Kies op maat

Inloggen Menu

Inspanningsfysiologie in de Praktijk

Ben jij geïnteresseerd in trainen met patiënten en wil je meer over trainingsleer weten? Wil je weten wat dit betekent voor training en herstel en hoe je dit bij sporters èn mensen met een aandoening toe kunnen passen? Wil je nòg beter worden in het analyseren van bewegen en het toepassen van inspannings-en performancetesten? Dan is de minor inspanningsfysiologie in de praktijk helemaal op jouw lijf geschreven!

Inhoud

In deze minor vergroot je je kennis en je vaardigheden van de inspanningsfysiologie. Door het volgen van deze minor ben je straks in staat om een gezonde, sportende cliënt of mensen met specifieke pathologie (long, cardiaal, oncologie) te begeleiden in de fysiotherapeutische praktijk. Denk hierbij aan zowel de eerstelijnspraktijk, een revalidatie setting of binnen het ziekenhuis. Je kunt passende diagnostiek uitvoeren, een periodiseringsplan opstellen en adequaat behandelen. Je kunt differentiëren tussen verschillende inspanningsgerelateerde zorgvragen, zoals het verbeteren van het inspanningsvermogen van een gezonde sporter of van een cliënt met hart, long of oncologische pathologie.

Deze minor is een erg mooie opstap naar de Masters “Sportfysiotherapie” of “Cardiovasculaire en Respiratoire Fysiotherapie”. Eventueel zou het een opstap kunnen zijn om in de toekomst aan te sluiten bij een specialistisch netwerk rondom oncologische pathologie, waar door nieuwe onderzoeken steeds meer interesse in training komt. Daarnaast verbreed en verdiep je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van inspanningsfysiologie, trainingsleer en pathologie!

De minor ‘Inspanningsfysiologie in de praktijk’ bestaat uit twee aparte programma’s: het vakinhoudelijke deel en het wetenschappelijk deel ‘Innovatie in de zorg’. Tijdens deze module voer je met een groepje medestudenten een praktijkonderzoek uit over een inspanningsfysiologisch onderwerp. Jullie leren daarbij data te verzamelen, analyseren en interpreteren. Voorbeelden hiervan zijn de optimale trapfrequentie voor wielrenners, het opstellen van normwaarden voor volwassenen op de Steep Ramp Test of het vaststellen van normwaarden voor een inspanningstest op de roeiergometer. Dit project zou je ook heel mooi als basis voor een afstudeeronderzoek kunnen gebruiken.

Ben je enthousiast over deze minor, maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met één van de coördinatoren: Annabel Regtvoort (annabel.regtvoor@hu.nl), Inge van Dam (inge.vandam@hu.nl) of Olav Versloot (olav.versloot@hu.nl).

We hopen je te zien in deze minor!

Cursussen

De minor bestaat uit twee modules: een module 'Inspanningsfysiologie in de praktijk’ en een module 'Innovatie in de zorg'.

In de module Inspanningsfysiologie in de praktijk ben je in het eerste kwartaal bezig met het gehele diagnostische proces rondom inspanningsvragen van sporters en cliënten met hart, long of oncologische pathologie. In het tweede kwartaal staat de behandeling bij sporters en cliënten met hart, long of oncologische pathologie centraal.

Leerdoelen

  1. Het inventariseren en analyseren van inspanningsgerelateerde zorgvraag bij een sporter, waarbij onderzoek wordt gedaan naar de limiterende factoren tijdens de sport specifieke inspanning, om zo te komen tot de fysiotherapeutische diagnose.
  2. Het inventariseren en analyseren van een inspanningsgerelateerde zorgvraag, waarbij een onderzoeksplan wordt opgesteld naar de limiterende factoren tijdens inspanning van een cliënt met hart, long of oncologische pathologie, om zo te komen tot de fysiotherapeutische diagnose.
  3. Het vanuit een inspanningsgerelateerde zorgvraag behandelen van een sporter, rekening houdend met de context.
  4. Het vanuit een inspanningsgerelateerde zorgvraag opstellen van een behandelplan voor een cliënt met hart, long of oncologische pathologie, rekening houdend met de context.

Ingangseisen

Deze minor is alleen beschikbaar voor studenten fysiotherapie en oefentherapie.

Studenten fysiotherapie en oefentherapie kunnen zich rechtstreeks inschrijven, maar bepaalde basiskennis is wel aan te raden:

  • Basiskennis van pathologie, pathofysiologie, trainingsleer en inspanningsfysiologie
  • Basiskennis en vaardigheden van het fysiotherapeutisch / oefentherapeutisch onderzoek en de behandeling van cardiovasculaire en neuromusculaire fitheid
  • Goede beheersing van de Engelse taal
  • Wetenschappelijke attitude is een pré

Literatuur

Tijdens de minor maken we gebruik van verschillende boeken en artikelen. Wetenschappelijke artikelen zullen geplaatst worden bij de betreffende lessen. Over het algemeen kan gebruik worden gemaakt van onder andere de volgende boeken:

  • Poel, G. M. van der, Jongert, M. W. A., Morree, J. J. de (2019), Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training (3e druk), Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  • Takken, T. (2017), Inspanningstests (4e druk), Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  • Burgt, M. van der, Burgerhout, W., Alessie, J., Houwink, A. (2017), Fysiologie: leerboek voor paramedische opleidingen (8e druk), Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  • Wilmore, J.H., Costill, D.L., Kenney W.L., van der Poel G.M. (2016), Inspannings- en sportfysiologie, Houten, Nederland, Bohn Stafleu van Loghum.

Rooster

Je hebt tussen de 12-16 uur contacturen per week. Je contacturen bestaan uit werkcolleges, vaardigheidslessen, case based learning lessen en responsie lessen waarbij je veel praktisch en actief bezig zal zijn. Het uiteindelijke rooster komt 14 dagen voor de start van de minor online. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

Module Inspanningsfysiologie in de praktijk (20 EC):

  • Kennistoets (5EC)
  • Beroepsproduct(10 EC)
  • Criterium Gericht Interview (5 EC)

Module 'Innovatie in de zorg' (10 EC)

  • Portfolio assessment (5EC)
  • Presentatie project (5EC)

Niveau van toetsing: Dreyfus niveau 2-3.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.