Kies op maat

Inloggen Menu

Bedrijfskundig Marketing Management

Bedrijfskundigen moeten in staat zijn een bedrijfsfunctie te beoordelen en te verbeteren. In dit blok staat Marketing Management centraal en is klantwaarde is je kompas. Het bepaalt je richting. In Lean wordt het hogere doel van een organisatie ook wel Het Ware Noorden genoemd. Het Ware Noorden is de visie waar een bedrijf heen wil en daarbij is Klantwaarde de belangrijkste pijler. Hoe kun je keuzes maken of beslissingen nemen als je niet weet waar je naartoe wilt? Het is belangrijk om te weten waarom en voor wie je het doet. En het is cruciaal dat het personeel dit ook weet en in de praktijk brengt!

Klanten kunnen zowel intern als extern zijn. Extern betreft het de kopers van het product of dienst. Intern is de klant de afdeling die in het proces ná de betreffende afdeling komt. Pas wanneer men weet wie de klant is en wat hij wil, kan er vastgesteld wat er geleverd moet worden en wanneer en in welke hoeveelheid en tegen welke kwaliteit. Vervolgens kunnen de processen daarop aangepast worden. In dit blok leer naar de klantvraag te kijken én naar het effect daarvan op de organisatie in termen van zichtbaarheid, flexibiliteit, commerciële effectiviteit en toegankelijkheid.

Door middel van analyse en Customer Journey Mapping achterhaal je de klantbehoefte. De methode die daarna gehanteerd wordt om de Bedrijfsfunctie Marketing te verbeteren is Design Thinking. De design thinking methode is probleemoplossend en creatief: een mensgerichte, instinctieve benadering om te vernieuwen en te innoveren op basis van onder andere technologieën, klant-behoefte en -wensen.

 

Leerdoelen

  • Vaststellen in welke mate de organisatie voldoet aan de klantverwachtingen. (IST situatie) 
  • Kunnen bepalen hoe de organisatie aangepast moeten worden om aan de klantverwachting te voldoen. (SOLL situatie)
  • Kennis hebben van de marketingfunctie in relatie tot de overige organisatiegebieden.
  • Het merk IK en de positie van jou als adviseur kunnen benoemen.

Ingangseisen

  • De minormodule is opgezet voor deeltijdstudenten die werk en studie combineren. Het hebben van een passende werkomgeving is noodzakelijk om opdrachten te kunnen uitvoeren. Voltijdstudenten kunnen alleen worden toegelaten indien zij over een passende werkomgeving beschikken. Dit kan afgestemd worden met de coördinator van de minor.
  • Dit is een minormodule van 15 EC en is dus geen volledige minor.

Literatuur

Het studiemateriaal is te vinden op de pagina van dit blok in Brightspace.

Rooster

Aanwezigheid is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle afronding van dit blok. Het contact is beperkt (6 uur in de week). Daarnaast moet er dus veel zelfstandig gewerkt worden en daarvoor heb je de inzichten en instructies nodig die tijdens de bijeenkomsten worden opgedaan c.q. gegeven.

Dinsdag en donderdag van 18:40 tot 12:00 

OF

Zaterdag van 10:00 tot 17:00


Kies bij het downloaden van de leerovereenkomst voor de juiste onderwijsperiode én onderwijs momenten. Dus voor onderwijs op dinsdag- en donderdagavond of onderwijs op zaterdag overdag.

Toetsing

Schriftelijk advies

Het beroepsproduct gaat over kennis te vergaren over hoe de klant denkt over de organisatie (klantwaarde), de klantreis, analyse van jouw organisatie op basis van de klantwaarde (IST) en hoe je de organisatie hierop aanpast (SOLL).

10 EC - Week 7.

 

Presentatie en adviesgesprek. Peerfeedback medestudenten

Het assessment concentreert zich op drie onderwerpen: 

Presentatie. Je geeft een presentatie over jouw advies en bevindingen. 

Adviesgesprek. Je voert als adviseur een adviesgesprek met de opdrachtgever (medestudent) 

Reflectie op je ontwikkeling.

Om te bewijzen dat je op je eigen ontwikkeling kunt reflecteren en dat je je eigen ontwikkeling kunt sturen maak je een reflectieverslag (vorm is vrij).

5 EC - Week 8.

Herkansingsmogelijkheid is in overleg met de docent.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin de student het onderwijs van de minor heeft gevolgd, dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.  

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien? Dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.  

Aanvullende informatie

Kosten:
Er zijn geen kosten gebonden aan deze minor.

Vragen over de minor?
Contact Jeroen Castricum of Peter Buis, j.castricum@hva.nl of p.f.buis@hva.nl 
of Samir Kilani

Vragen over de Kies op Maat procedure?
Contact Chiara Tdlohreg, onderwijsbureau.fbe@hva.nl 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.