Kies op maat

Inloggen Menu

Beleggen

Jij volgt het financieel nieuws op de voet en bent geïnteresseerd in de ontwikkelingen op de financiële markten. Mogelijk heb je al een eerste stap gezet op de effectenbeurs? Het is duidelijk dat je een sterke interesse hebt in de financiële wereld en je ziet jezelf hier mogelijk later in werken. Maar daar heb je nog wel wat meer kennis en ervaring voor nodig en daar gaat deze minor je bij helpen.  

Deze unieke minor is essentieel voor iedereen die wil gaan werken in financiële industrie.  

Ook wanneer je ambities hebt om een eigen bedrijf te starten of een MKB te leiden, is deze minor bijzonder nuttig. Je leert hier namelijk een kritische kijk te hebben op je bedrijfsvoering & beleggingsbeleid voor je pensioen en investeringen in vastgoed. 

Daarnaast verdiep je je in nieuwere thema’s zoals duurzaam beleggen en trends in de financiële markten zoals crypto valuta. 

Tijdens de Minor Beleggen neem je deel aan een Beursspel waarin alle theorie samenkomt in de praktijk. 

Inhoud 

In deze minor leer je hoe je rendement haalt uit beleggen, maar ook welke risico’s er zijn en hoe je deze kunt beheersen. Na afronding heb je inzicht gekregen in het specifieke rendement/risico profiel van aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, commercieel vastgoed, grondstoffen, structured products, derivaten, opties, turbo’s en ETF’s. Je weet wat het verschil is tussen hedgefondsen en private equity fondsen. Je werkt veel in groepsverband. 

De minor is erg praktijkgericht. Beleggen is immers iets wat je moet doen en ervaren. Je doet ervaring op in de virtuele beurscompetitie waarin je met fictief geld gaat beleggen. Hierdoor leer je hoe je als (day-)trader kunt handelen in aandelen, opties en complexe derivaten. Je maakt gebruik van technische analyse die ook goed toepasbaar is op handelen in crypto valuta.  Tijdens de minor leer je ook alles vanuit een privatebanker- / beleggingsadviseur- perfectief. 

Door middel van gastcolleges en (onder voorbehoud) een bezoek aan een bank of vermogensbeheerder sta je direct in het midden van de beleggingswereld.  

Deze minor is uniek in Nederland omdat je les krijgt van hooggeschoolde docenten die zelf nog werken (of hebben gewerkt)  als beurshandelaar, derivaten trader, day-trader,  belegger of beleggingsadviseur. Je leer het vak dus niet van een docent die alleen de theorie kent. 

Daarnaast kunnen enkele van je mede studenten al werkzaam zijn als belegger,  day-trader of crypto handelaar waardoor je een interessant netwerk op kunt bouwen. 

Voor bepaalde vakken is aanwezigheid en actieve participatie een vereiste.

Cursussen 

Periode A
Beursspel 1 & Technische Analyse
Fundamentele Analyse & Financiële Markten
Beleggingsleer & Performancemeting van beleggen

Periode B
Alternatieve Beleggingen
Beursspel 2 & Performance van Derivaten
Project Beleggingsadvies

Leerdoelen

De leerdoelen zijn erop gericht om je tijdens de minor te bekwamen in de volgende onderdelen van Beleggen. Deze zijn: 

Beursspel 1 & Technische Analyse (5 EC)
Tijdens de minor neem je deel aan een Beursspel. Met fictief geld ga je met je team handelen in aandelen, opties en complexe derivaten. Je wordt door een ervaren beurshandelaar getraind en ondersteund bij het maken van de juiste trading strategie aan de hand van trading-rules & technische analyses. Ben jij meer een korte termijn handelaar ? wil jij trading technieken leren die toepasbaar zijn voor day-trading & crypto handel ? Of ben jij meer de langere termijn beleggingsstrateeg ?  Wil je zelf gaan beleggen voor je pensioen en lijken ETFs een geschikt product voor je ? Je komt hierachter door gedurende de gehele minor actief te handelen op de internationale beurzen. 

Daarnaast leer je de theorie en de praktische toepassingen van technische analyse. Door middel van prognoses te maken van toekomstige koersontwikkelingen  (“koers charts”) krijg je inzicht in wanneer je moet “kopen “of “verkopen”.  

Deze techniek is ook toepasbaar op handel in crypto valuta.

