Kies op maat

Inloggen Menu

Werken in een Gedwongen Kader

In deze minor worden verschillende programma's aangeboden met als doel kennis op te doen en vaardiger te worden in het werken binnen het gedwongen hulpverlening. De minor bestaat uit meerdere programma's. Tijdens deze programma's verdiep je je in verschillende methoden en interventies en krijg je kennis aangeboden over psychopathologische stoornissen en criminologie. De minor is gericht op alle clientgroepen, zowel: volwassene als jeugd. Waarbij in één programma onderdeel extra aandacht wordt besteed aan jongeren.

Leerdoelen

Je werkt aan de volgende competenties.

  • Je bent vasthoudend in het nastreven van een effectieve werkalliantie met een cliënt die gedwongen is een maatregel of vorm van behandeling of begeleiding te accepteren.
  • Je combineert het beheersen van risicovol gedrag met het ondersteunen van gedragsverandering en treedt hierin zelfstandig en weloverwogen op.
  • In samenwerking met (netwerk)partners ben je sturend en richtinggevend wanneer het juridisch kader daartoe aanleiding geeft.
  • Je legt verantwoording af aan de cliënt, de samenleving en de rechtstaat.
  • Je komt binnen het gedwongen kader zoveel mogelijk tegemoet aan de zelfbeschikking van een cliënt.
  • Je blijft mentaal stabiel handelen, vooral tijdens spanningsvolle situaties.
  • Je handelt op basis van gedeelde normen, ethische standaarden en gezamenlijke professionele verantwoordelijkheid.

    Deze competenties komen uit het document 'Competentieset Forensisch Sociaal Professional' en worden vertaald in leerdoelen op bachelorniveau.

Ingangseisen

Bij voorkeur praktijkervaring met cliënten in een gesloten setting (echter niet verplicht!).

In semester 2 is plaats voor maximaal 32 studenten.

Literatuur

Wordt later bekend gemaakt op Brightspace.

Naast boeken en studiehandleidingen geen andere kosten.

Rooster

De lessen zullen waarschijnlijk op de donderdag verzorgd worden. Twee weken voor de aanvang wordt het definitieve rooster gepubliceerd.

Contacttijd:

Het onderwijs wordt waarschijnlijk verzorgd op 1 lesdag. Contacttijd wordt vormgegeven in hoorcolleges, werkcolleges, etc.

Toetsing

De inhoud van de minor is onderverdeeld in twee leerlijnen. 

1. Werkcollege: via activerende werkvormen wordt alles rondom de justiële jeugdzorg behandeld. 

2. Theorie: in hoorcolleges worden de thema's forensische psychopathologie, criminologie en biologische aspecten van crimineel gedrag behandeld. 

De minor omvat in totaal 15 EC die je in een keer kan behalen als je hebt voldaan aan de actieve participatie en wanneer alle programma's voldaan zijn met een voldoende (5,5). 

De toetsing bestaat uit verschillende toetsvormen, waarbij gedacht kan worden aan een casustoets, een schriftelijke verantwoording, etc.

Per studiejaar is er een herkansingsmogelijkheid.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over minor?
Contact Ratiba el Kharrim, r.el.kharrim@hva.nl 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Liesbeth Steenbeek, e.c.e.steenbeek@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.