Kies op maat

Inloggen Menu

Risicomanagement en Gedrag

Ontdek de kracht van risicomanagement voor het bedrijfsleven 

Stap in de wereld van ongekende mogelijkheden met onze minor Risicomanagement en Gedrag, speciaal ontwikkeld voor studenten die net even een stapje extra willen doen. Ben je klaar om dieper in te gaan op de dynamische relatie tussen risico's en menselijk gedrag, en hoe deze twee factoren de kern vormen van effectieve bedrijfsbeslissingen? 

Deze minor biedt jou een boeiende reis naar het begrijpen van de complexiteit van risico's in zakelijke omgevingen en de impact van menselijk gedrag daarop. Ondernemerschap en het nemen van risico’s gaan hand in hand. Ontdek de kunst van effectief risicomanagement en leer vroegtijdig potentiële risico's te identificeren. Deze minor biedt niet alleen de juiste tools om deze risico's te verminderen, maar leert je ook hoe je deze kunt omzetten naar waardevolle kansen die anders misschien onopgemerkt blijven! 

In nauwe samenwerking met het Kenniscentrum Business Innovation (KcBI) en het lectoraat Risicomanagement & Gedrag hebben wij jarenlange expertise verzameld, waarbij we dieper zijn ingegaan op de rol van menselijk gedrag binnen organisaties. We onderzoeken onder andere hoe menselijk gedrag een cruciale factor is bij rampen en crises, en hoe dit gedrag kan worden beïnvloed. 

Breid je zakelijke horizon uit en pas je verworven kennis toe in verschillende sectoren, van financiën en marketing tot ondernemerschap en internationale handel. Deze minor rust je uit met waardevolle vaardigheden die niet alleen cruciaal zijn voor het vervolg van je studie, maar ook voor het realiseren van jouw ambities in een snel veranderende zakelijke wereld. 

Kies voor deze minor om je inzichten te verdiepen, uitdagingen aan te gaan en een impact te maken. Schrijf je nu in voor de minor Risicomanagement en Gedrag en ontdek hoe het samenspel tussen risico's en gedrag jouw weg naar succes kan vormgeven! 

Wil je meer weten over de minor? Neem dan gerust contact op met mevr. A. Koning (a.a.van.der.zouwen@hr.nl) en/of dhr. D. van der Waal (d.van.der.waal@hr.nl). 

Samenwerkingsvorm 

In de minor Risicomanagement & Gedrag bundelen studenten van diverse opleidingen hun krachten voor een centrale praktijkopdracht gedurende de gehele cursus. Samenwerken in multidisciplinaire groepen staat centraal, afgestemd op de behoeften van opdrachtgevers. Hier leer je niet alleen van docenten en opdrachtgevers, maar ook van medestudenten met verschillende studieachtergronden. 

Om de praktijkopdrachten te ondersteunen en de individuele groei te bevorderen, bieden we verschillende theoretische colleges aan en nodigen we professionals uit het werkveld uit voor gastcolleges. Elke praktijkopdracht wordt daarnaast ook begeleid door een van onze docenten. 

 
Aansluiting met de opleiding 

Onze minor sluit uitstekend aan op opleidingen zoals Bedrijfskunde, Finance & Control, Commerciële Economie, International Business, Technische Bedrijfskunde, Ondernemerschap & Retail Management, Human Resource Management en Logistics Management. 

Tevens bereiden we studenten goed voor op de laatste fase van hun studie, het afstudeeronderzoek. Door een mix van colleges en onderzoek, met en voor studenten, maar ook met en voor het beroepenveld word jij klaargestoomd tot een echte professional. Dat deze minor een goede voorbereiding geeft op het afstuderen, heeft een voormalig minorstudent in 2021 wel laten zien door vanuit haar afstudeerscriptie de GvRM Study Award te winnen. 

