Kies op maat

Inloggen Menu

Railtechniek

Altijd al willen weten hoe het spoor precies werkt? Heb je interesse over hoe je een wissel onderhoudt? Of ben je altijd al gefascineerd geweest door treinen, spoor en logistiek?

Volg dan de minor Railtechniek bij de Hogeschool Utrecht en leer alles over spoor, de spoorsector en de techniek erachter!

Inhoud

Je moet een propedeusediploma hebben voor een van de volgende opleidingen: Mobiliteit, Civiele Techniek, Built Environment, Engineering, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde, ICT, Logistiek, Aviation, Mechatronica en Bouwkunde. Heb je een andere opleidingsachtergrond, maar ben je toch geïnteresseerd in deze minor, neem dan contact op met de minor coördinator om samen de mogelijkheden te verkennen.

De minor is bedoeld voor voltijdstudenten.

Cursussen

De minor bestaat uit één cursus. In de eerste vijf weken volg je theorielessen over railverkeerskunde, railsystemen en leer je de beginselen van het ontwerpen van de railinfrastructuur. Daarna word je uitgedaagd om de opgedane kennis toe te passen in de praktijk. In projectteams ga je aan de slag met een actueel vraagstuk uit de branche. Denk aan het aanleggen van een nieuw station of het ontwerpen van nieuwe spoorinfra. Naast het projectwerk profileer je je door individueel een met jouw opleidingsachtergrond rail gerelateerd onderzoek uit te voeren dat je ook aan de railbranche presenteert.

Tijdens de minor staan verschillende excursies en bezoeken aan werkplaatsen op het programma. Zo werk je bijvoorbeeld mee aan het bouwen van een echt wissel en leer je hoe bovenleidingen geplaatst worden.

Leerdoelen

Aan het einde van deze minor:

  • begrijp je hoe ingewikkeld het werken in de railinfrastructuur kan zijn en weet je welke rollen er bestaan.
  • weet je welke partijen aan het spoor werken.
  • kun je een plan van aanpak maken voor een vraagstuk uit de railinfra.
  • ben je met jouw studie-achtergrond in staat een vraagstuk uit de railsector op te lossen.
  • kun je zelfstandig een onderzoek uitvoeren en presenteren aan de railsector.
  • heb je je netwerk uitgebreid met experts in de railbranche.

Ingangseisen

Je moet een propedeusediploma hebben voor een van de volgende opleidingen: Mobiliteit, Civiele Techniek, Built Environment, Engineering, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde, ICT, Logistiek, Aviation, Mechatronica en Bouwkunde. Heb je een andere opleidingsachtergrond, maar ben je toch geïnteresseerd in deze minor, neem dan contact op met de minor coördinator om samen de mogelijkheden te verkennen.

De minor is bedoeld voor voltijdstudenten.

 

Literatuur

Alle benodigde literatuur is digitaal beschikbaar en staat op onze kennisomgeving.

Rooster

De eerste vijf weken bestaan uit vier theoriedagen per week. Daarna zijn de contacttijden zo veel mogelijk op twee dagen per week geconcentreerd. De vrijdagen worden vrijgehouden voor excursies. Daarnaast word je diverse keren door participerende spoorbedrijven uitgenodigd om in hun keuken te kijken en vragen te stellen over je project. Dit biedt ook gelegenheid om alvast voor een (afstudeer)stage te kijken. De lesdagen vinden hoofdzakelijke plaats op de HU in Utrecht (Padualaan 99) en incidenteel bij Railcenter in Amersfoort. Hou rekening met lestijden van 9 tot 16 uur.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

De minor bestaat uit één module van 30 EC met vier toetsonderdelen:

  • Toets 1: Schriftelijke kennistoets (25%) – basiskennis - individueel
  • Toets 2: Projectopdracht A (25%) - verslag & presentatie - groepswerk
  • Toets 3: Projectopdracht B (25%) - verslag & presentatie - groepswerk
  • Toets 4: Individueel profilerings-onderzoek (25%) – product met verslag en presentatie aan de railsector - individueel

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld