Kies op maat

Inloggen Menu

Introduction Business & IT

Ben je student en tevens werkzaam als professional, en zou je graag wat meer ICT kennis willen hebben? In je werk merk je dat je te maken krijgt met verdere digitalisering van de bedrijfsprocessen. Je zou daarom beter willen weten wat zich in de ICT-wereld afspeelt en ook meer ICT-terminologie tot je beschikking willen hebben. In deze minor verwerf je die kennis. Je analyseert eerst het bedrijf waarin je werkzaam bent, zodat je bepaalde besluitvormingsprocessen beter begrijpt.

De minor is onderdeel van de deeltijdopleiding ICT. Dat betekent dat je aanschuift bij een aantal lessen van de vierjarige deeltijdopleiding. Zorg ervoor dat je je bij het aanmeldingsproces ook inschrijft voor de deeltijdvariant.

Inhoud

Je leert een organisatie te analyseren en gaat aan de slag met vragen als: wat is de waardepropositie van mijn organisatie? Wie zijn mijn klanten? Wie zijn mijn partners? Hoe ziet de kosten en opbrengstenstroom eruit? Daarnaast onderzoek je welke informatiesystemen binnen jouw organisatie aanwezig zijn en welke factoren een rol spelen bij het selecteren, implementeren en beheren hiervan.

Een van de onderdelen van de minor is een verplichte training persoonlijke ontwikkeling. De onderwerpen Regie op het eigen leerproces en Schriftelijk rapporteren staan hierin centraal. Voor het maken van de beroepsproducten zul je namelijk onderzoek moeten doen binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Je haalt de informatie op bij de stakeholders en je brengt uiteindelijk een adviesrapport uit. Je rapport moet afgestemd zijn op de ontvanger en plezierig leesbaar. Ook moet de lezer de rode draad in je betoog kunnen volgen.

Informatie over de minor staat ook in de ICT-opleidingsbrochure die je kunt aanvragen via ict-deeltijdopleiding@hu.nl. Vermeld daarbij dat het om de minor Introduction Business & IT gaat.

Cursussen

De minor bestaat uit twee cursussen met bijbehorende leeruitkomsten.

  1. Bedrijfskunde
    Deze module gaat in op organisatie en managementaspecten die relevant zijn voor ICT’ers om hun omgeving en organisatie te doorgronden. Je leert besluitvorming beter te begrijpen en kunt inschatten hoe je je als professional verhoudt tot andere onderdelen van de organisatie. Je bent in staat het huidige businessmodel van je organisatie te beschrijven en analyseren. Op basis van de conclusies van deze analyse kun je een advies geven over een mogelijk toekomstig businessmodel voor je organisatie, en meer specifiek voor het (business) ICT-domein ervan.
  2. Business systems
    Bij het selecteren, implementeren  en beheren van informatiesystemen is het belangrijk om dit vanuit het perspectief van de organisatie als vanuit het perspectief van informatietechnologie te benaderen. Het accent binnen de module ligt op de zogenaamde enterprise informatiesystemen in de vorm van een ERP systeem. De student doet binnen de eigen organisatie onderzoek naar enterprise informatiesystemen en leert hoe men van een organisatievraagstuk komt tot de keuze en implementatie.

Leerdoelen

Zie cursussen.

Ingangseisen

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. Maar om de minor succesvol af te ronden is het noodzakelijk dat je een werkomgeving hebt (betaald of onbetaald) waar je jouw beroepsproducten kunt maken. Met iedereen die zich aanmeldt hebben we een intakegesprek.

Literatuur

Wij werken met docenten uit de praktijk. Zij zijn goed op de hoogte van de trends en de nieuwste literatuur. Daarom wordt de literatuur bij aanvang van de minor bekendgemaakt.

Rooster

De lessen vinden afwisselend plaats op vrijdag (14.00-20.30 uur) en zaterdag (10.00-16.30 uur). Neem contact op met de opleiding (ict-deeltijdopleiding@hu.nl) voor de exacte lesdagen. De lessen vinden plaats op het terrein van Utrecht Science Park.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Toetsing

Voor beide cursussen geldt dat de toetsing uit drie onderdelen bestaat: een schriftelijke toets, een beroepsproduct en een assessment.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld