Kies op maat

Inloggen Menu

Platformeconomie: Bouw Je Eigen Platform!

Online platformen als Uber, Temper en Peerby spelen een steeds grotere rol in de economie. Er is geen sector te bedenken waar platformen géén rol spelen. Maar hoe zet je een succesvol platform in de markt? Wat zijn de succesfactoren? En wat moet je vooral niet doen? In deze minor leer jij, in samenwerking met succesvolle platformondernemers, hoe je succesvol kunt opereren in de platformeconomie.

Tijdens deze minor leer jij aan de hand van een eigen praktijkcasus alle facetten die komen kijken bij het neerzetten van een succesvol platform. Leren door doen staat centraal. Dit doe je aan de hand van modellen, technieken en tools die door platformen wereldwijd succesvol gebruikt worden.

De minor wordt in samenwerking met toonaangevende platformpartijen in Nederland aangeboden. Bij start- en scaleuphub DotSlash krijgen jullie een vliegende start in gesprek met platformondernemers die jullie voor zijn gegaan, en samen met Freshheads (de partij achter o.a. Werkspot en YoungOnes) kijken jullie hoe je de kans op succes voor jullie platform zo groot mogelijk maakt. Ook ga je in gesprek met beleidsmakers om te leren hoe platformen een oplossing kunnen zijn voor maatschappelijke uitdagingen. Alles met als doel om een door jullie ontwikkeld platform zo wenselijk en haalbaar mogelijk te introduceren in de markt.

In de minor wordt gewerkt met de Lean Startup methode. Dit betekent dat je aan de hand van een minimal viable product (MVP) gaat valideren in hoeverre je product wenselijk is. Deze casus, waar je in een groepje aan werkt, is de rode draad die alle elementen die nodig zijn om een succesvol platform neer te zetten met elkaar verbindt. We werken hiervoor samen met Sharetribe, hét softwarepakket om een volledig werkend platform te kunnen opzetten zonder code te kloppen.

Naast het zelf ontwerpen, bouwen en onderzoeken van het platform leer je ook welke mechanismen je kunt inbouwen om je platform succesvol te maken. Zo kom je aan de hand van wereldwijd succesvolle platformen te weten hoe je de kracht van netwerkeffecten kunt gebruiken, hoe het kip-ei probleem opgelost kan worden en hoe je de kans zo hoog mogelijk maakt dat gebruikers van het platform elkaar kunnen vertrouwen.

Deze minor is de enige in Nederland die zich specifiek richt op het onderzoeken van de commerciële en maatschappelijke wenselijkheid van online platformen. Let op: Het draait hier niet om het leren begrijpen en ontwikkelen van e-commerce websites waar de exploitant zelf het aanbod inkoopt. In deze minor draait het om ervaring opdoen met tweezijdige marktplaatsen of deelplatformen waar het platform enkel en alleen vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Interesse? Of wil je meer informatie? Laat het weten!

 

Platformeconomie: join the club

De minor wordt georganiseerd door de onderzoeksgroep platformeconomie. Of je de minor nou gaat doen of niet, dit is de groep waar je terecht kunt voor student-assistentschappen en opdrachten op het gebied van platformeconomie, toegang tot platformbedrijven en veel kennis en kunde over wat er op dit gebied gebeurd. Volg deze link als je wil weten wat deze club voor je kan betekenen.

Ingangseisen

De minor is ontwikkeld voor derdejaarsstudenten. Studenten dienen affiniteit te hebben met business en ondernemerschap. Specifieke voorkennis is niet vereist. Nieuwsgierigheid naar platformen en een ondernemende houding wél. We checken ook van tevoren of het idee dat je wilt inbrengen realistisch is om in deze minor door te ontwikkelen. De voertaal is Nederlands

Rooster

Er zijn 3 contactmomenten per week van 4 tot 6 uur per keer. Je werkt in groepen van 4-5 studenten.

Toetsing

Met het halen van de minor is 15 ECT te verdienen. De beoordeling vindt plaats door middel van twee (deel)toetsen.

- Je dient met je groep een portfolio samen te stellen met losse opdrachten. Deze portfolio weegt voor 70% mee in je cijfer;

- Op basis van de portfolio pitch je je platform met een live demo. De pitch is onderdeel van een mondeling assessment dat 30% van je cijfer uitmaakt;

- Voor beide toetsen dient een voldoende (5,5) gehaald te worden;

- In week twee dien je aan te tonen dat je platformidee een eerste stresstest doorstaat. Dit is een voorwaardelijke opdracht om je idee verder uit te werken.