Kies op maat

Inloggen Menu

Bewegingsanalyse in sport en revalidatie Deel 1

Wil jij meer weten over moderne bewegingsregistratie-systemen? En lijkt het je gaaf om je eigen bewegingen te verbeteren? Volg dan de minor Bewegingsanalyse in Sport en Revalidatie – deel 1! In deze minor maak je kennis met moderne bewegingsregistratie-systemen als versnellingssensoren, videoanalyse, 3D registratiesystemen, ambulante monitoring en elektromyografie. Je past gelijk alle methoden toe in het BewegingsLab van De Haagse Hogeschool. Na afronden van de minor, kun jij alle geleerde methoden zelfstandig toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld een bewegingsregistratie gebruiken als hulpmiddel bij het optimaliseren van het bewegen (bijvoorbeeld binnen je eigen sport), maar het kan ook worden ingezet om het effect van een training of interventie vast te leggen (in de sport of in de revalidatie).

 

Oud-deelneemster Simone (Hogeschool Zuyd) vertelt:

“Het lab is heel bijzonder om daar mee te mogen werken elke week. Daarnaast natuurlijk de diepgang in het bewegen van de mens en de andere kijk hierop dan bij onze Major studie Fysiotherapie. Het feit dat de minor in samenwerking is met Surinaamse studenten maakt de minor natuurlijk ook interessant. Je leert goed plannen, duidelijk communiceren en ook het voortouw nemen. Dit is naast professionele ontwikkeling ook erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Al met al zou ik zeker weer heel het land doorreizen voor deze minor!”

 

 

Leerdoelen

De kerncompetenties die centraal staan in deze minor zijn:

1. Bewegingsanalyse: Je kunt houdingen en bewegingen registreren, analyseren en modelleren.
2. Je kunt praktijkgericht onderzoek opzetten en uitvoeren.

Ingangseisen

Je hebt de propedeuse van je eigen major opleiding afgerond.

De minor is toegankelijk voor studenten van alle Hbo-opleidingen. Natuurlijk is de relatie met het eigen major programma het grootst bij opleidingen waarin het menselijke bewegen ook een rol speelt. Denk daarbij aan Fysiotherapie, ALO, Ergotherapie, Mens en Techniek, Sportmanagement en vergelijkbare opleidingen. Maar ook voor studenten van andere opleidingen die een persoonlijke interesse hebben in sport en bewegen is de minor zeer geschikt.

Literatuur

Je dient een Windows laptop te bezitten die voorzien is van Excel. De overige meer specialistische software wordt verstrekt. Die software draait niet op een Apple (Mac). Er kan door Mac-bezitters wel gebruik gemaakt worden van de computerlokalen van de HHS. Maar om ook thuis aan de weekopdrachten te kunnen werken, is een Windows laptop wel zeer gewenst.

Rooster

Werkvormen en verdeling van je studielast

De eerste 7 weken van de minor wordt er onderwijs verzorgd rondom de meetsystemen en de bewegingsvorm die die week centraal staat. Het gaat daarbij om:
• Hoorcolleges waarin de relevante theoretische concepten worden besproken (bewegingsanalyse, biomechanica en functionele anatomie)
• Practica in het BewegingsLab of het anatomielokaal
• Zelfstudie (casusopdrachten)
• Begeleidingsuren bij de casusopdrachten.

Hoorcolleges 3  maal 2 college uren per week Werkgroepen  2 maal 3 uur per week Lab practica eenmaal 3 uur per week  

Contacturen per week

Je hebt gemiddeld 15 contacturen in de eerste 7 weken.  

Toetsing

Per week staat er een andere bewegingsvorm en een ander meetsysteem/analysemethode centraal. Rondom die (7) wisselende weekthema's zijn er casusopdrachten. De toetsing bestaat uit het voldoende afronden van alle casusopdrachten (beoordeling (V/O). Deze casusopdrachten maak je grotendeels individueel.

Daarnaast werk je elke week aan groepsopdrachten rond het thema dat in die week centraal staat. In de laatste 3 weken van de minor voer je in een groep een projectopdracht uit. Deze wekelijkse groepsopdrachten en de projectopdracht van de laatste 3 weken worden beoordeeld en monden uit in een cijfer.

Beide onderdelen moeten voldoende zijn om de studiepunten toegekend te krijgen.

De casusopdrachten en de groepsopdrachten worden wekelijks ingeleverd. De projectopdracht wordt in week 10 getoetst.

Alle herkansingen worden binnen de looptijd van de minor gepland (steeds in de week na het inleveren van de opdrachten).

Aanvullende informatie

Heb je vragen over deze minor? Schroom dan niet om contact op te nemen met de docent(en).

Ben je een student aan De Haagse Hogeschool? Dan kun je je inschrijven via Osiris.

Benieuwd naar alle Kies op Maat (KOM) minoren van De Haagse Hogeschool? Je vindt een overzicht in de KOM Minorkrant (brochure) van De Haagse Hogeschool.