Kies op maat

Inloggen Menu

Docent NT2

Voor wie

Doe jij de tweedegraads lerarenopleiding Nederlands of een andere taal? Studeer je aan de pabo? Als het jou wel wat lijkt om Nederlands aan nieuwe Nederlanders te geven, dan is deze minor echt iets voor jou. 

Inhoud

De afgelopen jaren zijn er veel migranten naar Nederland gekomen en die willen allemaal onze taal leren. Daarom is de vraag naar NT2-docenten (docenten Nederlands als tweede taal) erg toegenomen. Als je deze minor naast je gewone opleiding volgt, krijg je aan het einde een certificaat waarmee je Nederlands als tweede taal mag geven. 

Je leert tijdens deze minor alles over het leren van een tweede taal en hoe je deze taal aan verschillende doelgroepen kunt leren. Daarnaast kom je meer te weten over andere aspecten die samenhangen met de taallessen, zoals de inburgering van nieuwe Nederlanders. Je loopt ook twee dagen per week stage, zodat je meteen weet hoe de praktijk werkt. 

Cursussen

Opleiding docent NT2 – A 
Je maakt tijdens de opleidingsdag kennis met alle onderdelen van het lesgeven van Nederlands als tweede taal. Je leert hoe je lessen aanpakt in internationale schakelklassen en in het volwassenenonderwijs of inburgeringsonderwijs. Daarnaast loop je twee dagen per week stage.  

Opleiding docent NT2 – B 
Je verdiept je verder en leert bijvoorbeeld hoe je lesgeeft aan mensen met verschillende culturele achtergronden, startniveaus en leertempo’s. Ook begeleid je vrijwilligers en leer je ze hoe zij taalmaatjes kunnen worden. 

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor kun jij, onder andere: 

  • lesgeven in Nederlands als tweede taal; 
  • de verschillende achtergronden van je leerlingen herkennen en weet je hoe je je lessen daarop laat aansluiten; 
  • de verschillende beginniveaus van leerlingen herkennen en je lessen hierop aanpassen; 
  • lesgeven in verschillende werkvormen; 
  • leerlingen op verschillende manieren lesgeven: niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. 

Ingangseisen

Je hebt al een onderwijsbevoegdheid of volgt deze minor tijdens een lerarenopleiding. Bijvoorbeeld pabo, Nederlands of een andere taal. 

Ook als je een deeltijdstudie doet, kun je meedoen aan deze minor, mits je genoeg tijd tot je beschikking hebt. 

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

  • Handboek Nederlands als tweede taal in het volwassenenonderwijs, F. Kuiken en S. Andringa (red.) 
  • Praktisch  didactisch, M. V. Olijhoek en A. Valk 
  • Actief met Taal, didactische werkvormen voor het talenonderwijs, D. de Coole en A. Valk 

Rooster

De minor wordt twee keer per studiejaar aangeboden, in semester 1 (blok A en B) en 2 (blok C en D). De opleidingsdag is in beide gevallen op dinsdag. De bijeenkomsten worden in Utrecht gegeven. In periode A en B duurt de opleidingsdag van 9.30 tot 15.30 uur. In periode C en D wordt de minor in de middag en avond gegeven, van 15.30 tot 21.00 uur. Daarnaast loop je gedurende twee dagen per week stage in de NT2-praktijk. Voor deeltijd- en flexstudenten is het mogelijk om de stage te beperken tot één dag in de week, maar dan wel gedurende het gehele studiejaar. Indien gewenst kan de stage ook (gedeeltelijk) in de avonduren worden uitgevoerd.   

Een traject op maat is voor deze minor niet mogelijk. Er is een aanwezigheidsplicht voor de opleidingsdag die wekelijks in Utrecht plaatsvindt.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je sluit deel A en B af met 3 dossieropdrachten, dus in totaal 6. Deze dossieropdrachten bestaan uit verschillende delen. In Deel A schrijf je een visietekst, doe je een theorietest, geef je verschillende lessen en reflecteer je op leervragen. In deel B maak en geef je ook weer verschillende lessen, breid je je visietekst uit, reflecteer je op je ontwikkeling en maak je een praktijkopdracht. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen. 

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:

* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode.
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie).
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.