Kies op maat

Inloggen Menu

Domotica

Helaas gaat deze minor in periode CD niet door!

Voor wie

Wil jij weten hoe je jouw huis kunt automatiseren? Of een ander, groter gebouw? En wil je daar zelf een belangrijke rol in spelen? Dan is de minor ‘Domotica’ de minor voor jou. Jij leert hoe je techniek in kunt zetten om gebouwen duurzamer, comfortabeler en doelgroepgerichter te maken. Voor welke voorzieningen zou je bijvoorbeeld zorgen als iemand oud en slecht ter been is? Na afloop weet je het antwoord op die vraag, net als heel veel meer.

Inhoud

Tijdens de minor ‘Domotica’ krijg jij een breder en beter inzicht in de automatisering van gebouwen. En stemmen we alles wat je leert af of op de praktijk. Handig, want op de arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar professionals die verstand hebben van dit soort automatisering.

Om zo’n professional te worden maak je binnen de minor kennis met gebouwautomatisering. Net als met verschillende technologieën en regelingen in en om gebouwen. Maar natuurlijk ook met vragen die je in de dagelijkse praktijk tegenkomt. Hoe verschillen de vragen van een zorginstelling met die van een hotel? En wat maakt de vragen en uitdagingen bij een woonhuis weer anders?

Tijdens de minor ga je ook al aan de slag met techniek en relevante software. Je zet bijvoorbeeld een eigen domoticaserver op, op basis van een Raspberry Pi. Deze server kun je thuis gaan gebruiken om je eigen woonruimte te automatiseren. Je bestuurt jouw woonruimte dan lekker makkelijk met je smartphone. Bijna elke week hebben we een gastcollege met een deskundige uit het bedrijfsleven. Onderwerpen zoals bv. led verlichting en –drivers, warmtepompen, (IP)geluidssystemen, bewegingdetectie, domoticaservers, IoT, enz.

De minor is Corona-proof, je werkt in het gehele lab met maximaal 8 studenten. Mocht je onverhoopt niet naar school kunnen/mogen komen dan hebben we voorzieningen getroffen zodat je vanuit huis toch in het lab kan werken.

 

Cursussen

Domotica
Je gaat aan de slag met het technische gedeelte van domotica. Via theorie en veel praktijk. Je nieuwe kennis zet je meteen in voor creatieve oplossingen.

Domoticaproject 1
In een team ga jij wensen van opdrachtgevers omzetten naar een duidelijke aanpak en concrete oplossingen. In het domoticalab (https://canvas.hu.nl/courses/10145) ga je alles aan de praat krijgen. Elke week, op een andere dag, heb je als projectgroep een hele dag de beschikking over het domotivcalab voor jouw groep alleen. Daarna kan het testen beginnen… 

Domoticaregelingen (als onderdeel van het project)
 Je leert alles over regeltechniek en besturingstechniek in combinatie met domotica. Je gaat op zoek naar allerlei manieren om gebouwen van licht, energie en warmte te voorzien. En komt erachter welke rol gebruiksfunctie speelt bij de keuzes die je als professional maakt.

Domoticaserver
 Elke domotica-installatie bevat een domoticaserver. Die server zorgt voor de intelligentie van je systeem en zorgt ervoor dat allerlei informatie over verschillende netwerken gedeeld kunnen worden via live streams, mail en dergelijke naar bv jouw telefoon. Tijdens deze cursus zet jij een server en werkend systeem op die je thuis kan gaan gebruiken. We gebruiken hiervoor een raspberry pi die je zelf moet aanschaffen.

Zorgdomotica
Hoe kun je automatisering inzetten om mensen te helpen in hun dagelijks leven? En langer zelfstandig te laten wonen in hun huis? Je leert het in deze cursus.

Leerdoelen

Na deze minor kun je:

 • het nut en de haalbaarheid van een bepaalde gebouwautomatisering vastleggen (vanuit de klantwens en vanuit de praktijk);
 • met passende antwoorden en oplossingen komen, omdat je de techniek achter automatisering snapt;
 • de juiste technieken en componenten kiezen voor elk situatie, en die toepassen;
 • jouw oplossing doorvoeren en aan de praat krijgen met de juiste software en programmeerkeuzes.

Ingangseisen

Je bent technisch georiënteerd. Of in elk geval een beetje. Je volgt bijvoorbeeld de volgende opleiding:

 • Electrical Engineering
 • Elektrotechniek
 • Engineering, Design and Innovation
 • ICT
 • Industriële Automatisering
 • Informatica
 • Mechatronica
 • Technische Bedrijfskunde
 • Technische Informatica

Staat je opleiding er niet bij, maar denk je dat die wel goed aansluit? Neem dan contact op met Erik Karsemeijer ( erik.karsemeijer@hu.nl ).

Literatuur

Je krijgt digitaal toegang tot onze readers. Daarin vind je alle lesstof.

Rooster

Lesdagen zijn van maandag t/m vrijdag.

Toetsing

Jouw kennis en vaardigheden worden getoetst met een opdracht, werkstuk of projectresultaat. De toetsvorm is afhankelijk van de cursus: welke vorm sluit het beste aan? En wat bereidt jou het beste voor op de praktijk?

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 15 juli 2022 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 15 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 9 december 2022 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 9 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:

* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld