Kies op maat

Inloggen Menu

Erfgoededucatie Tweede Wereldoorlog en meer!

De Tweede Wereldoorlog is een onderwerp dat jongeren blijft boeien. In deze minor gaan we dieper in op erfgoed rondom deze oorlog. Wat is er bewaard gebleven, hoe gaan we dit in de toekomst gebruiken. Hoe kun je dit vertalen naar interessante lessen voor leerlingen in de basisschool en het voortgezet onderwijs.

De kracht van erfgoededucatie ligt in het omgevingsonderwijs. Door de leerlingen in contact te brengen met ons cultureel erfgoed vergroot je het cultureel bewustzijn en het historisch besef. In deze minor gaan de studenten daarmee aan het werk op verschillende manieren. Dit doen de studenten door te ervaren hoe zij erfgoededucatie gestalte kunnen geven binnen het basis en voortgezet onderwijs. De studenten verwerven in theorie en in de praktijk kennis van nationaal en internationaal erfgoed. De minor vind deels plaats op locatie. Wij bezoeken onder andere erfgoedlocaties in Westerbork, Vught, Amsterdam, Rotterdam en Berlijn.

Voor studenten van de lerarenopleiding geschiedenis is er vanwege hun voorkennis, de mogelijkheid om extra te verdiepen.

Leerdoelen

-       De student kan inhoudelijke en gerichte vragen van de school omzetten in onderzoeksvragen en vanuit dit uitgangspunt het onderzoek vorm geven.
-       De student kan de geschiedenis van de omgevingsonderzoeken met behulp van een algemeen geldende erfgoedkaart.
-       De student kan het onderzoeksmateriaal omzetten in een doorgaande leerlijn voor de basisschool.
-       De student kan literatuuronderzoek doen naar het theoretisch kader van het onderzoek.
-       De student kan een educatieve film maken met betrekking tot erfgoed geschikt voor de bovenbouw.

De specifieke beroepscompetenties worden helder (smart gebruik makend van de Dublin descriptoren) omschreven in de vorm van leerdoelen. Leerdoelen passen bij het niveau van de minor: analyseren, synthetiseren, toepassen en oordelen.

Ingangseisen

Deze minor is o.a. interessant voor studenten van de Lerarenopleiding vo/bve, de Pabo en Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving..

Toetsing

Fase 1 15 punten
Fase 2 15 punten 

Literatuur

Aanbevolen literatuur

Vanwege de diversiteit aan onderzoeken verschilt de literatuur per student.

Rooster

Lesdagen

Maandag en dinsdag voltijd
Maandag deeltijd