Kies op maat

Inloggen Menu

Applied Bioanalytical and Pharmaceutical Chemistry

Jij wilt graag nog beter worden in onderzoek doen. Je hebt immers je propedeuse behaald in de studie Chemie of Life Sciences/Biomolecular Research (BMR). Na je studie wil je werken op het grensvlak van Life Sciences en Analytische Chemie en daarom zoek je een minor met een sterke focus op toegepaste analytisch chemie dat ingezet wordt op biochemische en farmaceutische onderzoeksvragen. De minor “Applied Bioanalytical and Pharmaceutical Chemistry” voldoet dan helemaal aan je wensen.

Inhoud

De diverse speelvelden van de studies Analytische Chemie en Life Sciences komen samen in deze minor waarin je specifiek onderzoek gaat doen. De focus ligt op het beantwoorden van biochemische onderzoeksvragen met behulp van analytisch chemische technieken. Deze worden ingezet om biologisch actieve componenten te kwantificeren om tot antwoorden te komen. Je kunt hierbij denken aan medicijnen, vitamines, eiwitten/peptiden, metabolieten, vetzuren en de processen waar deze ‘biomarkers’ een rol in spelen. Je leert technieken in de chromatografie, sample handling en massaspectrometrie toe te passen in de onderzoeksvelden van Farmacie, Metabolomics en Proteomics.

Naast 3x 5 EC theoretische cursussen doe je een 15 EC onderzoeksproject, waarbij je werkt aan een actuele (bio)chemische onderzoeksvraag met een sterk analytisch chemisch component. De opdrachten komen van bedrijven en onderzoeksinstituten, waarmee je ook direct contact gaat krijgen en de resultaten van je onderzoek aan gaat rapporteren. Het onderzoek voer je samen uit met één of twee andere studenten onder directe begeleiding van je docenten. Met jouw studierichting wordt specifiek rekening gehouden door studenten Chemie en Life Sciences direct met elkaar samen te laten werken.


Cursussen

De minor bestaat uit 4 cursussen:

  • Applied Chromatography and Sample Handling (5 EC)
  • Applied Mass Spectrometry and Pharmaceutical Guidelines (5 EC)
  • Applied Proteomics and Metabolomics (5 EC)
  • Research Project Minor ABPC (15 EC)

 

Leerdoelen

Na afronding van de minor heb je er een aantal essentiële vaardigheden bij:

  • Je kent de principes en werking van de diverse chromatografische technieken die in het bioanalytische en farmaceutische werkveld worden toegepast.
  • Je kent de principes en werking van de diverse monstervoorbewerkingstechnieken die in het bioanalytische en farmaceutische werkveld worden toegepast en pas je toe in het onderzoeksproject.
  • Je kent de principes en werking van massaspectrometrie, met focus op ‘electro spray ionization-triple quad MS’, die in het bioanalytische en farmaceutische werkveld heel veel worden toegepast.
  • Je kan de toegepaste werkwijze in relevante ‘application notes’ en ‘peer-reviewed articles’ interpreteren en toepassen in je eigen onderzoek.

Ingangseisen

Je kunt je inschrijven voor de minor Applied Bioanalytical and Pharmaceutical Chemistry (Minor ABPC) als je:

  • een 60 EC propedeuse hebt behaald in Chemie, Life Sciences/BioMolecular Research (BMR).
  • 60 EC uit de hoofdfase hebt behaald (tweede/derde studie jaar).
  • bij voorkeur een 30 EC stage hebt gelopen in het beroepenveld. Dit is geen eis, maar helpt zeker om het 15 EC research project soepeler te kunnen doorlopen.

In de praktijk blijkt dat vaak van alle deelnemers 50% LS-student is en 50% Chemie-student, waarvan ook weer de helft van binnen en de andere helft van buiten Hogeschool Utrecht komt. Tevens is het een mengeling van 3e en 4e-jaars studenten. Een heel diverse & inclusieve groep studenten dus!

Je hebt geen stage/werkplek nodig om deze minor te volgen. Deeltijd/flex-studenten kunnen ook losse theorie-cursussen volgen.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

  • Stig Pedersen-Bjergaard, Bente Gammelgaard, Trine G. Halvorsen; Introduction to Pharmaceutical Analytical Chemistry; Feb 2019; 2e druk; Wiley; ISBN 9781119362722
  • Diverse wetenschappelijke artikelen en application notes
  • Goed werkende laptop waar Canvas op draait (web-based leeromgeving)

Rooster

Ga er van uit dat alle dagen van de week activiteiten ingepland worden tot uiterlijk 19 uur. Per week zijn er ca. 4x theorie-colleges van 2 uur en 3-4x dagdelen practica van 4 uur. De cursussen zijn verdeeld over blok A en B, met daarin doorlopend het researchproject.

Er is geen programma op maat mogelijk, alles activiteiten worden classicaal ingepland.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Toetsing

Om iedere cursus af te ronden is er een toets, opdracht of tentamen:

  • Applied Chromatography and sample handling: tentamen
  • Applied Mass Spectrometry and Pharmaceutical guidelines: multiple choice-toets en opdracht
  • Applied Proteomics and Metabolomics: tentamen
  • Research Project Minor ABPC: verplichte aanwezigheid, researchverslag, poster-walk

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld