Kies op maat

Inloggen Menu

Fotografie in Beeld

De minor ‘Fotografie in Beeld’ is een introductie in de wereld van de fotografie. In deze minor staat vooral het leren ‘kijken’ centraal. Het doel van deze minor is dat dit ‘kijken‘ leidt tot betekenisvolle beelden, beelden die de ideeën van de maker vorm geven. Om dit te bereiken is kennis van de fotografische techniek noodzakelijk, deze (basis) techniek komt in de minor uitgebreid aan de orde. Naast deze praktische kennis is er in deze minor veel aandacht voor de fotografie vanuit historisch en theoretisch perspectief. Wat is de betekenis van beeld, is die betekenis eenduidig, is die betekenis te sturen? 

De minor ‘Fotografie in Beeld’ bestaat uit een praktisch en theoretisch deel. 
  
Praktijk 
De minor is opgebouwd rond een vijftal praktische opdrachten: Texture & Rhythm, Styling, Light, Time en een Vrije opdracht. Aan de hand van deze opdrachten onderzoek je steeds de mogelijkheden vanuit een specifieke fotografische invalshoek. 
In ‘Textuur en Rhythm’ ligt de focus op de wisselwerking tussen licht, scherptediepte en camerastandpunt. 
Bij ‘Styling’ gaat het om het vormgeven van een advertentie of filmstill. 
In de opdracht ‘Light’ onderzoek je hoe je met licht en het menselijk lichaam vormen en composities kunt maken. 
In ‘Time’ gaat het om het maken van een reeks beelden die een handeling of verandering als uitgangspunt hebben. 
Bij de ‘Vrije opdracht’ tenslotte kun je een eigen project vormgeven. 
  
In de werkcolleges wordt de fotografische techniek, die nodig is om de opdrachten te maken, behandeld. Naast deze overdracht van praktische kennis worden de vorderingen in de uitvoering van de opdrachten zichtbaar gemaakt in een digitaal portfolio in Google Drive. 
  
Dit digitaal portfolio geeft inzicht in jouw werkproces.  Alle proeven, experimenten en eindresultaten worden hierin zichtbaar. Jouw portfolio wordt gedeeld met medestudenten en docent en vormt de basis voor feedback, online en tijdens werkcolleges. 
Uiteindelijk presenteer je alle opdrachten in de vorm van een fotoboek. 
  
Theorie 
In het theoretische deel van deze minor werk je aan wekelijkse theoretische opdrachten die gekoppeld zijn aan de praktijk opdrachten. 
  
De hoorcolleges bieden je de basiskennis om met de opdrachten aan de slag te gaan. Je leert verschillende fotografiestijlen, zoals bv. documentairefotografie en snapshotfotografie, te herkennen en te beschrijven en krijgt een beeld van de historische ontwikkeling van de fotografie. 
  
Net als bij het praktijk gedeelte verloopt het uploaden van de opdrachten en de feedback daarop via Google Drive.

Doelgroep

Alle studenten die geïnteresseerd zijn in creatief omgaan met beeld en beeldcultuur.

Leerdoelen

In deze minor staan de volgende 4 competenties centraal. 

  • Creërend vermogen: de student ontwikkelt het vermogen om vanuit diverse perspectieven te komen tot oplossingen in het creëren van fotografisch beeld. 
  • Vermogen tot kritische reflectie: de student kan eigen werk en dat van anderen evalueren. 
  • Organiserend vermogen: student is in staat in- en externe factoren te organiseren ten behoeve van een effectief en inspirerend werk- en onderzoeksproces. 
  • Communicatief vermogen: de student is in staat zijn eigen werk en ontwikkeling te presenteren en verantwoorden. 

Deze competenties krijgen in de verschillende onderdelen en fasen van de minor aandacht en zijn vertaald in de volgende leerdoelen:

  • De student kan een communicatie idee vertalen naar een fotografisch beeld. 
  • De student kan verschillende fotografische (basis) technieken effectief inzetten. 
  • De student kan op basisniveau programma’s voor beeldbewerking; Photoshop, InDesign en Lightroom, toepassen in zijn werkproces. 
  • De student is op de hoogte van historische ontwikkelingen binnen de fotografie en kan deze analyseren en becommentariëren. 
  • De student kan zijn visie op hedendaagse uitingen van fotografie of beeldende kunst tonen. 
  • De student kan mondeling (presentaties) en schriftelijk (logboek) reflecteren op zijn ontwikkelingsproces. 
  • De student is in staat tijdig de opdrachten af te ronden die voldoen aan de inhoudelijke en product criteria (fotoboek met een vastgestelde minimum omvang en formaat). 

Ingangseisen

De student moet beschikken over de nodige hard- en software en moet zelfstandig kunnen werken.

Literatuur

De student moet beschikken over een laptop met ca. 50GB vrije ruimte, met daarop een werkende versie van Adobe CC (in ieder geval Photoshop, Lightroom Classic en InDesign) een digitale spiegelreflex- of systeemcamera en een stevig goed functionerend statief. 

Rooster

Per week: 1 Praktijk les, 1 Praktijk workshop, 1 Theorie college. De totale studielast per week bedraagt 40 uur. 

Contacturen per week:

Totaal  56 (praktijk) + 24 (theorie) = 80 lesuren, dus 10 lesuren per week uitgaande van 8 effectieve lesweken. 

Toetsing

De minor als geheel is 15 ec, onderverdeeld in: 
  
Praktijk (75%)   
De student voert vijf praktische opdrachten uit (vier verplicht en een vrij) die worden gepresenteerd in het digitaal portfolio in Google Drive. De docent beoordeelt het werk en geeft de student feedback. 
In week 8 wordt bepaald of de student deze digitale uitwerking van de opdrachten met een voldoende of onvoldoende heeft afgerond. Bij een voldoende beoordeling kan de student deelnemen aan het mondelinge assessment in week 10. Tijdens dit assessment presenteert de student de opdrachten in een fotoboek. Het boek bevat de uitwerking van de 4 verplichte praktijkopdrachten en de uitwerking van de vrije opdracht. Het cijfer wordt na het assessment door de praktijkdocent in overleg met de theoriedocent bepaald. 
Competenties: Creërend vermogen en communicatief vermogen. 
                       
Theorie (25%) 
De student levert opdrachten in via het digitaal portfolio in Google Drive. De docent beoordeelt het werk en geeft de student feedback. Eind week 8 dienen alle opdrachten ingeleverd en beoordeeld te zijn. 
  
De student heeft de minor afgerond, en recht op 15 studiepunten, als de theorie opdrachten en het assessment beide met een voldoende zijn beoordeeld. 
De herkansing vindt plaats in week 10 van de volgende periode. 

Aanvullende informatie

Het volgen van de minor gaat de student ongeveer 175 euro aan materiaal kosten. Minor wordt onderwijskundig opgebouwd rond de principes van 'Blended Learning'.

Samenwerkingspartner:

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.