Kies op maat

Inloggen Menu

Rechtsfilosofie in beeld en boek; Grote maatschappelijke levensvragen

Bekijk hier het filmpje over deze minor!​​​

“Fifty shades of grey”

Heb jij altijd een duidelijke mening over maatschappelijke vraagstukken: Boerkaverbod, kinderpardon, TBS, een voltooid leven, open grenzen, hoofddoekjes bij de politie? Is deze mening vaak zwart-wit of 50 tinten grijs? Aan de hand van de ‘morele’ grondslagen van het recht zullen we kijken naar diverse maatschappelijke vraagstukken.

De ‘morele’ grondslagen van het recht.

  • Natuurrecht/rechtspositivisme:
Bed, bad en brood. Hebben uitgeprocedeerde asielzoekers recht op een ‘humanitaire’ ondergrens van opvang? Rechtvaardigheid of rechtszekerheid?
  • Ethiek (beginsel/gevolgen/deugdethiek): Alleen kijken naar de gevolgen of zijn niet alle middelen geoorloofd? Mag martelen als je een aanslag kunt voorkomen?
  • Vrijheid/veiligheid: Sleepnet-wet. mag de overheid de vrijheid/privacy van minderheden inperken in het belang van de veiligheid van de meerderheid?
  • Cultuurrelativisme/universalisme: Hoofddoekjes bij de politie. Mogen wij ‘andere culturen’ beoordelen met ‘onze’ normen? Wel of geen problemen met een besnijdenisboot (i.p.v. een abortusboot in Somalië) voor de Nederlandse kust?
  • Vrije wil/determinisme: Ontoerekeningsvatbaar/TBS. Als we geen volledige vrije wil hebben (geen verantwoordelijkheid dragen), moeten we dan nog wel straffen?
  • Rechtsvinding: Discretionaire ruimte. Moet de rechter zich strikt houden aan de wet, of is er discretionaire ruimte voor eigen invulling?

Boeken: Oresteia; Antigone; Brave New World; Corpus Delicti; Zwarte met witte hart; De vreemdeling.
Films: Dogville; The Merchant of Venice; Unthinkable; 1984; Le fils de l’autre; Minority report; 12 Angry men.

Minor Rechtsfilosofie in Beeld en Boek...

volgens Loesanne van der Geest

Terugkijkend op de minor, zou ik hem nog wel een keer willen volgen, écht een aanrader! Het waren tien weken met onwijs leuke en leerzame werkcolleges. Bij de minor worden maatschappelijke en ethische kwesties van verschillende kanten bekeken, wat gegarandeerd tot interessante discussies leidt. Rechtsfilosofie geeft geen antwoorden op de kwesties, maar leert je wel de juiste vragen te stellen. Daarnaast wordt de minor door de koppeling naar films, boeken en actualiteiten een stuk praktischer en komt de theorie tot leven. Kortom: een zeer interessante minor die verder gaat waar andere rechtsvakken eindigen.

Leerdoelen

  • De student heeft goed inzicht in deze belangrijke thema

Ingangseisen

Voor alle studenten van alle opleidingen in jaar 3 of 4, met tenminste 35 EC uit de hoofdfase, bij voorkeur met stage afgerond.

Toetsing

  • theorietentamen, 50%;
  • portfolio (boek/film), V/O;
  • essay, 50%.

Literatuur

Reader.

Daarnaast alle boeken onder punt 2, maar deze hoeven niet aangeschaft te worden en het zijn ook geen specifieke drukken. De student mag zelf bepalen welke versie er wordt gelezen. Wel is er een lijst met aanbevelingen, want bij deze versie corresponderen de bladzijde van het portfolio met het boek.

 Aischylos, Oresteia;

Sofokles, Antigone;

Aldous Huxley, Brave New World;

Juli Zeh, Corpus Delicti;

Arthur Japin, De Zwarte met het witte hart;

Albert Camus, De vreemdeling.

Rooster

Aantal ingeroosterde uren (contacturen met en zonder docent): 7 uur per week.