Fundamentele Analyse & Financiële Markten (5 EC)
Door een gedegen fundamentele analyse te maken van bedrijven leer je of een aandeel solide is en hoe je deze kunt toevoegen aan een goed onderbouwd beleggingsadvies. In dit advies staan gefundeerde prognoses met betrekking tot toekomstige koersontwikkeling van het aandeel van de betreffende onderneming. Dit advies geeft een belegger gedegen inzicht of ze het aandeel wel of niet moeten kopen. Om je keuze te onderbouwen maak je onder andere een SWOT analyse, bedrijfstak-analyse en een forecasting. 

Naast bedrijfseconomische inzichten leer je ook het economische nieuws te vertalen naar bruikbare informatie voor het nemen van verantwoorde beleggingsbeslissingen. Hierbij komen diverse macro-economische onderwerpen aan bod. 

Beleggingsleer & Performancemeting van beleggen (5 EC) 
Je leert de theorie van de beleggingsleer. Ook leer je een rationele keuze te maken tussen rendement en risico van de verschillende beleggingsproducten.   

Bij performancemeting leer je het rendement te berekenen van sparen en beleggingen in aandelen, obligaties en vastgoed. Het oplossen van vraagstukken wordt getraind met behulp van Microsoft Excel.  

Alternatieve Beleggingen (5 EC) 
Je maakt kennis met diverse alternatieve beleggingen, die door ervaren beleggers als  waardevolle aanvulling op een traditionele beleggingsportefeuille worden beschouwd. We gaan dieper in op vastgoed, hedge-funds, private equity, grondstoffen en structured products. Door inzicht te krijgen in derivaten (opties en futures) kun je zelf  risico’s afdekken en geavanceerde beleggingsproducten doorgronden. De theorie wordt  direct toegepast in een computerpracticum, waarin je zelf modellen leert te maken in Excel.  

Beursspel 2 & Performance van Derivaten (5 EC) 
Je leert de belangrijkste traditionele financiële derivaten centraal  kennen zoals opties en futures . Daarnaast besteden we ruim aandacht aan nieuwere derivaten producten zoals Exchange Traded Funds (ETFs) , “turbo’s” en andere hefboom producten. 

Deze theorie pas je direct toe in de praktijk tijdens Beursspel 2. Naast de virtuele beleggingscompetitie in hefboomproducten ga je iedere week een complexe optie strategie toepassen. Je speelt in op de actualiteit op de beurs door een concrete straddle strategie of “butterfly-spread” te handelen. Je bespreekt je wekelijkse transacties en performance met elkaar tijdens de les waardoor je met nieuwe ideeën kunt gaan handelen in het beursspel.  

Project Beleggingsadvies (5 EC) 
In dit project ga je aan de slag als “private banker”. Je stelt een gedegen beleggingsadvies op. Je kijkt naar een goede spreiding van je beleggingsportefeuille in het kader van vermogensvorming en nalatenschap. Ook analyseer en beoordeel je verkoopbrochures van diverse beleggingsproducten. Dit komt samen in een adviesrapport van een beleggingsportfolio en een rendementsprognose in Excel. 

Ingangseisen

Om deze minor succesvol te doorlopen is een goede beheersing van Excel en een goede rekenvaardigheid belangrijk. Bedrijfseconomische (basis)kennis en interesse in het analyseren van financiële cijfers is een voorwaarde om deel te nemen aan deze minor. Daarbij helpt het zeker als je het leuk vindt om in groepen te werken en van elkaar te leren. 

Voor het volgen van de minor is geen stage of werkplek nodig. 

Literatuur

  • H. Buunk, Beleggen en financiële markten, 6e druk, Boom Uitgevers Amsterdam, 2020, ISBN, 9789024408290.  
  • H. Schilstra, De financiële functie: Integrale Bedrijfsanalyse, Noordhoff Uitgevers 2018, Noordhoff Uitgevers, 5e druk, ISBN 978-90-01-889104  
  • Onroerend goed als belegging, 6e druk, 2020, isbn 978 90 13 15943 1, Noordhoff Uitgevers 
  • H. Geels, Beleggen met Technische Analyse, 3e druk 2011 (of latere druk), Keyword Info Systems ISBN (EAN): 978-90-77553-03-9.  

Online bestellen op: http://www.keyword.nl/homepage/boeken.htm  

Daarnaast hebben we diverse Syllabi en nuttig materiaal voor je aangemaakt die je gratis kunt downloaden van ons cursussite.

Rooster

Helaas zit deze minor vol in periode AB.

Het rooster en de lesdagen worden per periode vastgesteld. Het streven is om de lessen over drie dagen te verdelen.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je wordt getoetst door middel van verschillende tentamens, werkstukken en praktijkopdrachten.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld