Kies op maat

Inloggen Menu

Migratievraagstukken

Een record aantal asielaanvragen in 2015, 2016 en 2022; eerste, tweede en derde generatie migrantengroepen van Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst; vrij verkeer van werknemers en zelfstandigen binnen de Europese Unie; het verblijf van expats in de grote steden. Nederland anno nu is feitelijk een migratiesamenleving.

De verschillende meningen, feiten en onderzoeksrapporten over deze werkelijkheid buitelen over elkaar heen. Het publieke en het politieke debat zijn gepolariseerd: terwijl de één kansen ziet in migratie, ziet de ander nieuwkomers juist als een bedreiging. Dat de materie complex en veelzijdig is, blijkt uit onder meer uit de problemen rond de opvang van asielzoekers, de komst van oorlogsvluchtelingen uit de Oekraine, het vraagstuk van de ongedocumenteerden in Nederlandse steden, maar ook uit het woningtekort en de schaarste van arbeidsaanbod.
De centrale vragen binnen onze samenleving zijn: wat betekent migratie voor de samenstelling van onze bevolking en hoeveel migratie wil en kan Nederland aan de komende decennia?

In Nederland vestigen zich jaarlijks ongeveer 400.000 nieuwe mensen. Wie zijn die mensen en wat zijn hun motieven? Hoe reageert de samenleving op al die nieuwkomers? Wat wordt van hen verwacht, bijvoorbeeld als het gaat om integratie? In de minor ga je op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen. Je kijkt met een sociaal-juridische en onderzoekende blik naar feiten, opinies en debatten rond migratie. Na het volgen van de minor ben je in staat om een weloverwogen standpunt in te nemen in het debat over de migratiesamenleving.

Leerdoelen

​De minor biedt je een breed perspectief op migratie in en naar Nederland. Dit betekent dat zowel historische als juridische en sociologische factoren en kwesties worden behandeld en onderzocht. Je ontwikkelt je eigen onderbouwde standpunten ten aanzien van migratie en een kritische blik zodat je de betekenis van migratie in de context van je eigen beroepspraktijk leert kennen.

Ingangseisen

Propedeuse behaald. Minimaal 40 EC jaar 2. Stage behaald.

Toegankelijk voor alle studenten die geïnteresseerd zijn in migratievraagstukken en affiniteit hebben met sociaal-juridische onderwerpen.
Er wordt in de minor veel aandacht besteed aan schrijf- en onderzoeksvaardigheden en aan actuele debatten.

Literatuur

Je wordt voor de start van de minor geïnformeerd over de benodigde literatuur (readers, artikelen, documentaires etc.). Onder voorbehoud behoort tot de verplichte literatuur:

Vijf eeuwen migratie - Lucassen & Lucassen
Boom basics - Migratierecht (boekje of E-book)

Rooster

Hoor- en werkcolleges 6-10 uur per week
Excursies gemiddeld 2 uur per week
Introductie van 6 uur
Eindseminar van 4 uur

De kennisvakken volg je in intensieve blokken van 4 weken: steeds één vak tegelijk om maximale verdieping te bewerkstelligen. Je volgt hoorcolleges en werkgroepen en besteedt een dag in de week aan praktijkopdrachten.

De verdiepingsmodule loopt het hele semester door: in deze leerlijn volg je iedere week werkgroepen of consults. 

Naast de contacturen lees je literatuur en maak je (tussentijdse) opdrachten.Toetsing van de kennisvakken vindt plaats in de tussenweken, in die weken organiseer je ook met en voor elkaar excursies.

Toetsing

Introductie: 2 EC, toetsvorm: aanwezigheid, excursies, eindseminar
In de introductieweek maak je kennis met elkaar en de minor. Je bezoekt verschillende organisaties en je organiseert excursies en gastsprekers met en voor je medestudenten. Aan het einde van de minor organiseer je binnen een kleine groep van medestudenten de programmatische invulling van het eindseminar, waarbij externe organisaties en bekenden betrokken zijn.

Geschiedenis van migratie: 5 EC, toetsvorm: portfolio en kennistoets
Je behandelt de verschillende na-oorlogse migratiestromen en de bijbehorende push- en pullfactoren. Hoe (ab-)normaal is migratie eigenlijk?

De Grens: 5 EC, toetsvorm: portfolio en kennistoets
In dit vak leer je de sociale en juridische betekenis van de grens. Wat is een grens, waarom bestaan er grenzen en wat betekenen grenzen voor mensen die zich binnen of juist buiten die grens begeven? Wanneer mag je de grens oversteken, wanneer mag dat niet en wat zijn de sociaal-maatschappelijke gevolgen?

Ontvangende samenleving: 5 EC, toetsvorm: portfolio en levensverhaal

Diversiteit en integratie: 5 EC, toetsvorm: toetsopdrachten
Hoe wil Nederland met de diversiteit die migratie met zich meebrengt omgaan? Wat betekent het als Nederland wil dat iemand integreert? Zou jij slagen voor het inburgeringsexamen? In het vak Diversiteit en integratie leer je over het integratiebeleid van Nederland. Hoe het tot stand is gekomen, hoe het wordt uitgevoerd en wat de normatieve uitgangspunten zijn die aan het beleid ten grondslag liggen. Je denkt ook mee over nieuwe manieren van integreren.

Verdiepingsmodule: 2 x 4 EC, toetsvorm: toetsopdrachten en verslag
Waarover blijf je discussieren met je vrienden, welk beeld laat je niet meer los, welk onderwerp dwaalt al dagen rond in je hoofd? Gedurende 20 weken verdiep je je in het door jou gekozen onderwerp. Je leest literatuur, bekijkt documentaires, bezoekt tentoonstellingen, gaat naar voorstellingen, congressen en discussieavonden, spreekt met ervaringsdeskundigen en experts etc: alles om jouw onderwerp in de ruimste zin van het woord te onderzoeken en er je mening over te vormen.

Je hebt 1 herkansingsmogelijkheid per studiejaar.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Marco Hofman, m.j.hofman@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Liesbeth Steenbeek, e.c.e.steenbeek@hva.nl

Kosten
Literatuur (boeken, readers, overige materialen) en excursies. Ga uit van maximaal 150 euro.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.