Kies op maat

Inloggen Menu

Project Management

Bij vrijwel ieder beroep zal je te maken krijgen met projecten. Tijdens deze minor leer je hoe je leidinggeeft aan projecten. De minor staat open voor studenten van verschillende opleidingen en verschillende Hogescholen. Je werkt dus veel samen met studenten met heel verschillende achtergronden.

Inhoud

Tijdens de minor ‘Project Management’ leer je hoe je een project goed kan leiden. Je leert plannen en organiseren, maar er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat een projectteam goed functioneert. Verder maak je kennis met de meest voorkomende projectmanagementmethoden, zoals Scrum, PRINCE2 en projectmatig creëren.   

De minor bestaat voor de ene helft uit praktijkopdrachten voor externe bedrijven. Wij zorgen daarbij voor de opdrachten. En de andere helft is theorie en onderwijs om jou kennis en vaardigheden bij te brengen. Als je wil kan je tijdens de minor certificeringen halen, bijvoorbeeld voor Prince2 en Scrummaster (de extra kosten moet je helaas wel zelf betalen).   

Tijdens de drie fulltime scrumweken word je geacht aanwezig te zijn. Deze minor werd vorig jaar door de studenten met een 8,1 beoordeeld.

Cursussen

Project Management Basis
In deze cursus ga je in trainingen actief aan de slag met 2 methodieken: PRINCE2 en projectmatig creëren. Na afloop beheers je ze allebei.   

Project
In 2 periodes (totaal 20 weken) benaderen we de werkelijkheid zo dicht mogelijk: je voert twee echte projecten uit voor een echte opdrachtgever. De opdrachtgevers hebben een heel verschillende achtergrond, sommige komen uit het zakenleven, anderen uit de non profit, de overheid of bijvoorbeeld defensie.   

Scrum
In een team ga jij drie weken fulltime scrummen. Tijdens die drie weken werk je aan een echt project voor een echte productowner. De methodiek die je gebruikt is Scrum. Na afloop heb je voldoende kennis en ervaring om voor de Scrummastercertificering op te gaan.   

Project Management Skills
Via interactieve workshops ga jij de vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt om projectmanager te worden. Je leert onder andere om te gaan met moeilijke opdrachtgevers en het oplossen van problemen in je projectteam.   

project management verdieping
Tijdens deze cursus komen er allerlei onderwerpen aan bod: project management, programmamanagement, portfoliomanagement, rapportages, managementinformatie, stuurinformatie en meer.  

Extra kosten

Geen, maar op vrijwillige basis is het mogelijk om de internationale certificering voor Prince2 (+/- 350 euro) en Scrummaster (+/-$150) af te ronden. 

Leerdoelen

Na deze minor kun je:    

  • projecten plannen en leiden;   
  • je projectteam aansturen, coachen en bijsturen;   
  • de methode van projectmatig creëren toepassen;   
  • de methode PRINCE2 toepassen;   
  • de Scrum-methode toepassen;  
  • effectief omgaan met (problemen in) teams;   
  • met verschillende typen opdrachtgevers samenwerken;   
  • meepraten over de nieuwste ontwikkelingen in projectmanagement. 

Ingangseisen

Voor deze minor is het van belang dat je flexibel bent en om kan gaan met veranderende omstandigheden. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om aan deze minor deel te nemen. Een bijbaan van meer dan 1 dag per week wordt afgeraden. 

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.   

  • Schwaber en Sutherland: Scrumgids versie 2017 (gratis)   
  • Jo Bos e.a.: PMC compact: Projectmatig creëren   
  • Bert Hedeman en Ron Seegers: Prince2 editie 2017: pocket guide   
  • Sharon de Mascia Project Psychology

Rooster

Het rooster en de lesdagen worden later bekend gemaakt. Je hebt gemiddeld op 2 a 3 dagen les, daarnaast werk je met je projectteam aan je projecten. De tijden dat je samenwerkt aan je project bepaal je in overleg met je team. Tijdens de scrumweken heb je 3 weken fulltime les, 5 dagen per week 8 uur per dag.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Tijdens de minor zijn er 3 audits van de projecten die je doet. Verder schrijf je een projectplan en geef je een workshop. Aan het einde van de minor heb je een individueel assessment waarin je een verbeterplan voor een project presenteert en verdedig en waar je vragen krijgt over de stof die in de minor is behandeld.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld