Kies op maat

Inloggen Menu

Visual Interface Design

Visual Interface Design wordt verzorgd door de opleiding CMD. CMD-studenten kunnen deze minor ook kiezen als themasemester-minor.   De visual interface designer ontwerpt de 'look, feel & touch' van gebruiksvriendelijke, communicatieve en betekenisvolle digitale interactieve producten. Als deelnemer aan de minor visual interface design ontwikkel en verdiep je de kennis en vaardigheden die essentieel zijn voor het ontwerpen hiervan.   Het lesprogramma richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de student tot visual interface designer door het aanleren van (onbewuste) beslissingsprocessen, kennis en vaardigheden die de basis zijn van goede visuele oplossingen. De student wordt in verschillende opdrachten voortdurend uitgedaagd te onderzoeken en te experimenteren door maken en doen. De student leert creatieve oplossingen te zoeken voor complexe problemen en deze oplossingen te visualiseren, onderbouwen, over te dragen en te evalueren.

Leerdoelen

Leerdoelen Het ontwikkelen van een autonome persoonlijkheid, die praktische oplossingen zoekt vanuit zijn eigen kennis, smaak, creativiteit en inzicht en die daarmee anderen kan overtuigen van de waarde van zijn werk.

Een ontwerpershouding
  1. de bewustwording van de eigen persoonlijkheid en creativiteit als stuwende factor bij ontwerpvraagstukken

  2. ontwikkelen van een persoonlijke visuele signatuur

  3. ontwikkelen van een authentieke, persoonlijke visie op visual interface design

  4. leren onderzoeken en experimenteren

  5. de bewustwording van zijn plaats in het werkveld en zijn toekomstige beroepsrol

Ambachtelijke vaardigheden

  1. aanleren, ontwikkelen en verfijnen van praktische vaardigheden voor het ontwerpen met vorm, kleur, grid, typografie, beeld en beweging

  2. toepassen van deze vaardigheden in visueel ontwerp voor digitale interactieve producten

  3. beheersing van gereedschap: schetsen/tekenen, visualiseren, interface patterns, HTML/CSS, prototyping tools, photoshop, illustrator, indesign, after effects 

  4. beïnvloeden van menselijk gedrag door visual interface design: cognitieve psychologie, sociologie, semiotiek

  5. toepassen van voorkennis: ideeontwikkeling, briefing/debriefing, ontwerpprocessen, -methodes en -principes, visual- & interaction design, user experience design en prototyping

Theoretische kennis

  1. bewustwording en duiding van omgevingsfactoren die het ontwerpproces beïnvloeden: tijd, geld, ethiek, politiek, strategie, techniek of platform

  2. bewustwording en duiding van de invloed van visual interface design in het leven van de gebruiker

  3. bewustwording en duiding van de rol die visual interface design speelt in de maatschappij

Competenties Je werkt je aan de volgende CMD competenties:
  • Oriënteren & begrijpen
  • Verbeelden & conceptualiseren
  • Prototypen & uitwerken
  • Evalueren
  • Georganiseerd en professioneel ontwerpen
  • Persoonlijk en geëngageerd ontwerpen
  • Vakkundig en onderzoekend ontwerpen

Ingangseisen

- Minor: Volg je dit programma als minor? Je voldoet tenminste aan de toelatingseisen van je eigen opleiding voor het volgen van een minor (zie OER van je opleiding). n.b. CMD-studenten die dit nog als verplicht onderdeel moeten volgen in S2 hebben voorrang op de inschrijving. 

- Themasemester-minor: Voor CMD-studenten die dit programma als themasemester-minor willen volgen gelden er geen toegangseisen.

Hoewel het geen formele toelatingseisen betreffen, kunnen studenten deelnemen op basis van een persoonlijk portfolio met:
  • aantoonbare beheersing van gereedschap: schetsen/tekenen, visualiseren, interface patterns, HTML/CSS, prototyping tools, photoshop, illustrator, indesign, after effects
  • aantoonbare voorkennis op het gebied van: ideeontwikkeling, briefing/debriefing, ontwerpprocessen, -methodes en principes, visual- & interaction design, user experience design en prototyping


Literatuur

Wordt nader bekend gemaakt.

Rooster

Er wordt naar gestreefd instructie, werken, feedback, coaching en evalueren enkele dagen per week mogelijk te maken volgens het studiomodel. Dit is mede afhankelijk van de mogelijkheden die de organisatie en omstandigheden bieden. Het rooster wordt twee weken voor aanvang van de minor bekend gemaakt via rooster.hva.nl

Contacturen:

12

Toetsing

Tijdens de minor zijn er colleges, workshops, masterclasses, feedbacksessies en presentaties. Er wordt gewerkt met verschillende materialen, tools en deliverables.

Er zijn verdiepende vakken waarin je individueel je ambachtelijke vaardigheden oefent en reflecteert op je eigen persoonlijke en creatieve ontwikkeling. De kennis van de vakken pas je toe in de meesterproef aan het einde van de minor.

De meesterproef is een ontwerpopdracht en is gesimuleerd, gebaseerd op een praktijksituatie of een concrete vraag vanuit een opdrachtgever.

Het ontwerpwerk wordt afgewisseld door excursies, gastcolleges en lezingen over onderwerpen die direct van invloed zijn op het werkveld van de visual interface designer. Denkbare onderwerpen zijn o.a. ontwerppraktijk, ontwerptheorie, film, fotografie, kunst, kunstgeschiedenis, trends en ontwikkelingen in visual (interface) design, ethiek, politiek, strategie.

Studiepunten (totaal 30 EC):

  • Visual Interface Fundamentals (9 EC) - product
  • Visual Interface Playground (9EC) - product
  • Meesterproef (9 EC) - product
  • Persoonlijke ontwikkeling en reflectie (3 EC) - mondeling

Vakken:

  • Typografie - product
  • Grid & Kleur - product
  • Beeldtaal - product
  • Interface & Beweging - product
  • Interface & Interactie - product

    1 herkansingsmogelijkheid.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact

Nicole Frank, n.frank@hva.nl en/of
Ronald Merkuur: r.a.g.merkuur@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Tracy Hepp-Walker, info-cmd@hva.nl

Kosten:
Houd rekening met kosten voor een studiereis (ca €100), de aanschaf van een museumjaarkaart, reiskosten naar musea, software licenties, materialen en printkosten voor de verschillende opdrachten.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.