Kies op maat

Inloggen Menu

Software Development Life Cycle

Je bent student en tevens werkzaam als professional, en je wilt je verdiepen in de essentiële aspecten van beheer en ontwikkeling van software en alle facetten die daarmee te maken hebben. Hoe regel je het beheer van je IT-processen met ITIL-4? En wat de rol van een functioneel beheerder hierin is? In deze minor krijg je antwoord op deze vragen. Ook krijg je handvatten voor het ontwerpen van software, zowel functioneel als technisch.

De minor is onderdeel van de deeltijdopleiding. Dat betekent dat je gedurende een halfjaar aanschuift in de klas met studenten die de vierjarige opleiding volgen.   

Inhoud

In deze minor leer je volgens de best practice methode ITIL hoe je ICT-beheer het beste kunt vastleggen. Je gaat volgens deze methode zelfstandig processen analyseren, (her)ontwerpen, adviseren en implementeren en vervolgens toepassen in je eigen praktijksituatie. Daarnaast verdiep je je in de essentiële aspecten van softwareontwikkeling conform de fasen van de levenscyclus van een service.

Een iets uitgebreidere inhoud van deze minor staat in de ICT-opleidingsbrochure, die je kunt aanvragen via ict-deeltijdopleiding@hu.nl. Vermeld daarbij dat het om de minor Software Development Life Cycle gaat.

Cursussen

De minor bestaat uit twee cursussen met bijbehorende leeruitkomsten.

Deel 1 – IT Service Management

Je kunt een verbeter- en implementatieplan voor een of meerdere IT Service Management-processen in de context van een ICT of informatiemanagement (IM)organisatie(onderdeel) schrijven en mondeling presenteren. Het gaat daarbij om je eigen ICT of IM-organisatie(onderdeel) of een andere realistische settting.

Deel 2 – Software Lifecycle Management

Je kunt in een realistische beroepscontext een verbeterplan opstellen voor een organisatie, voor het inkopen of ontwikkelen van een nieuwe ICT-applicatie. Om tot het advies te komen onderzoek, analyseer en evalueer je de organisatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Je bevindingen, conclusie, advies en het implementatieplan leg je schriftelijk vast in een rapportage die je aan de organisatie presenteert en aanbiedt.

Je kunt de inhoudsbeschrijvingen van de beide cursussen opvragen bij de opleiding: ict-deeltijdopleiding@hu.nl. Vermeld daarbij dat het om de minor Software Development Life Cycle gaat.

Tijdens de minor volg je ook twee verplichte skilltrainingen: Overtuigen & Conflicthantering en Feedbacken & Brainstormen. Deze skills kan je gebruiken bij het maken van jouw beroepsproduct. De opdrachten vanuit de training zijn onderdeel van de toetsing.

Leerdoelen

Zie cursussen.

Ingangseisen

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. Maar om de minor succesvol af te ronden is het noodzakelijk dat je een werkomgeving hebt (betaald of onbetaald) waar je jouw beroepsproducten kunt maken en enig begrip hebt van ICT-termen. Met iedereen die zich aanmeldt hebben we een intakegesprek.

Literatuur

Wij werken met docenten uit de praktijk. Zij zijn goed op de hoogte van de trends en de nieuwste literatuur. Daarom wordt de literatuur bij aanvang van de minor bekendgemaakt.

Rooster

De lessen vinden afwisselend plaats op vrijdag (14.00-20.30 uur) en zaterdag (10.00-16.30 uur). Neem contact op met de opleiding (ict-deeltijdopleiding@hu.nl) voor de exacte lesdagen. De lessen vinden plaats op het terrein van Utrecht Science Park.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Toetsing

Voor beide cursussen geldt dat de toetsing uit drie onderdelen bestaat: een schriftelijke toets, een beroepsproduct en een assessment. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld