Kies op maat

Inloggen Menu

Smart Things

Om Internet of Things developer en ondernemer te worden, moet je kennis kunnen combineren op gebied van elektronica, sensoren, netwerken, productontwerp, business en software-development. In deze minor leer je over mens-machine-interactie, draadloze verbindingen, verwerking van sensordata, machine-learning, wearables, enzovoort. Ook de andere zijde komt aan de orde: innovatie en ondernemerschap. We gaan praktisch aan de slag met 3D-printen, lasersnijden, CNC-frezen en solderen. 

Werkplaatscultuur 
Vanwege de invloeden uit verschillende disciplines die in deze minor samenkomen is het onderwijs wellicht anders dan je gewend bent. Het belangrijkste aspect daarin is dat de minor een ‘werkplaatscultuur’ hanteert. Je kunt verwachten dat je veel aanwezig bent en jezelf hele dagen onderdompelt in het maken van IoT- oplossingen. Op één dag sta je te zagen, te solderen en bouw je je software. Hierbij is interdisciplinair samenwerken met medestudenten uit allerlei richtingen essentieel. 

Voor een uitgebreider beeld kun je deze video bekijken.

Workshops
In het eerste deel volg je theoretische en praktische workshops, en bouw je aan je eigen Home Station, een weerstation en home automation device in één dat verbonden wordt met een centrale server. Tevens werk je aan de voorbereiding van je eigen workshop of lecture, waarvoor je je met een zelfgekozen externe expert verdiept in een relevant onderwerp. Deze workshop of lecture geef je in het tweede deel aan je medestudenten en docenten. Daarnaast werk je in een projectgroep fulltime aan een eigen product, dat je aan het eind van de periode moet pitchen in een Dragon's Den.

Voorbeelden
Voorbeelden van gerealiseerde Smart Things-projecten zijn: een slimme projector die informatie of de sterrenhemel op je slaapkamerplafond projecteert; een smart mirror waarop je 's ochtends nieuwsberichten en weersinformatie kan lezen terwijl je je haar kamt; een slim groen huis waarbij het binnenklimaat en de vochtigheid van de planten voortdurend gemonitord en bijgestuurd kan worden.

Leerdoelen

De minor stelt mensgericht en probleemgerichte oplossingen centraal en maakt daarbij gebruik van de hedendaagse en toekomstige technieken. Het doel is om de student kritisch te laten denken over hoe technologie de mens tot dienst kan zijn.

Inhoud en programma 
De minor is verdeeld over twee onderwijsperiodes (OP1 en OP2). In OP1 worden door middel van workshops (gegeven door docenten en gastsprekers), de vaardigheden en kennis bijgebracht die nodig zijn voor het bedenken van een Smart Thing, het ontwerpen en bouwen van prototypes en het overtuigen van investeerders. In OP2 worden deze kennis en vaardigheden ingezet om in teamverband daadwerkelijk een Smart Thing als Kickstarter-project te ontwikkelen en te presenteren in een Dragon’s Den. Daarnaast verdiep je je individueel in een onderwerp op het gebied van Smart Things, Wearable Devices, Internet of Things enzovoort en dit presenteer je in de vorm van een Lecture (1 uur) of Workshop (1,5 – 2uur).

Lesmethodieken/werkvorm

  • Workshops door CMI-docenten en externe sprekers
  • Project (individueel en in teamverband)
  • Workshop / lecture door studenten zelf

 Voor deze minor is het aanschaffen van boeken niet verplicht, maar zal je wel enkele leermiddelen (bijv. microcontrollers en sensoren) aan moeten schaffen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 100 per student. 

Ingangseisen

De minor is ontworpen met de multidisciplinaire insteek voor instroom van studenten uit de opleidingen Communicatie, Communication, multimedia & design (CMD), Creative Media & Game Technologies (CMGT), Technische Informatica (TI) en Informatica (INF). De minor richt zich in eerste instantie op de technische implicaties. Studenten van andere opleidingen die belangstelling, zekere kennis en affiniteit met het domein hebben kunnen contact opnemen met de minorcoördinator.

Rooster

maandag tot vrijdag

Toetsing

Mondeling, opdrachten/ontwikkelen, Lecture of workshop.

Aanvullende informatie

Volg onze online voorlichting 

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.

Maandag 13 februari van 16.30 – 17.00 uur

Dinsdag 14 februari van 20.00 – 20.30 uur