Kies op maat

Login Menu

Journalistiek

Voor wie

Ben jij een nieuwsgierige student en houd je van schrijven, een stevige discussie en onderzoeken? En wil je weten hoe de journalistiek werkt, omdat je bijvoorbeeld later te maken krijgt met de media? Dan is de minor ‘Journalistiek’ wat voor jou.

Inhoud

De media zijn er altijd en overal. En ze drukken overal hun stempel op. En wij maken zelf ook elke dag gebruik van (sociale) media, dus zijn we zelf misschien ook wel media. Kunnen we eigenlijk nog wel functioneren in de wereld als we niet snappen hoe de media werken? Nee, dat kan niet meer.

Vanuit jouw achtergrond bekijk je hoe jij journalistieke vaardigheden kunt inzetten. En je leert wat de rol is van de media in onze maatschappij. Je gaat praktisch aan de slag met beeldgebruik en verslaggeving, maar leert ook meer over ethiek en de invloed van media. Een belangrijk onderdeel van de minor is onderzoeksjournalistiek.

Cursussen

Journalistieke basisvaardigheden
Je leert begrijpelijk en foutloos Nederlands schrijven. En je gaat aan de slag met het maken van een nieuwsbericht en nieuwsverslag.

Kennis van de Journalistiek
Je leert alles over het medialandschap en traditionele media (zoals kranten, tijdschriften en radio) en je bekijkt de ontwikkeling van internetjournalistiek. Media-ethiek komt ook aan bod.

Publieksgericht en creatief schrijven
Een droge lap tekst doorwerken vindt niemand leuk. Daarom leer je creatief en aantrekkelijk schrijven. En je kunt na deze cursus specifiek voor verschillende media schrijven.

Journalistieke research & Onderzoeksjournalistiek
Je leert de beginselen van onderzoeksjournalistiek en gaat aan de slag om een artikel te schrijven voor een kwaliteitskrant of -tijdschrift.

Reportage
De reportage is het belangrijkste genre van de journalistiek. Je combineert sfeer met diepgang en journalistieke vaardigheden. Je maakt een crossmediale reportage.

Essay
Argumentatie is belangrijk in de meeste journalistieke genres. Je schrijft een essay en houdt een ijzersterk betoog.

Leerdoelen

Jij leert hoe de journalistiek in theorie werkt, hoe media zijn georganiseerd en wat de rol van de media is in onze maatschappij.

Maar werkt het ook zo in de praktijk? Jij neemt een kijkje en let hierbij op journalistiek die voortkomt uit data en verschillende soorten media. Tijdens het praktische deel van minor ga je ook aan de slag met journalistiek onderzoek, schrijf je een nieuwsbericht, neem je interviews af en maak je moeilijkere verhalen. Als klap op de vuurpijl werk je aan een essay over lastige journalistieke en maatschappelijke onderwerpen.

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen  tot en met 6 december 2019 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 6 december 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen.

Toetsing

Tijdens je minor worden je geschreven nieuwsberichten, verslagen en essays beoordeeld.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. Je ontvangt voor de start van het onderwijs je rooster.