Kies op maat

Inloggen Menu

Charismatisch Leiderschap

Voor wie

Leidinggeven is meer dan zeggen wat mensen moeten doen. Er hoort bezieling bij, net als inlevingsvermogen. Tijdens de minor ‘Charismatisch leiderschap’ leer je alles wat er bij een leidinggevende rol komt kijken. Dat betekent ook dat je jezelf echt gaat uitdagen. Ben jij een initiatiefrijke, leergierige student met een stevige dosis ambitie? En durf je buiten je comfortzone te stappen? Dan is dit de minor voor jou.

Inhoud

Persoonlijke groei, leiderschapsvaardigheden en praktijkgerichte trainingen, het hoort allemaal bij de minor ‘Charismatisch leiderschap’. Aan de hand van theorie en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk onderzoek je wat jouw sterke en zwakke punten zijn. En hoe je die inzet om jezelf te ontwikkelen tot een inspirerende leider.

Dat betekent dat je goed en kritisch naar jezelf gaat kijken tijdens de minor. Maar individuele coaching is ook een belangrijk onderdeel van de minor. Zo ga je actief aan de slag met ontwikkelpunten die je zelf bedenkt. Groepsopdrachten hebben een dubbel doel: je ontwikkelt je samenwerkingsvaardigheden én je kijkt samen met anderen kritisch naar praktijkcases. Zo verbind je essentiële theorie met de werkelijkheid van leiderschap.

En dan zijn er de trainingen nog. Je gaat aan de slag met:

 • pro-activiteit
 • persoonlijke visie
 • persoonlijk management
 • het creëren van win-win-situaties
 • empathische communicatie
 • creatieve samenwerking
 • permanente zelfverbetering
Cursussen

Individuele coaching
Je komt in aanraking met actuele theorieën over coaching. En je maakt jezelf de coachingvaardigheden eigen die je nodig hebt in de praktijk.

Leiderschapsonderzoek
Je gaat leiderschapsonderzoek doen bij verschillende organisaties. Je brengt systematisch in kaart hoe het er daar aan toegaat. En je komt met een oplossing voor een probleem.

Leiderschapstraining
In een team werk je aan een zelfgekozen uitdaging. En je gaat jouw leiderschapskwaliteiten effectief ontwikkelen in interactieve trainingen.

Persoonlijke groei
Via lichaamswerk, stilte-oefeningen, meditaties, literatuur en opdrachten krijg jij inzicht in jouw denken en drijfveren. Wat zijn je sterke punten en hoe versterk je die verder?

Leerdoelen

Tijdens de minor:

 • ontwikkel je jouw leiderschapskwaliteiten (persoonlijk charisma, contextuele sensibiliteit, visionair denken en een motiverende uitstraling)
 • doe jij de kennis en inzichten op om de juiste leiderschapsstijl te kiezen (voor een bepaalde situatie of doelgroep)
 • leer je hoe je medewerkers het beste kunt coachen en helpen bij hun ontwikkeling
 • leer je anticiperen: hoe zorg je ervoor dat je vragen en problemen voor bent?

Alles wat je leert is afgestemd op de praktijk. Jij leert de vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 5 juli naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 5 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen.

Toetsing

Bij elke cursus hoort een eigen manier van toetsing. Zodat jouw kennis op de meest relevante manier getest wordt. Zo moet je bijvoorbeeld een (reflectie-) verslag maken, een visiepaper schrijven en een assessment doen. Allemaal om je optimaal voor te bereiden op de praktijk.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

 • H. Hoetink, De beer is los
 • S. Covery, De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
 • B. Blekkingh, Authentiek leiderschap

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.