Kies op maat

Inloggen Menu

Digital Transformation

Voor elke organisatie die vandaag de dag niet ingehaald wil worden door de Uber’s en Airbnb’s van deze wereld is het noodzakelijk om aan de gang te gaan met de digitale transformatie. Ben je als professional werkzaam en enigszins bekend met wat zich in de ICT-wereld afspeelt? Wil je je meer verdiepen in innovatieve ICT-toepassingen binnen je werk en hoe je meerwaarde kunt creëren met de informatie die nu al binnen jouw bedrijf voorhanden is? Deze minor is geschikt voor jou als je op dit moment je werk al een aantal jaren combineert met je opleiding. Je bent werkzaam als professional bij een middelgrote organisatie. Het is daarnaast wenselijk dat je kennis hebt van ICT-terminologie.

De minor is onderdeel van de ICT-deeltijdopleiding. Dat betekent dat je aanschuift in de lessen bij de studenten die de vierjarige ICT opleiding volgen.

Inhoud

De digitale transformatie dendert onontkoombaar voort. Nieuwe, snelle en vaak veranderende digitale technologie wordt steeds vaker ingezet om problemen op te lossen. Om als organisatie te overleven moet je adaptief zijn en weten in te spelen op trends en ontwikkelingen. IT is niet meer ondersteunend aan het primaire proces, maar is intussen zelf het primaire proces geworden. Welke technologieën gaan het maken en welke niet? Hoe schat je de waarde in van nieuwe technologieën voor jouw organisatie? Hoe transformeer je interne processen en digitaliseer je deze? Wat is de impact op het businessmodel van je organisatie? Je leert om te gaan met data op basis waarvan beslissingen kunnen worden genomen in een organisatie. Deze minor geeft je een blik op de toekomst en biedt je handvatten voor nu. Vraag voor een wat uitgebreidere inhoud ook onze opleidingsbrochure ICT-opleidingen deeltijd aan. Dat kan via ict-deeltijdopleiding@hu.nl. Vermeld daarbij dat het om de minor Digital Transformation gaat.

Cursussen

1 – ICT & Innovatie

Je creëert een technologie-gedreven innovatie met impact, door praktische toepassing van een nieuwe technologie binnen een bedrijf. De aanleiding voor de innovatie ligt in (bedreiging van) het bedrijfsmodel, of veranderde verwachtingen van de dienstverlening door klanten. Je analyseert de impact van de innovatie op het bedrijfsmodel en de bedrijfsprocessen, en doet een voorstel voor een nieuw bedrijfsmodel en nieuwe werkprocessen. Je reflecteert erop in hoeverre deze ontwikkeling raakt aan ethische of maatschappelijke aspecten, en in hoeverre dit je voorstel heeft beïnvloed. Je doet een gemotiveerd voorstel voor een geschikte aanpak voor de innovatie.

2 – Business Intelligence

Je bent in staat een bestaand informatieproduct (rapportage) op te breken naar verschillende deelonderdelen (ingrediënten). Het informatieproduct is geselecteerd op basis van een opdracht in de organisatie. Binnen de organisatie moet een opdrachtgever zijn die ‘eigenaar’ is van de opdracht. Je doet het onderzoek op basis van een systematische analyse. Daarbij heb je aandacht voor de aspecten mens, proces en technologie. Dit leidt tot een adviesrapport waarin je bepaalde keuzes hebt gemaakt die de organisatie kan afwegen. Tevens ontwikkel je een prototype (nieuwe versie) van het bestaande informatieproduct. Dit prototype moet aansluiten bij de aanbevelingen en conclusies uit het uitgevoerde onderzoek.

Leerdoelen

Zie cursussen.

Ingangseisen

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig, maar het is wenselijk dat je enigszins kennis hebt van ICT-terminologie. Om de minor succesvol af te ronden is het noodzakelijk dat je een werkomgeving hebt waar je jouw beroepsproducten kunt maken. Met iedereen die zich aanmeldt hebben we een intakegesprek.

Literatuur

Wij werken met docenten uit de praktijk. Zij zijn goed op de hoogte van de trends en de nieuwste literatuur. Daarom wordt de literatuur bij aanvang van de minor bekendgemaakt.

Rooster

De lessen zijn afwisselend op vrijdag (14.00-20.30 uur) en zaterdag (10.00-16.30 uur). Neem contact op met de opleiding (ict-deeltijdopleiding@hu.nl) voor de exacte lesdagen. De locatie is het terrein van Utrecht Science Park.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Toetsing

De cursus ICT & Innovatie wordt afgesloten met twee opdrachten en een assessment. De cursus Business Intelligence wordt afgesloten met een schriftelijke toets, opdracht en assessment.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld