Kies op maat

Inloggen Menu

Building complex cloud-based systems with .NET

Kort-cyclisch waardevolle software in productie brengen. Continu nieuwe features kunnen toevoegen aan een groot bedrijfskritisch cloud-based system. Systemen zo groot als bijvoorbeeld die van Netflix, Spotify, Coolblue, Zalando, Lexa en Family Tree DNA. Dat leer je tijdens de IT-minor ‘Building complex cloud-based systems with .NET’.

Ben je: 

  • geïnteresseerd in techniek?
  • iemand die graag samenwerkt in teams?
  • creatief?
  • absoluut niet bang voor de nieuwste technieken en tools? 

Misschien is deze minor dan echt iets voor jou!  Je krijgt les en ondersteuning van een ervaren professional uit het bedrijfsleven. 

Inhoud

Het bouwen van grote cloud-based softwaresystemen is uitdagend werk, waarin je met van alles rekening moet houden. Denk aan complexe platformen zoals Netflix en Spotify of websites zoals Coolblue, Zalando, Lexa en Family Tree DNA, die perfect moeten werken en steeds aan verandering onderhevig zijn.

In deze minor leer je met welke factoren je allemaal rekening moet houden en welke problemen je moet zien te voorkomen. Hoe zorg je dat je binnen een bepaalde tijd én binnen budget een flexibel systeem op poten zet? De focus ligt daarom op ontwikkeling in de systemen C# en .NET Core met continuous delivery. Je bouwt steeds een klein stukje van het systeem wat je vervolgens test en dan live zet (build, test, deploy).

Scrum is een handige manier van werken voor dit soort grote projecten. Dus je zal leren hoe je dit toepast. Ook leer je werken onder een Web Scale Architecture en word je vaardig in Test Driven Development en leren we je Deployment te automatiseren.

Cursussen

De minor duurt van september 2024 t/m januari/februari 2025 en is opgebouwd uit drie blokken van elk 6 weken. Daarin gaan we incrementeel en iteratief te werk.

In blok 1 leer je al om een (in potentie) grote applicatie van voorkant tot achterkant te bouwen. Je krijgt diepgaande kennis van C#, .NET core, en Test-driven development en krijgt basiskennis van de andere onderdelen die je nodig hebt.

In blok 2 gaan we die basiskennis verdiepen en hebben we ook veel aandacht voor de architectuur en teamwork. Aan het eind van dit blok heb je alle kennis om grote complexe cloud-based systemen in een continuous delivery proces te realiseren. Denk hierbij aan onder andere Gherkin/Specflow, Docker, Kubernetes, MoQ en RabbitMQ, Microservices, en Event-driven Architectures.

In blok 3 zetten we de puntje op de i en verhogen we je vaardigheid in continuous delivery. We hebben ook aandacht voor geavanceerde onderwerpen zoals Domain-driven design. Daarnaast wordt je front end kennis aangevuld om zo een professionele Single Page Application te bouwen. Aan het eind van dit blok ben je in staat om met een serieus development team een Continuous Delivery proces op te zetten en daarmee een groot complex software systeem te ontwikkelen.

Extra online presentaties

In februari/maart vinden er extra online presentaties plaats. Als je één van deze extra online presentaties wilt bijwonen, meld je hiervoor dan tijdig aan. Stuur daarvoor een mail naar minorcontactpersoon Martijn Jansen naar martijn.jansen@hu.nl. Hij zal je dan de uitnodiging voor deze extra online presentaties sturen. 

Leerdoelen

In deze minor leer je hoe je grote, complexe cloud-based softwaresystemen kunt opzetten.

Je leert de moderne tools en technieken in de praktijk te brengen en kan na afloop meedraaien in een modern professioneel software team waarin serieus grote cloud-based systemen worden gebouwd. Je bent dan onder andere vaardig in:

  • Continuous Delivery
  • Micro services & Event-driven architecture
  • Story mapping
  • Specification by example
  • Test-Driven Development
  • Event storming & Domain-driven Design
  • Docker & Kubernetes
  • .NET core
  • Azure DevOps

Ingangseisen

De minor is toegankelijk voor Informaticastudenten die hun propedeuse behaald hebben en (bij voorkeur) ook hun eerste stage hebben afgerond.

Deze minor is een samenwerking met Info Support B.V. Je ontvangt - na inschrijving op de minor - een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek om zo met de docent te bespreken of deze minor voldoende aansluit op jouw kennis en ervaring. Op www.itminor.nl is meer informatie te vinden over de inhoud van de minor.

Deze minor is alleen toegankelijk voor voltijdstudenten.

Literatuur

Boeken worden uitgedeeld tijdens de minor en verschillen per editie.

Rooster

De lesdagen zijn op maandag t/m donderdag van 09:00 uur tot 16:00 uur, op de trainingslocatie van Info Support in de binnenstad van Utrecht (St. Jacobsstraat 12). Daar vindt kennisoverdracht plaats en werk je aan de opdrachten. Aanwezigheid is verplicht.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Toetsing

Elk blok wordt afgesloten met een theoretische toets en een interessante praktijkcase.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld