Kies op maat

Inloggen Menu

De Rechtsbijstandjurist

Ben jij student HBO-Rechten, MER of SJD? Heb je een sterke affiniteit voor juridische cursussen? En wil je carrière maken in de civiele juridische rechtspraktijk? Dan is deze minor wat voor jou. Je kiest voor deze minor als je een carrière ambieert als jurist bij bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeraars. Het aantal mensen met een rechtsbijstandverzekering neemt snel toe en het aantal mensen dat actief een beroep doet op rechtsbijstand neemt ook sterk toe. Mensen worden immers steeds mondiger. Er is in deze branche op dit moment dan ook heel veel werk te doen! 

De bedrijven en instellingen waar je aan de slag zou kunnen om rechtsbijstand te verlenen of waar je een bijdrage levert aan rechtspreken: 

  • Rechtsbijstandverzekeraars (DAS, ARAG, Achmea, etc) 
  • Advocatenkantoren 
  • Juridische adviesbureaus 
  • Verzekeringsmaatschappijen 
  • Juridische afdelingen van gerechtsdeurwaarderskantoren 
  • Incassobureaus 
  • De rechterlijke macht (bij rechtbanken) 
  • Juridische afdeling van banken en andere grote ondernemingen waar ook diverse geschillen voorkomen 
  • Legal counsel bij diverse bedrijven 
  • HR-afdelingen van bedrijven 
  • Gemeenten en provincies (privaatrechtelijke aangelegenheden zoals bijvoorbeeld aankoop of verkoop van gronden door overheden)

Inhoud

Alles binnen deze minor draait maar om één ding: jou voorbereiden op de beroepspraktijk. Dat betekent dat we je meenemen in de regelgeving die daarbij komt kijken en meenemen in de praktijk. En in de processen waar je later dagelijks mee in aanraking komt. Huurprocesrecht, arbeidsrecht, consumentenrecht en burgerlijk procesrecht komen allemaal aan bod. Je leert niet alleen de cliënt te adviseren met een eerste advies (1e lijns rechtshulp) maar leert ook welke weg je moet bewandelen bij de rechter of de geschillencommissie. Immers, soms kunnen of willen partijen nu eenmaal een oordeel van de rechter of de geschillencommissie.  

Cursussen

1 De oefenrechtbank
In deze cursus draait het om juridische argumentatie, het opstellen van processtukken en een mondelinge presentatie. Jij neemt de rol van procesgemachtigde op je.  

2 Huurprocesrecht
We besteden aandacht aan de wettelijke regelingen en jurisprudentie rondom woonruimte en bedrijfsruimte. De onderwerpen huurbescherming en huurprijsbescherming komen aan de orde. Verder komen vraagstukken over dekkingsbeoordelingen van een rechtsbijstandverzekering aan de orde en de wijze waarop 1e lijns advies wordt verstrekt 

3 Arbeidsprocesrecht
In deze cursus verdiep je je kennis van het arbeidsrecht. Daarbij wordt de koppeling gemaakt met arbeidsprocesrecht. Ontslagrecht, ontslag op staande voet, opzeggingsgronden, Ketenregeling, afspiegelingsbeginsel en ontslagvergoedingen, zijn items die aan de orde komen.  Verder komen vraagstukken over dekkingsbeoordelingen van een rechtsbijstandverzekering aan de orde en de wijze waarop 1e lijns advies wordt verstrekt 

4 Consument (proces)
Je krijgt verdiepende kennis van het consumentenrecht. En je maakt kennis met de specifieke manier van procederen in consumentenkoopzaken. In nationaal en internationaal verband. Ook komen de verschillende geschillencommissies aan de orde.  

Verder komen vraagstukken over dekkingsbeoordelingen van een rechtsbijstandverzekering aan de orde en de wijze waarop 1e lijns advies wordt verstrekt 

5 Procespraktijk: verdieping BPR 1
In deze cursus komt het belang van het burgerlijk procesrecht in de samenleving aan de orde. En gaan we kort in op de rechterlijke organisatie in Nederland. Ook wordt de rechtsbijstandverzekeraar aan de orde gesteld. Valt een zaak onder de dekking van de verzekeringspolis die iemand heeft afgesloten? Heeft iemand recht op een vrije advocaat keuze? Hoe geef je 1e lijns juridisch advies aan verzekerden/klanten die contact opnemen en hun zaak melden.  Wanneer ga je niet langer juridisch advies geven en koop je een zaak af .  

6 Procespraktijk: verdieping BPR 2
De thema’s ‘bewijs’ en “beslag en executierecht staan centraal. Immers, wie recht heeft wil ook daadwerkelijk recht krijgen! Via kennis van bewijsrecht wordt duidelijk hoe sterk of hoe zwak een zaak eigenlijk is. En als een zaak niet haalbaar is, adviseer je klant meestal om niet verder te gaan met die zaak.  Verder wordt kort aandacht besteed aan (on)mogelijkheden van hoger beroep van een zaak die bij de rechtbank/kantonrechter is behandeld.   

Rode draad bij alle cursussen is de setting als jurist/medewerker binnen een rechtsbijstandsverzekeraar of andere organisatie waar je juridisch advies geeft en waar nodig procedeert bij rechtbank. Ook biedt deze minor een goede basis om als legal counsel te werken bij diverse bedrijven. In voorkomend geval ben je dan het aanspreekpunt voor advocaten, ingeval de zaak van je bedrijf door de advocatuur verder behandeld moet worden.

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor kun je:  

  • Eerste hulp bieden in geval van conflicten en dreigende conflicten door juridische maar vooral ook praktisch advies te bieden. De druk op de rechtspraak is heel groot en veel rechtszaken kunnen voorkomen worden door kwalitatief goed advies te geven bij het ontstaan van het conflict. 
  • de cliënt waar nodig goed voorzien van een (proces) advies ter zake de vraag wat zijn rechtspositie is in een bepaalde zaak. Is de zaak kansrijk of juist helemaal niet? Je leert ook hoe je een zaak vooral praktisch oplost na een goede juridische analyse van de sterkte van de zaak.  
  • je dossier in een juridische zaak zo opbouwen dat je altijd startklaar bent om goede processtukken mét goed bewijsmateriaal te overhandigen aan een rechtbank of geschillencommissie (wanneer het uitmondt in een gerechtelijke procedure of geschillenregeling);  
  • duiden welke procesrechtelijke stappen partijen moeten doorlopen tot aan het eindvonnis van de rechter en die processtukken ook zelf kunnen maken;  
  • goed inschatten op welke momenten in de procedure (en op welke manier) je eventueel moet proberen om tot een schikking te komen, zodat de zaak alsnog ‘in der minne’ wordt opgelost. 

Ingangseisen

De enige toelatingsseis voor deze minor is dat je je propedeuse hebt. Wel is een achtergrond in (en basiskennis van) privaatrecht en burgerlijk procesrecht erg gewenst.  

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een literatuurlijst. 

Rooster

De lesdagen zijn nog niet bekend.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Voor 5 van de 6 cursussen binnen de minor vindt toetsing plaats door middel van open vragen. Bij de oefenrechtbank maak je zelf een dagvaarding, conclusie van antwoord en treed je op als gemachtigde bij nagebootste rechtszitting

Competentiegericht werken staat centraal in deze minor. Alles draait om het leren beheersen van de vaardigheden die je nodig hebt in de praktijk als juridisch (proces) adviseur bij (bijvoorbeeld) een rechtsbijstandsverzekeraar zoals Achmea, SRK, DAS, VvAA of Arag.  

We toetsen dit op verschillende manieren. Er wordt getoetst of je goed in staat bent om juridisch een eerste advies te geven aan iemand die zich met een conflict meldt. Ook moet je een meer complex advies kunnen geven over de vraag of er wel of geen procedure gevoerd zal worden. Daarnaast leer je hoe je als gemachtigde optreedt in een civiele procedure. Zo ga je zelf een dagvaarding opstellen, zelf een conclusie van antwoord opstellen, zelf “optreden in rechte” én mogelijk onderhandelen in een nagebootste zitting bij de rechter. Allemaal om optimaal aan de praktijk te proeven. Daarnaast verdiep je je kennis en vaardigheden op die rechtsgebieden die bij uitstek door de kantonrechter (en dus niet verplicht door een advocaat) worden behandeld: arbeidsrecht, huurrecht en consumentenrecht.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld