Kies op maat

Inloggen Menu

Circular Business

Wist je dat het bedrijfsleven soms al ver vooroploopt met geld verdienen aan duurzaamheid? Wil je ontdekken hoe een bedrijf hun hele keten doorlicht om te kijken hoe ze duurzaam kunnen zijn of nog meer kunnen doen? Of wist je dat er bedrijven zijn die koffiebekers maken van koffie? Of bedrijven die schoenen maken van cactusleer? Of dat een ondernemer een heel succesvol platform heeft opgezet om producten te lenen ipv te verkopen? Of wist je bijvoorbeeld dat er in de kledingindustrie al mooie initiatieven zijn om hun uitstoot te verminderen?

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn en de overgang naar een circulaire economie is in volle gang. Wil je hier meer over weten en kennismaken met bedrijven die druk bezig zijn met de transitie? Dan is deze minor interessant voor jou!

In onze minor duiken we dieper in diverse concepten van de circulaire economie oa. De 10’R’en, Product-as-a-Service (PaaS),  Reverse Logistics, integrale waarde modellen, het Butterfly model van Ellen MacArthur, duurzaam ondernemen, CSRD en het Business Model Template van Jan Jonker maar gaan we vooral naar de praktijk kijken middels casestudy’s,  (veel) gastsprekers uit het werkveld en door een praktijk(groeps)opdracht bij een organisatie.

Wat staat er op het programma?

 Elke week halen we inspirerende gastsprekers uit verschillende bedrijfstakken naar binnen bij de Haagse. Zij vertellen vanuit hun eigen ervaring wat hun drijfveren zijn en hoe zij duurzaam en circulair ondernemen. De gastsprekers komen van start-ups die helemaal circulair opereren tot MKB’s die hun processen hebben omgegooid. Ze vertellen waarom zij toekomst zien in duurzaam ondernemen, welke uitdagingen en tegenslagen ze gehad hebben en uiteraard, hoe er geld mee te verdienen is.

 We blijven niet alleen in de schoolbanken, we gaan ook regelmatig op excursies naar voorbeelden van circular business. Dus niet alleen maar mooie praatjes over hoe het kan werken maar ook hoe het werkt! Eerdere edities zijn we bij een kantoormeubelmaker geweest en gezien hoe zij in hun hele bedrijfsproces, van ontwerp, modulair assembleren tot en met de retourstromen met circulaire principes ingericht hebben. Ook keken we in een lokale buurt community hoe zij materiaal stromen aan elkaar koppelen. En heel inspirerend was het bezoek aan een ‘social entreprise’ die van oude kleding weer succesvol nieuwe producten maakt - tot aan nieuwe kleding toe - met behulp van medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt.

Kortom: een mix van casuïstiek, theorie en praktijk:

 Casuïstiek:

- Onderzoek praktische toepassingen van de besproken modellen en concepten.

- Vergelijk verschillende benaderingen en pas ze toe in echte bedrijfssituaties.

- Voer praktijkoefeningen uit en bouw aan je portfolio.

- Begrijp de maatschappelijke omgeving en trends die de circulaire economie stimuleren.

- Analyseer hoe ketens, strategieën en stakeholders hierin een rol spelen.

Theorie:

- Verdiep je in diverse businessmodellen en ontdek hun verdien- en waarde modellen.

- Luister naar experts op het gebied van circulaire economie die hun inzichten delen.

- Verken theorieën over economische transitie, total cost of owership, impactmeting, platformeconomie, donuteconomie, en nog veel meer.

Praktijk:

- Werk samen met organisaties aan concrete stappen voor verduurzaming.

- Stel ethische en strategische vragen over de koers van organisaties in de nieuwe economie.

- Werk in groepen aan praktijkgerichte opdrachten en bouw individueel aan je portfolio.

 

Waarom zou je deelnemen?

Zie hoe jij een rol kan spelen in duurzaam ondernemen en ontdek hoe jij later bij een bedrijf of organisatie kunt bijdragen aan de circulaire transitie! Deze minor biedt jou de kans om een verschil te maken en je te onderscheiden van de rest. Schrijf je nu in!

Leerdoelen

Leerdoelen (niet uitputtend):

  • Heeft kennis van de verschillende (circulaire) businessmodellen
  • Kan zelfstandig een opdracht voor een organisatie uitvoeren om de organisatie te verduurzamen
  • Heeft kennis van de oorzaken van de noodzaak de circulaire economie te realiseren en kan dit ook vertalen naar organisaties
  • Heeft kennis van de verschillende circulaire concepten en kan een aantal van deze concepten herkennen en toepassen in een praktijksituatie
  • Heeft inzicht in de maatschappelijke en economische trends die de Circulaire Economie mogelijk maken en aanjagen.
  • Kan op basis van analyses zichzelf een plaats geven in de circulaire economie, heeft er een opvatting over en kan dat ook verwoorden

Dit komt overeen met de volgende competenties uit het domein Business Administration:

  • Ontwikkelen van een visie op veranderingen en trends in de externe omgeving en ontwikkelen van relaties, netwerken en ketens
  • Inrichten, beheersen en verbeteren van bedrijfs- of organisatieprocessen

Daarnaast ook op de zelfsturende en sociale competentie behorende bij dit domein.

Ingangseisen

Jaar 1 en jaar 2 voltooid

Literatuur

  • Diverse artikelen van o.m. Jonker, Rothmans, Raworth, Rifkin, etc.
  • Tijdens deze minor zal voor het portfolio diverse documentaires zelfstandig bekeken moeten worden, een paar zullen tijdens de colleges vertoond worden, o.a. Tegenlicht uitzendingen, Zembla uitzendingen.
  • Diverse white papers zoals bijvoorbeeld; de circulaire economie, denkbeelden, ontwikkelingen en businessmodellen van Jonker/Stegeman.
  • Verplichte literatuur: o.a. (Digitaal) boek Duurzaam organiseren, Jonker e.a. MOOC ‘Organizing for Sustainability (OpenAccess): tinyurl.com/fnj43s5v 
  • Aanbevolen literatuur: Route Circulair een roadmap voor een circulair bedrijfsmodel. Building better Business, Business model Generation, Design Thinking, Products that Last Productontwerpen voor circulaire businessmodellen.
  •  

Rooster

Blok Minor 15 ECTS, 

Deze fulltime minor wordt alleen aangeboden in periode / blok 2 (medio november t/m eind januari) 

Toetsing

De toetsing bestaat uit vier verschillende onderdelen:

  • Participatie: Voor deze minor geldt een participatie/aanwezigheidsplicht.
  • Individueel Portfolio: Portfolio bestaat uit de uitwerkingen van de bedrijfsbezoeken en gastcolleges, reflectie/persoonlijke ontwikkelingsopdrachten en uit opdrachten die vanuit de literatuur beantwoord moeten worden Individueel
  • Assessment: mondeling over theorie en portfolio
  • Groepspraktijkopdracht: opdracht binnen een gastorganisatie. De studenten analyseren situatie gastorganisatie, verkennen de mogelijkheden en geven een advies.