Kies op maat

Inloggen Menu

Voeding en Ziektepreventie

Heb je interesse in voeding, en hoe je mensen kunt adviseren om gezonder te eten? Dan is de minor ‘Voeding en ziektepreventie’ wat voor jou. Als je in het welzijnswerk, het onderwijs of de gezondheidszorg aan de slag gaat, dan kom je het belang van goede voeding zeker tegen. De minor Voeding en ziektepreventie sluit daarom goed aan als verbreding bij deze vakgebieden.

Inhoud

Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, maar gezond eten is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leer je tijdens deze minor niet alleen wat gezonde voeding is (en de fysiologie erachter), maar ook over voedingsgewoontes en hoe je die kunt veranderen.

Je leert ook over de preventieve werking van voeding bij de top 10 meest voorkomende ziektes. Wat je eet heeft daar namelijk een hoop invloed op. Dat tijdig kunnen beïnvloeden is niet alleen prettig voor de patiënt, maar bespaart ook zorgkosten.

Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je het onderstaande filmpje bekijken.

Extra kosten
€50

Cursussen

De minor ‘Voeding en ziektepreventie’ is opgedeeld in 2 delen van beide 15 ECTS.

Voeding – deel 1
Het eerste deel van de minor bestaat uit basiskennis opbouwen over voeding en voedingsgewoontes. Dat doe je in theorie en praktijk, door middel van het analyseren van je eigen voeding en het begeleiden van een cliënt. Je leert feiten van fabels te onderscheiden en welke rol voeding speelt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Voeding – deel 2
In deel 2 van de minor leg je de verbinding met je eigen studierichting. Zo leer je hoe je vanuit jouw vakgebied kunt bijdragen aan een gezonde leefstijl. In groepsverband verdiep je je in het verbeteren van voedingsgedrag bij een zelfgekozen doelgroep in de vorm van een project. Ook ga je dieper in op de preventieve werking van voeding op de 10 meest voorkomende ziektes.

Het geven van een smaakles is onderdeel van de toetsing van deel 2 van de minor. In onderstaand filmpje geven de studenten van de minor smaaklessen op scholen en BSO’s in de provincie Utrecht.

Leerdoelen

Tijdens deze beroepsoverstijgende minor werk je samen met studenten uit verschillende studierichtingen. Zo bereid je je goed voor op je functie als (zorg)professional. Je leert:

  • voedingsfeiten van -fabels te onderscheiden;
  • voedingsproblemen vanuit je beroepsrol te signaleren;
  • mensen te begeleiden bij het verbeteren van hun voedingspatroon;
  • op welk moment je iemand doorverwijst naar een diëtist;
  • een interventie te ontwikkelen en uit te voeren die bijdraagt aan het verbeteren van de voeding van een bepaalde doelgroep.

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen. Wel is het uitgangspunt van de minor om aan te sluiten bij studies uit de domeinen Educatie, Zorg en Welzijn.

Literatuur

Tijdens de minor wordt gebruik gemaakt van een boek. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

De lessen worden op twee dagen in de week gegeven.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Naast het project heeft elk onderdeel van de minor zijn eigen toetsen. Er worden meerdere toetsvormen gebruikt, zoals een opdracht, een poster en een tentamen.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.