Kies op maat

Inloggen Menu

Leiderschap

In deze module staat het vakgebied Leiderschap centraal. Het gaat om zowel formeel als informeel leiderschap. Hierbij maken we de verbinding naar jouw ontwikkeling als professional en jouw persoonlijk leiderschap. 

 De afgelopen jaren staat Leiderschap sterk in de belangstelling en wordt de markt overspoeld met onderzoeken, boeken, podcasts en artikelen over dit onderwerp. Het is een hot thema waarover veel mensen en deskundigen een mening hebben over de vraag wat goed leiderschap is en wat niet. Tegelijkertijd roept het veel vragen op: Waarom staat dit thema juist nu zo in de belangstelling? Wat is het verschil tussen management en leiderschap? Wat voor leiderschap hebben organisaties tegenwoordig nodig? Wat verstaan we onder de formele-, en informele leider? Is die goede leider in de ene organisatie dit ook in een andere omgeving?  Zomaar een handjevol vragen, waarbij de kernvraag uiteindelijk is: wat betekent Leiderschap voor mij als professional en wat moet ik doen of laten als ik een inspirerende en authentieke (in)formele leider wil zijn die mensen meekrijgt en inspireert?

 In deze module maak je kennis met theorieën over formeel, informeel en persoonlijk leiderschap en werk je aan het verdiepen van je inzicht in waar jij als professional voor staat: je geeft invulling aan dit begrip en wat dit voor jou betekent. Door zicht te krijgen op je eigen leiderschap wordt duidelijk hoe jij je kunt verhouden tot de stroom aan informatie over dit onderwerp én hoe je dit kunt inzetten om jouw impact als formeel of informeel leider binnen jouw organisatie te vergroten.

Zoals gezegd: er zijn veel onderzoekers, auteurs en goeroes op het gebied van leiderschap. Met een veelheid aan concepten, theorieën en modellen. Onze visie is dat je als (in)formeel leider hier in de breedte mee bekend moet zijn. Zodat je afhankelijk van de situatie jouw stijl kunt aanpassen. Gedurende de module zullen we uiteraard concepten, theorieën en modellen aanbieden of je uitnodigen hiernaar op zoek te gaan. De rode draad in nagenoeg alle leiderschapsmodellen is dat een drietal thema’s hierin terugkomen:

  1. Basisbehoeften van mensen
  2. Gedrag, eigenschappen en stijl van de leider
  3. De context (de organisatie en de omgeving)

 Deze drie variabelen zullen in de module dan ook regelmatig terugkomen en vanuit verschillende perspectieven belicht worden.

 

 

Leerdoelen

  • Het evidence-based onderbouwen van een visie ten aanzien van leiderschap 
  • Effectief omgaan met tegenstrijdige verwachtingen, ontwikkelingen en paradoxen
  • Motiveren en sturen van individuen en teams in relatie tot de missie van de organisatie 
  • Vanuit ethisch besef en (persoonlijk) leiderschap impact hebben op de organisatie en daarbij balans vinden in sturen en loslaten, rekening houdend met de context van de organisatie
  • Door reflectie en zelfsturing komen tot verdere ontwikkeling van eigen (informeel) leiderschap
  •  

Ingangseisen

•    De minormodule is opgezet voor deeltijdstudenten die werk en studie combineren. Het hebben van een passende werkomgeving is noodzakelijk om opdrachten te kunnen uitvoeren. Voltijdstudenten kunnen alleen worden toegelaten indien zij over een passende werkomgeving beschikken. Dit kan afgestemd worden met de coördinator van de minor.

•    Dit is een minormodule van 15 EC en is dus geen volledige minor.

Literatuur

Aan te schaffen voor deze module: 

  • Goossens, T., (2022). Leiderschap in ontwikkeling. 2e druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers 
  • Schaepkens, L., (2021). 10 miljoen jaar Leiderschap. Baarn: S2 Uitgevers 
  • Tiggelaar, B., (2009). De ideeën van Robert Quinn over Leiderschap. Tyler Roland Press (Betreft een e-book of luisterboek. Aan te schaffen via o.a. Bol.com. Maar ook online beschikbaar bij o.a. Spotify, www.bibliotheek.nlwww.kobo.com

 

Bovenstaande boeken zijn specifiek voor deze module. Gedurende de opleiding heb je al boeken aangeschaft. We rekenen erop dat je onderstaande boeken hebt en hier gebruik van kan maken: 

 Greveling, N., Bushoff, R. (2019). Strategisch management in turbulente tijden. Deventer:  

Vakmedianet/Management Impact. 

  • Ruijters, M.C.P., Van Luin, G.E.A., Wortelboer, F.Q.C. (2018). Mijn binnenste buiten; werken aan je professionele identiteit. Deventer: Management Impact. (we gaan bij OP een boek van Marie-José Geenen gebruiken Reflecteren, Leren van je ervaringen als professional

  

Extra materiaal, ter inspiratie, voor de liefhebbers 

 

  • Bos, L., (2020). Echter leiders gezocht. Zaltbommel: Uitgeverij Haystack 
  • Boxen, M. ( 2022).  Routes naar Vernieuwend Leiderschap. Culemborg: Van Duuren Management  
  • Bruijn, R.H. (2021). Einde discussie. Leiderschap door Dialoog. Amsterdam: Boom Uitgevers 
  • Bührs, M, De Groot, L., (2020). Stratego voor vrouwen. Amsterdam: Boom Uitgevers 
  • Derksen, K., (2021). Goed teamwerk. Amsterdam: Boom Uitgevers 
  • Fioole, W., Van Wely, D. (2019). Basisboek Management Vaardigheden. Bussum: Uitgeverij Coutinho 
  • Lencioni, P. (2019). De 5 frustraties van teamwork. Amsterdam: Business Contact 
  • Vroemen, M., (2009). Team op vleugels. Amsterdam: Boom Uitgevers 

Rooster

De module wordt aangeboden in blok 1 en 3 op:

-    Dinsdagavond en donderdagavond van 18:40 tot 22:00 of

-    Zaterdag van 10:00 tot 17:00

6 uur contacttijd per week. Daarnaast rekenen we op 10 tot 12 uur per week aan zelfstudie.

Kies bij het downloaden van de leerovereenkomst voor de juiste onderwijsperiode én onderwijs momenten. Dus voor onderwijs op dinsdag- en donderdagavond of onderwijs op zaterdag overdag.

Toetsing

Dit betreft een minormodule van 15 ECTS. 

-    Schriftelijk betoog: 7 ECTS
-    Reflective notes inclusief portfolio en assessment for learning: 8 ECTS

Herkansingsmogelijkheden: In overleg met de docent.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.


Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Claudia Hettinga

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Chiara Tdlohreg, onderwijsbureau.fbe@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.