Aansluiting met het bedrijfsleven 

De minor Risicomanagement & Gedrag legt een sterke nadruk op de connectie met het bedrijfsleven. We streven ernaar om studenten nauw te betrekken bij real-world scenario's en bedrijfscontexten. Dit doen we door samen te werken met diverse organisaties, waarbij studenten de kans krijgen om praktijkervaring op te doen en te werken aan relevante vraagstukken binnen bedrijven of sectoren. 

Door deze samenwerkingen hebben studenten de gelegenheid om niet alleen theoretische kennis toe te passen, maar ook praktische oplossingen te ontwikkelen voor daadwerkelijke uitdagingen in het werkveld. Dit biedt een waardevolle kans om hun vaardigheden te verfijnen en te leren van professionals uit de industrie. Bovendien helpt deze interactie met het bedrijfsleven studenten om een beter begrip te krijgen van de complexiteit van risicomanagement en menselijk gedrag in zakelijke omgevingen. 

 

Leerdoelen

Onder onze begeleiding dompel je jezelf onder in boeiende casestudy's, interactieve sessies en uitdagende opdrachten. Door deze diversiteit aan vormen: 

  • ontwikkel je analytisch vermogen door risico's te identificeren en te analyseren binnen bedrijfscontexten. 
  • verkrijg je inzicht in hoe menselijk gedrag besluitvorming beïnvloedt in risicosituaties. 
  • verfijn je strategisch denkvermogen om innovatieve visies te ontwikkelen en ingesleten patronen te doorbreken. 
  • ontwikkel je effectieve strategieën voor risicobeheer en -mitigatie in het bedrijfsleven 
  • leer je zelfstandig en zelfkritisch te werken, waarbij je jouw eigen koers bepaalt met een kritische, maar gevoelige benadering. 
  • verfijn je vermogen om anderen te overtuigen door middel van solide argumenten en sociale intelligentie. 
  • word je resultaatgericht en leer je effectief problemen op te lossen, zelfs onder druk. 

Als aspirant-risicomanager omarm je eigenschappen zoals gedrevenheid, zelfverzekerdheid met een eigen mening, ondernemingszin met een oog voor vernieuwing en kansen, en kritisch denken met sensitiviteit, inclusief zelfreflectie. 

Ingangseisen

De instroom eis is dat semester 5 (STAGE) is afgerond. Verder kent de minor altijd een diverse instroom van studenten. Alle opleidingen zijn welkom, want risicomanagement is voor vele banen en branches interessant. 

Literatuur

Van der Waal, D. (2019). Inleiding risicomanagement. Bussum: Coutinho. 

Van der Waal, D. (2014). Bouwstenen van nudging. Rotterdam: Hogeschool Rotterdam. 

Versluis, V. (2014). Game Theory, Your Strategic Choice. Rotterdam: Hogeschool Rotterdam. 

Rooster

Studielast 
Vanwege het intensieve karakter van de minor adviseren we om rekening te houden met een fulltime studielast. Ons programma vraagt een inzet van ongeveer 35-40 uur per week. Dit is inclusief vaste lesdagen en tijd voor het werken aan praktijkopdrachten, zowel binnen de muren van onze business school als daarbuiten bij externe opdrachtgevers.  Dit maakt het combineren van de minor met een (bij)baan uitdagend en vereist zorgvuldige planning. Onze focus op totale onderdompeling in het vakgebied vergt toewijding, maar biedt waardevolle ervaringen in ruil.

Toetsing

De minor kent 2 examenonderdelen welke ieder een waarde kennen van 15ECTS.

Examenonderdeel 1: Theorie, bestaat uit 2 toetsen (1x meerkeuze, 1x open vragen) en 2 pressure cookers. In totaal behaal je voor dit examenonderdeel 4 cijfers.

Examenonderdeel 2: Praktijk, bestaat uit het opleveren van een plan van aanpak, een tussentijdse rapportage & presentatie en een eindrapportage & presentaties. Het PVA wordt beoordeeld met een GO/NO GO. In totaal behaal je voor dit examenonderdeel 2 cijfers.

Let op: voor het behalen van een examenonderdeel die je alle onderliggende toetsen te behalen.  

Aanvullende informatie

-