Ondernemen en creatieve businessconcepten in de markt zetten
Ondernemen lijkt je wel wat. Lekker vrij, eigen ideeën verwezenlijken en zelfstandig. Bijvoorbeeld als zorgprofessional, productontwerper, finance-, logistiek-, ICT-, marketing of bedrijfskundig adviseur etc. Maar dan gaat het knagen. Kan ik dat? Wat zijn de risico’s?
In deze minor heb je veel vrije ruimte die je zelf kunt invullen. Misschien wil jij wel ontdekken of het iets voor jou is om ondernemer te worden en wat hiervoor nodig is. Of wil je leren hoe je je eigen product op de markt kunt brengen. Misschien wil je je verdiepen in onderwerpen als samenwerking en effectief of innovatief leiderschap. Je kunt ook gaan uitzoeken hoe investeren werkt, of je verdiepen in de ondernemersgeest; wat onderscheid de ondernemer bijvoorbeeld van anderen en wat kan je hiervan leren? Als ondernemer komt er bovendien vaak een hoop tegelijk op je af. Hoe kun je leren beter om te gaan met stress, tijdmanagement en flexibel plannen?
Je kunt je daarnaast ook bezighouden met (actie)onderzoek naar de uitdagingen waar ondernemers tegenaan lopen, en onderzoek doen naar overkoepelende vraagstukken zoals:
Hoe vind je de juiste doelgroep?
Wanneer ben je als beginnende ondernemer met je startup klaar voor de markt?
Hoe houd je bij innovatie rekening met de beperkingen van privacy?
Hoe kan je organisaties en consumenten helpen om meer duurzame keuzes te maken?
Hoe toon je de meerwaarde aan van een innovatief, niet-tastbaar product?
Het blijft echter niet beperkt tot deze voorbeelden en kan over werkelijk van alles gaan. Het gaat immers om vrij in te vullen ruimte, dus je kan die naar eigen inzicht en behoeftes invullen.
Leerdoelen
In de minor+ bieden we je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen op de volgende aspecten:
- Het realiseren van jouw ideeën en motivatie.
- Het doorgronden van behoeften en dynamiek, het identificeren van creatieve en commerciële
- succesfactoren en het creëren van innovatieve businessconcepten.
- Het werken in multidisciplinaire teams met studenten uit andere werkvelden.
- Het werken aan competenties (werk en denkwijzen) voor innovatief handelen.
- Het werken aan echte ideeën en vraagstukken met echte directe gevolgen.
- Het ontwikkelen en inzetten van een multidisciplinair netwerk van partijen en professionals.
- Het uitvoeren van onderzoek naar praktische maar complexe problemen (onder leiding van Kenniscentrum Business Innovation en lectoren).
Deze minor is onderdeel van het Fieldlab Entrepreneurial Economy en onderzoek hiernaar door het Kenniscentrum Business Innovation.
In de Minor+ werk je samen met toonaangevende bedrijven aan een uitdagend vraagstuk in de regio Rotterdam. Een oplossing is er nog niet. Daar ga jij aan werken. Het is nog niet bekend hoe het proces gaat verlopen. Dit heeft als gevolg dat de exacte inhoud en planning van de minor van tevoren nog niet bekend zijn. Dit is wat ondernemers ervaren en meemaken in de praktijk. Jij dus ook. Wij vragen van jou daarom een ondernemende houding en deelname aan de totstandkoming van de minor+.
Ingangseisen
Studenten dienen semester 5 van hun studie afgerond te hebben. Vaak is dit een stage. Elke ambitieuze student kan in principe deelnemen aan een minor+. Er worden geen extra eisen gesteld ten opzichte van de reguliere minors, wel een ondernemende houding en hoge motivatie tot deelname.
Toetsing
Toetsing
- Opdracht: een adviesrapport gericht op innovatie (9 ECTS);
- Opdracht: het succesvol creëren van een kansrijk business concept (9 ECTS);
- Opdracht: een publicatie naar aanleiding van onderzoek naar innovatie (6 ECTS);
- Opdracht: een verantwoording van vrij in te vullen ruimte ten behoeve van jouw eigen ontwikkeling (6 ECTS).
- Een individueel assessment ’Innovatieve professional‘. Hierin toon je aan dat je de vijf honourscompetentiesvoor ’innovatief handelen‘ hebt behaald.