Kies op maat

Inloggen Menu

Big Data & Design

Wij geloven dat jij, als toekomstig expert op jouw vakgebied de nodige vaardigheden moet verwerven om data gedreven te werken. Werkgevers zijn niet alleen dringend op zoek naar specifieke specialisten met praktische kennis van data, maar ook naar mensen die begrijpen hoe data ingezet kan worden voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen.  

In ieder domein wordt er gezocht naar doorzetters met praktische kennis van data en vaardigheden om inzichten door te vertalen naar creatieve oplossingen. Bij de Minor Big Data & Design brengen we creativiteit en technologie samen om vorm te geven aan een voortdurend veranderende samenleving.   

Inhoud

Data is overal! Denk bijvoorbeeld aan hoe je reist met je OV-chipkaart, hoe je inzicht krijgt in je energieverbruik, de data die je verzamelt als je je favoriete hardlooprondje registreert of hoe Netflix jouw aanbevelingen doet voor een avondje binchwatchen. De gegevens die dan worden verzameld noemen we Big Data.   

Door het analyseren van deze big data met slimme technieken is het mogelijk om automatisch persoonlijke profielen samen te stellen, de emoties van lezers/kijkers te bepalen en voorspellingen doen van hun acties. Tijdens de minor Big Data & Design leer je om deze technische inzichten om te zetten naar gebruiksvriendelijke applicaties.  

Tijdens verdiepende lessen werk je aan verschillende projecten en relevante vraagstukken uit het werkveld. We werken vanuit jouw specifieke achtergrond en motivatie om data in jouw context te gebruiken. Daarbij focussen we ons op de meeste recente technologieën en toekomstige mogelijkheden. De onvermijdelijke ethische vraagstukken komen hierbij ook aan bod. We onderzoeken de werking van de algoritmes wat je in staat zal stellen om betere ontwerpen te maken. De ontwerpen werk je uit in prototypes en verbeter je aan de hand van testen. Ook leer je basisprogrammering in python, waardoor je je op je gemak voelt bij het werken met data en het prototypen van je concepten. Je hoeft echt geen hardcore computernerd te zijn om dit te doen! 

Cursussen

Tijdens de minor onderscheiden drie thema’s die samenkomen in projecten, een hackathon en design crunches. Om je hierop voor te bereiden, werk je aan kleinere opdrachten en neem je deel aan workshops, discussies en lezingen.   

Design lessen
In deze lessen leer je data vanuit meerdere perspectieven (economisch, filosofisch en ethisch) te begrijpen en je eigen mening te vormen door relevante literatuur te lezen, discussies te voeren en workshops te volgen, en te geven. Ook leren we je in deze lessen in om elementaire ontwerpvaardigheden op te doen, zodat je zo ontwerpen kunt maken die aansluiten op de behoefte van verschillende doelgroepen. 

Technische lessen
In deze lessen leer je werken met Python om data te verzamelen, analyseren en visualiseren met behulp van verschillende algoritmen, tools en technieken. In het tweede deel van de minor leer je ook om voorspellingen te doen op basis van data en verken je meer geavanceerde AI-technologieën zoals aanbevelingssystemen, objectdetectie en chatbots.  

Gecombineerde lessen (data research lab)
Bij de research lab lessen zijn zowel de techniek- als de design docent aanwezig. Hier werk je verder aan je onderzoek en opdrachten en verdiep je je in de tools om het domein van big data en design beter te leren kennen. Onderzoek is dus ook belangrijk in deze minor, beginnend met data-geïnformeerd onderzoek en eindigend met onderzoek door ontwerp.  

Naast de 12 tot 16 uur les verdeeld over 3 dagen moet je rekening houden met zo'n 24-28 uur zelfstudie. Daarin word je aangemoedigd om onderwerpen die van belang zijn voor het ontwikkelen van sterkere technische en ontwerpvaardigheden verder te onderzoeken.  

Leerdoelen

Na deze minor kun je:  

  • ​Kritisch kijken naar de impact van big data op onze samenleving.  
  • Ontwerpend onderzoek uitvoeren om innovatieve data gedreven concepten ontwikkelen.  
  • Data verzamelen, opschonen, analyseren en visualiseren uit verschillende bronnen door middel van tools en basis programmeertalen (Python).  
  • Inzichten uit data te creëren en te communiceren met behulp van basistechnieken voor machine learning en statistiek.  
  • Leer je nieuwe vaardigheden en methoden binnen design research en data science, met behulp van een zelfsturend, experimentele en onderzoekende leerstijl.  

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen voor deze minor.

Literatuur

Het veld verandert snel en elk jaar beslissen we over nieuwe literatuur ter ondersteuning van de leerdoelen. Voor aanvang van de minor ontvang je een definitieve literatuurlijst.  

Rooster

Deze minor vindt plaats in periode A/B in het Nederlands (start: September), en C/D in het Engels (Start: Februari). 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

Je wordt aan het einde van het semester beoordeeld in een mondelinge beoordeling en portfolio. Je levert één design portfolio, en één technisch portfolio in. Als het design portfolio voldoende is beoordeeld ontvang je 20EC, en voor het technische portfolio 10EC. Elke 6 weken geven we je duidelijke feedback, zodat de beoordeling aan het einde niet als een verrassing komt. Als je niet slaagt voor een of meer leeruitkomsten, krijg je de kans om deze te herkansen met een opdracht. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 24 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld