Kies op maat

Inloggen Menu

Data & Procesanalyse

In elke organisatie worden gegevens vastgelegd van het bedrijf en van z’n klanten. De verantwoording van de opslag van deze data wordt in onze digitale maatschappij steeds belangrijker. Deze data vormen ook een bron van informatie waarmee het bedrijf (beter) gestuurd wordt en op basis waarvan besluiten genomen worden. Hoe lopen de informatiestromen in de organisatie waarin je werkt? Bij welke processen wordt die informatie gebruikt? Hoe heb je de data opgeslagen? Ben je student en tevens werkzaam als professional en wil je meer weten over de datastructuur en dataprocessen van jouw organisatie, dan is deze minor wat voor jou.

De minor is onderdeel van de deeltijdopleiding ICT.

Inhoud

Een bedrijf bestaat niet alleen uit data, maar ook uit een veelheid van processen. Je leert om informatie in te zetten ten behoeve van het verbeteren van een aantal bedrijfsprocessen. Voorbeelden daarvan zijn het verkorten van de doorlooptijd van een logistiek proces, het verbeteren van de klanttevredenheid van een serviceproces, het terugdringen van de klantklachten, het implementeren van helpdesk software om het helpdeskproces te verbeteren, inzetten van social media om klantinteracties te verbeteren, inzet van mobiele/internettechnologie om beter samen te werken met leveranciers of klanten. Je kan voor essentiële data concepten maken waar de integratie van data en hoe die samenwerken centraal staan. Daarnaast kan je een impactanalyse uitvoeren indien de organisatie verandert en je weet hoe een nieuwe data architectuur er dan uit moet zien.

Een iets uitgebreidere inhoud staat in onze opleidingsbrochure die je kunt aanvragen via ict-deeltijdopleiding@hu.nl. Vermeld daarbij dat het om de minor Data & Proces Analyse gaat.

Cursussen

De minor bestaat uit twee cursussen met bijbehorende leeruitkomsten.

Deel 1 – Data Integration and Interoperability (15 EC)

Je kan voor een data warehouse een prototype maken waarin bepaald is welke data en haar master data nodig zijn, hoe deze geïntegreerd zijn opgeslagen en in welke mate deze interoperabel zijn. De student stelt een adviesrapport op met door de organisatie af te wegen keuzes omtrent het datawarehouse.

Deel 2 – Informatie- en procesmanagement (15 EC)

Je kunt een koppeling maken tussen de strategie van de organisatie en een bedrijfsproces ondersteund door een globale architectuur. Je kiest een bedrijfsproces binnen jouw werkomgeving waaraan een informatiestroom gekoppeld is. Je analyseert het bedrijfsproces dat leidt tot een bepaald informatieproduct, bijvoorbeeld een rapportage, rooster of planningen. Dit doe je volgens een standaardmethode en op basis van de functionele eisen. Je beschrijft de knelpunten van het bedrijfsproces, brengt de oorzaakgevolgrelaties in kaart en formuleert een advies om de organisatie, informatie en/of processtructuur van het informatieproduct te verbeteren. Na het afronden van dit thema heb je een koppeling gemaakt tussen de strategie van de organisatie en een bedrijfsproces. Ook heb je een globale architectuur gemaakt of geanalyseerd, in lijn met de organisatiedoelstellingen en de scope van het onderzochte proces.

Leerdoelen

Zie cursussen.

Ingangseisen

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. Maar om de minor met succes te kunnen afronden is het noodzakelijk dat je een werkomgeving hebt waar je jouw beroepsproducten kunt maken. Een intake maakt onderdeel uit van de toelating. 

Literatuur

Wij werken met docenten uit de praktijk. Zij zijn goed op de hoogte van de trends en de nieuwste literatuur. Daarom wordt de literatuur bij aanvang van de minor bekendgemaakt. 

Rooster

De lessen zijn afwisselend op vrijdag (14.00- 20.30 uur) en zaterdag (10.00 -16.30 uur). Neem contact op met de opleiding (ict-deeltijdopleiding@hu.nl) voor de exacte lesdagen. De lessen zijn op het terrein van Utrecht Science Park.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Toetsing

Voor beide cursussen geldt dat de toetsing uit drie onderdelen bestaat: een schriftelijke toets, een beroepsproduct en een assessment. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld