Kies op maat

Inloggen Menu

Changemakers 15 EC

‘What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make’- Jane Goodall 

Wil jij een verschil maken? En op jouw vakgebied bijdragen aan een duurzamere wereld met kansen voor iedereen? Dan is deze minor echt iets voor jou!

De maatschappij, de overheid en het bedrijfsleven vragen om duurzame professionals. Ambitieuze professionals die vanuit hun persoonlijke missie en kerntalent veranderingen kunnen ondersteunen, en oplossingen bedenken voor complexe (maatschappelijke) vraagstukken.

De Sustainable Development Goals (SDG’s) die vanuit de Verenigde Naties zijn opgesteld en de Klimaattop in Glasgow laten zien dat we als samenleving voor vele uitdagingen staan: 

 • milieuvervuiling;
 • duurzamer produceren en consumeren;
 • gender-, en sociale ongelijkheid;
 • woningtekort;
 • bio-industrie;
 • psychische gezondheid van jongeren en ouderen;
 • etc.

Studenten die deze minor volgen, voelen zich vaak al verbonden met één van bovenstaande thema’s en hebben de ambitie om bij te dragen aan het oplossen van deze problemen.

De kracht van de minor is:

 • aandacht voor het ontdekken en verdiepen van jouw persoonlijke (missie) en talenten;
 • samenwerken met studenten van andere studierichtingen en hogescholen waardoor je een breder perspectief krijgt op mogelijke oplossingen;
 • kennis en ervaring opdoen over de principes van de circulaire economie, duurzaam ondernemen/organiseren, Theorie U en design thinking, zodat je ook weet HOE je effectief kunt bijdragen;
 • direct impact maken (individueel en samen met medestudenten) door kleine veranderingen tot stand te brengen.  

De inhoud van de minor bestaat uit een mix van verschillende (vernieuwende) onderwijsactiviteiten zoals een experienceweek, doe-dagen, workshops, kenniscolleges, excursies en gastcolleges. Je wordt hierbij gecoacht door een gedreven en ervaren docententeam.

Studenten die doorgaan met Changemakers 2 (30EC) gaan nog een stap verder met het in de praktijk uitvoeren van hun missie. Centraal hierbij staan:

 • direct aan de slag in de praktijk om verandering tot stand te brengen;
 • kennis en praktijkervaring opdoen met systeemdenken en co-creatie;
 • workshops, gastcolleges en intervisiebijeenkomsten voor het verder ontwikkelen van duurzame professional competenties

De vorm waarin studenten dit willen doen staat behoorlijk vrij (eigen project, verbinden aan al bestaande initiatieven/projecten of stage) als deze maar passend is en bijdraagt aan het in de praktijk brengen van jouw missie. 

Dus, hou je van een uitdaging en vind je het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere wereld? Dan ben je van harte welkom in deze minor!

Leerdoelen

Na afloop van deze minor:

 1. heb je jouw eigen missie (purpose) en kerntalent ontdekt;
 2. heb je jouw purpose uitgewerkt in een concreet idee en op kleine schaal al een verandering tot stand gebracht;
 3. heb je kennis opgedaan over de achtergrond en inhoud van de SDG’s, duurzaam ondernemen/organiseren, de circulaire economie en de donut economie.
 4. weet je (en KUN je binnen de variant van 30EC) hoe je hiermee impact creëert binnen nieuwe en bestaande organisaties/systemen.

Ingangseisen

Derde- en vierdejaars studenten van alle opleidingen (met uitzondering van Vaktherapie).  

 Toelatingseisen: minimaal propedeuse, minimaal 30 EC uit de hoofdfase en verder staat de toelating tot de minor ter beoordeling van de examencommissie van de opleiding.  

Literatuur

Nog nader te bepalen. De donuteconomie van Kate Raworth. Kosten zijn ca. 50 euro.

Daarnaast wordt een eigen bijdrage gevraagd voor de 3-daagse in week 1 van maximaal 150 euro.

Rooster

16 uur per week 

Het gaat om een verdiepende minor van 15 respectievelijk 30 EC. Dat betekent dat je per week ca. 36 uur aan deze minor. Het wordt afgeraden om deze minor te combineren met een afstudeertraject of een stage, tenzij de praktijkopdracht hierop aansluit. 

Toetsing

 • Purpose Avatar Prospectus (15 EC minor: deel A)
 • Beroepsproduct (15 EC minor: deel B)