Kies op maat

Inloggen Menu

Charismatisch Leiderschap

De minor Charismatisch Leiderschap legt een sterke nadruk op persoonlijk leiderschap. Ons motto is dan ook 'you are the driver of your own bus' en persoonlijke ontwikkeling en reflectievaardigheden staan daarom ook centraal binnen dit programma. Tegelijkertijd betekent goed persoonlijk leiderschap ook effectief omgaan met onzekerheid. Tijdens de minor ‘Charismatisch Leiderschap’ leer je alles wat er bij een leidinggevende rol komt kijken. Dat betekent ook dat je jezelf echt gaat uitdagen.    

Ben jij een initiatiefrijke, leergierige student met een stevige dosis ambitie? En durf je buiten je comfortzone te stappen? Dan is dit de minor voor jou. 

Inhoud

Persoonlijke groei, leiderschapsvaardigheden en praktijkgerichte trainingen, het hoort allemaal bij de minor ‘Charismatisch leiderschap’. Aan de hand van theorie en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk onderzoek je wat jouw sterke en zwakke punten zijn. En hoe je die inzet om jezelf te ontwikkelen tot een inspirerende leider.   

Dat betekent dat je goed en kritisch naar jezelf gaat kijken. Binnen de cursus coaching en persoonlijke groei ga je actief aan de slag met ontwikkelpunten die je zelf bedenkt. Groepsopdrachten hebben een dubbel doel: je ontwikkelt je samenwerkingsvaardigheden én je kijkt samen met anderen kritisch naar praktijkcases. Zo verbind je essentiële theorie met de werkelijkheid van leiderschap.   

Cursussen

Coachend Leiderschap
Je komt in aanraking met actuele theorieën over coaching. En je maakt jezelf de coachingsvaardigheden eigen die je nodig hebt in de praktijk.  

Leiderschapsonderzoek
Je gaat leiderschapsonderzoek doen bij verschillende organisaties. Je brengt systematisch in kaart hoe het er daar aan toegaat. En je komt met een oplossing voor een probleem.   

Leiderschapstraining
Je gaat jouw leiderschapskwaliteiten effectief ontwikkelen in interactieve trainingsbijeenkomsten. Binnen een zelfgekozen uitdaging in de praktijk oefen je jouw leiderschapskwaliteiten.   

Tijdens deze cursus ligt de nadruk op 7 belangrijke eigenschappen (volgens Stephen Covey):   

  •  pro-activiteit  
  • persoonlijke visie  
  • persoonlijk management  
  • het creëren van win-win-situaties  
  • empathische communicatie  
  • creatieve samenwerking  
  • permanente zelfverbetering  

Persoonlijke groei
Via lichaamswerk, mindfulness, literatuur en opdrachten krijg jij inzicht in jouw denken, gedrag en drijfveren. Je bepaalt zelf welke persoonlijke groei je wilt doormaken en gaat daarmee aan de slag. Wat zijn je sterke punten en hoe versterk je die verder?   

Kortom: Leren je zelfsturend vermogen te vergroten en sturing kunnen geven aan jezelf als basis om effectief leiding te kunnen geven aan anderen. 

Leerdoelen

Tijdens de minor:   

  • leer je hoe je je eigen persoonlijke groei kan stimuleren.    
  • ontwikkel je jouw leiderschapskwaliteiten (persoonlijk charisma, contextuele sensibiliteit, visionair denken en een motiverende uitstraling)   
  • doe jij de kennis en inzichten op om de juiste leiderschapsstijl te kiezen (voor een bepaalde situatie of doelgroep)   
  • leer je hoe je medewerkers het beste kunt coachen en helpen bij hun ontwikkeling   
  • leer je anticiperen: hoe zorg je ervoor dat je vragen en problemen voor bent? 
  • leer je te reflecteren op je eigen gedrag, gedachten en emoties.   

 Alles wat je leert is afgestemd op de praktijk. Jij leert de vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt. 

Ingangseisen

Er zijn geen toelatingseisen en er is geen stage/werkplek nodig.  

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

  • H. Hoetink, De beer is los 
  • S. Covey, De 7 eigenschappen van effectief leiderschap 
  • Visser/G. Schlundt Bodien, Paden naar oplossingen 
  • Bannink, Oplossingsgerichte vragen, handboek oplossingsgerichte 

Rooster

De lesdagen zijn nog niet bekend. De lessen zullen op 2 of 3 dagen geroosterd worden. Roostering gebeurt tussen 8.30 en 18.00 uur. Er is een aanwezigheidsplicht en er is geen programma op maat mogelijk. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Toetsing

Bij elke cursus hoort een eigen manier van toetsing. Zodat jouw kennis op de meest relevante manier getest wordt. Zo moet je bijvoorbeeld een (reflectie-) verslag maken, een visiepaper schrijven en een assessment doen. Allemaal om je optimaal voor te bereiden op de praktijk. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld