Kies op maat

Inloggen Menu

Oncologie (Voltijd)

Heb je affiniteit met de oncologie en wil je jezelf op dit gebied verder verdiepen? Dan is dit dé minor voor jou.

Steeds meer mensen overleven kanker door verbeterde behandelmethoden. Verpleegkundigen krijgen daardoor vaker te maken met kankerpatiënten in verschillende fasen van de ziekte. Niet alleen in ziekenhuizen maar juist ook in de thuiszorg en de ouderenzorg, heb je als verpleegkundige regelmatig met deze ziekte te maken.  

Tijdens de minor

In deze minor maak je kennis met de fundamentele aspecten van kanker, psychische aspecten en verpleegkundige zorg in de diagnostische-,behandel-, en palliatieve fase. Er komen vele facetten van het verpleegkundig beroep aan de orde. Niet alleen leer je ziektebeelden en over de behandeling van kanker, ook komt aan de orde wat de diagnose kanker met een mens doet. Hoe ga jij hier als verpleegkundige mee om? Hoe sta jij er bijvoorbeeld tegenover wanneer een patiënt een dieet gaat volgen?

Onderdeel opleiding oncologieverpleegkundige

Het theoretische deel wordt verzorgd door de Zorgacademie van het Erasmus MC en is onderdeel van de opleiding tot oncologieverpleegkundige. Het succesvol afronden van deze minor biedt vrijstelling voor onderdelen van die opleiding bij het Erasmus MC. 

Twee lesdagen

Deze minor is een verdiepende minor voor verpleegkunde studenten en is geschikt voor studenten uit alle afstudeerdifferentiaties. Wel moet je er rekening mee houden dat het onderwijs op twee lesdagen wordt verzorgd.Als je deeltijd- of duaal student bent, is het daarom van belang vooraf toestemming te vragen aan je werkgever voor deelname aan deze minor.

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor heb je:

 • Kennis van de ethologie, epidemiologie, symptomatologie, stadiering en prognose van oncologische aandoeningen.
 • Inzicht in de verschillende diagnostische maatregelen die bij patiënten met verdenking van kanker worden toegepast.
 • Inzicht in de principes, toepassingen en bijwerkingen van ingrepen en therapieën bij kanker en verpleegkundige handelingen die daarbij horen.
 • Kennis over voeding bij kanker.
 • Kennis over de psychosociale aspecten van de kankerpatiënt (coping strategieën)
 • Kan je beargumenteren welke zorgen en zorgtaken mantelzorgers hebben en welke mogelijkheden er zijn voor mantelzorgers voor ondersteuning.
 • Kennis van de meest voorkomende manieren van pijnbestrijding bij kanker en kan je deze toepassen.
 • Kan je beargumenteren wat belangrijk is tijdens een voorlichtingsgesprek om zelfmanagement en therapietrouw te bevorderen bij patiënten die worden behandeld voor kanker.

Ingangseisen

Deze minor staat alleen open voor verpleegkundestudenten (alle differentiaties).

Toetsing

De minor wordt door de zorgacademie van het Erasmus MC getoetst via een online toets. Hogeschool Rotterdam toetst via praktijkopdrachten zoals een (praktijkgericht) onderzoek, projectverslagen en reflecties.

Literatuur

Verplicht (ONDER VOORBEHOUD VAN HERZIENING / ACTUALISERING) zijn onder andere:

 • Oncologie: handboek voor verpleegkundigen en andere hulpverleners. Spil, J.A.; Muilekom van, H.A.M., Walle-van de Geijn van de, B.F.H. Bohn, Stafleu van Loghum, 2013).
  In studiejaar 2018-2019 was dit boek voor studenten als E-book via de mediatheek van de Hogeschool Rotterdam beschikbaar. Een hard copy hoeft dan dus niet te worden aangeschaft.

 

 • Psychologische patientenzorg in de oncologie. Handboek voor professionals. Haes de H, Gaulthérie van weezel L, Sanderman R. Koninklijke van Gorcum BV, 3e druk mei 2017.

 

 • Zakboek verpleegkundige diagnoses. L.J. Carpenito – Moyet. Noordhoff Uitgevers B.V., 5e druk 2017.