gang met de uitbreiding van vaardigheden, relaties, nieuwe situaties en toetsen van theoretische kennis aan de praktijk. Perspectieven en mogelijkheden van anderen integreren in ontwikkelde ideeën. Testen en doorontwikkelen van bepaalde bedachte producten en/of diensten.

Voor mooi geformuleerde doelstellingen en ervaringen van alumni, bekijk onderstaande video:

Ingangseisen

  • hbo-propedeuse (bij voorkeur 3e of 4e jaars student)
  • Affiniteit met sport en een (business)idee waar jij als student werk van wil maken
  • Zelfstandigheid, ambitie en doorzettingsvermogen

Rooster

De minor vindt plaats vanaf februari en duurt een semester (30 EC).

Bijeenkomsten
Er zijn centrale bijeenkomstmomenten, meestal dinsdag en vrijdagochtend. Verder zijn er bedrijfsbezoeken, groepswerk en individuele sessies met expertise-dragers/docenten/e.d. in onderling overleg. Dat kan dus ook ’s avonds of in de weekenden zijn. De sport- en ondernemende wereld kenmerkt zich nu eenmaal door een 24 x 7 mentaliteit.

Werkplek
De werkplek kan per student variëren, bijvoorbeeld: je kan een (vooraf) zelfgekozen stageplek organiseren, aansluiten in een business incubator/netwerk in je woon/werkplaats, en/of op de Zernike Campus van de Hanzehogeschool Groningen. Groningen is dan ook bij uitstek een sport en ondernemers vriendelijke studentenstad.

Toetsing

  • Schriftelijk tentamen (m.n. om de taal en essenties van sportondernemerschap paraat te hebben)
  • Groepsprojectwerk met duidelijke deliverables (denk aan: sport business magazines, sport business events, webbased platforms, e.d.) en aantoonbare impact (extern gebruik en waardering is hier belangrijk)
  • Individuele portfolio’s van sport business innovaties in woord (beschreven business modellen), maar zeker ook in “gebaar” met veel praktijkvoorbeelden: video’s, blogs, referenties, displays, presentaties, showcases, etc.)

Aanvullende informatie

Er zijn geen kosten verbonden aan de minor, met uitzondering van van literatuur en eventuele reiskosten voor de organisatiebezoeken. Een studiereis naar de Sporthochschule Köln wordt additioneel aangeboden tegen een gereduceerd (door een bijdrage vanuit de E.U.) tarief.

De voertaal in het programma is Nederlands, met soms internationale bijdragen in het Engels.

Het maximum aantal deelnemers is 22.

Vragen of contact?
Als je vragen hebt, neem dan contact op met het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen. Bekijk ook de websites met daarop contactinformatie: