Kies op maat

Inloggen Menu

Filosofie, ethiek en praktijk

​Voor wie

Heb jij interesse in filosofie? Vraag jij je weleens af waar jij voor staat en hoe dat verschilt van anderen? En wil je kritisch kunnen zijn op wat jij denkt en hoe je je mening vormt? Dan is de minor ‘Filosofie, ethiek en praktijk’ wat voor jou. Dit is de enige minor van de HU waarvan alle cursussen uitgaan van filosofie: filosofie als bron van kennis, filosofie als ambacht (logisch en kritisch denken) en filosofie als bron van inspiratie voor je eigen leven. Spreekt dit je aan? Schrijf je in.

Inhoud

In deze minor ga je werken aan je eigen wereldbeeld. Je leert welke kritische vragen je aan jezelf en anderen kunt stellen. En hoe de geschiedenis van de filosofie daar een belangrijke rol in kan spelen. Deze kennis en vaardigheden maak je je eigen om een echte kritische professional te worden.

Tijdens de cursussen van deze minor onderzoek je je eigen wereldbeeld op een systematische manier. Over welke dingen heb je twijfels? Zijn er vragen die je nog nooit hebt durven stellen? Zitten er tegenstrijdigheden in jouw wereldbeeld? Welke keuzes maak je in de praktijk op basis van je denken?

Dat betekent dat je tijdens de minor veel onderlinge discussies hebt met medestudenten. Dat je veel klassieke filosofische teksten leest en bespreekt. En dat je nieuwe wetenschappelijke informatie tot je neemt. Samen leidt dat tot bewustwording en het maken van verantwoorde keuzes. Nu en later in je beroepspraktijk.

Cursussen

Denkvaardigheden

De filosofische vaardigheden logisch en kritisch denken ontwikkel je (verder) aan de hand van maatschappelijke thema’s. Ook bespreken we denkfouten en complottheorieën.

Persoonlijke ontwikkeling

Bewustwording van je wereldbeeld en vooronderstellingen staat centraal. Aan de hand van een aantal grote filosofische vragen (bijvoorbeeld: Wat is de zin van het leven? Wat is vrijheid? Wat is liefde?) schrijf je je eigen wereldbeeld.

Inleiding filosofie 1

Je maakt kennis met een aantal grote filosofen en grote filosofische inzichten. De filosofische disciplines metafysica en epistemologie staan centraal.

Oordelen

In een vervolg op de cursus Denkvaardigheden werk je verder aan het logisch en kritisch denken met inzichten uit onder meer de wetenschapsfilosofie en de ethiek.

Professionele ontwikkeling

Je gaat je wereldbeeld uit ‘Persoonlijke ontwikkeling’ verder uitwerken. Aan de hand van een hele belangrijke vraag: wie wil ik zijn? De deugdedenethiek en oude Griekse filosofische scholen staan centraal.

Inleiding filosofie 2
In deze cursus staat de politieke en sociale filosofie centraal, met vragen als ‘Hoe kunnen we samen leven?’

Leerdoelen

Tijdens de minor leer je:

  • de houding aannemen van een kritische professional, met alle vaardigheden die daarbij horen
  • hoe je jouw eigen wereldbeeld kan verwoorden

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 5 juli 2019 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 5 juli 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Je kunt deze minor volgen als je je propedeuse hebt gehaald.

Toetsing

De cursussen Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling rond je af met het schrijven van een wereldbeeld. De cursussen Inleiding Filosofie 1 en 2 rond je af met een kennistoets. De cursus Denkvaardigheden met een redeneerschema en betoog, en de cursus Oordelen met een filosofisch onderzoek.

Literatuur

  • De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

    • Het oog in de Storm. Wegwijs in de filosofie. Handboek 1. Ellen Geerlings. Uitgeverij Boom. ISBN: 978-90-8506-064-2
    • Het oog in de Storm. Wegwijs in de filosofie. Handboek 2. Ellen Geerlings. Uitgeverij Boom. ISBN: 978-90-8506-065-9
    • Readers met filosofische teksten

Rooster

De lesdagen zijn op dinsdag en woensdag.