Kies op maat

Inloggen Menu

Datamanagement

Je bent werkzaam als professional en geïnteresseerd in het ‘nieuwe goud’: data. Je wilt graag weten hoe je kunt bijdragen aan een goede kwaliteit van de data, hoe je data kunt beheren en hoe de verschillende data zich tot elkaar verhouden. Aan de hand van de theorie onderzoek je hoe dit binnen jouw werkomgeving georganiseerd is.

Inhoud

De minor is onderdeel van de reguliere vierjarige ICT deeltijdopleiding: je schuift aan bij de lessen. Tijdens de minor leer je hoe je data binnen jouw bedrijf op een juiste manier kunt opslaan, wat de onderlinge afhankelijkheden zijn van de bestaande data en wat van belang is voor de kwaliteit van je data. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de betreffende data. De minor bestaat uit twee cursussen van elk 15 studiepunten, die hieronder staan beschreven.

Je kan voor essentiële data concepten maken waar de integratie van data en de samenwerking centraal staan. Daarnaast kan je een impactanalyse uitvoeren indien de organisatie verandert en je weet hoe een nieuwe data architectuur er dan uit moet zien. Je kunt op basis van een systematische analyse voor een dataproject een dataset met requirements ontwikkelen. Daarnaast kun je onderbouwde keuzes maken voor de implementatie van de data governance, passend bij jouw organisatie. Je kunt deze keuzes presenteren in de vorm van een adviesrapport.

Cursussen

De cursussen Data Integration & Interoperability en Data Quality & Data Governance zijn onderdeel van de vierjarige deeltijd bachelor opleiding. Je schuift aan bij de bestaande lessen. Daarnaast zijn er twee skilltrainingen een vast onderdeel van de modules.

Leerdoelen

Data Integration and Interoperability (15 EC)

Je kan voor een data warehouse een prototype maken waarin bepaald is welke data en haar master data nodig zijn, hoe deze geïntegreerd zijn opgeslagen en in welke mate deze interoperabel zijn. De student stelt een adviesrapport op met door de organisatie af te wegen keuzes omtrent het datawarehouse.

Data Quality and Data Governance

Je bepaalt datgene wat nodig is voor het inrichten van datamanagement bij een bedrijf, gebaseerd op de DMBoK-standaard. Eerst bepaal je aan de hand van de visie, missie en strategie van een bedrijf wat de datastrategie zal zijn. Daarna ga je aan de hand van een casus de juiste kwaliteit van de data bepalen, wie met deze data mag werken en wie de data mag bewerken. Daarom komt het onderwerp ‘governance van data’ aan de orde.

Ingangseisen

Voor het succesvol afronden van de minor is het noodzakelijk dat je een werkomgeving hebt waar je jouw beroepsproduct kunt maken. Het is belangrijk dat je ook toegang hebt tot de mensen die stakeholder zijn van de data binnen jouw bedrijf. Het is niet nodig om al specifieke voorkennis te hebben op het gebied van data of ICT. Een intakegesprek is onderdeel van de toelating.

Literatuur

Wij werken met docenten uit de praktijk. Zij zijn goed op de hoogte van de trends en de nieuwste literatuur. Daarom wordt de literatuur bij aanvang van de minor bekendgemaakt. 

Rooster

De lessen zijn afwisselend op vrijdag (14.00-20.30 uur) en zaterdag (10.00-16.30 uur). Neem contact op met de opleiding voor de exacte lesdagen. Het e-mailadres is ict-deeltijdopleiding@hu.nl. De lessen vinden plaats op het terrein van Utrecht Science Park.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Toetsing

Voor beide cursussen geldt dat de toetsing uit drie onderdelen bestaat: een schriftelijke toets, een beroepsproduct en een assessment.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

 Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld