Kies op maat

Inloggen Menu

Oriëntatie op Werken in het Basisonderwijs

Ben je nieuwsgierig naar lesgeven in het basisonderwijs en wil je graag kennis en vaardigheden opdoen over het lesgeven aan kinderen tussen 4 en 12 jaar? Dan is de minor oriëntatie werken in het basisonderwijs iets voor jou. Dit studieprogramma biedt jou de mogelijkheid om je voor te bereiden op een toekomst als leerkracht in het basisonderwijs. Je krijgt onderdelen uit het studieprogramma van de pabo aangeboden die gericht zijn op de basis van het lesgeven vanuit pedagogisch-, didactisch en vakinhoudelijk perspectief. Onderwerpen zoals het bieden van een veilig pedagogisch klimaat en het houden van een efficiënt klassenmanagement komen aan bod, Daarnaast biedt het studieprogramma je een brede oriëntatie in verschillende vakgebieden zoals Nederlands, kunstzinnige oriëntatie, natuur en techniek en rekenen en wiskunde. De kennis en vaardigheden die je aangereikt krijgt op de pabo pas je toe in de praktijk; de basisschool.  

Ben je vervolgens enthousiast geworden voor een rol als leerkracht in het basisonderwijs, dan biedt de ervaring in de praktijk jou alvast een voorsprong in een vervolgtraject op de pabo zoals het verkorte deeltijdtraject of het HvA-zijinstroomtraject. Tevens kan je je opgedane kennis en vaardigheden binnen de aangeboden modules gebruiken voor het goed af kunnen ronden van de vakopdrachten in een van de vervolgtrajecten. Tot slot zal deze minor ook leiden tot enkele vrijstellingen in een vervolgtraject binnen de pabo, waaronder een deel van de praktijk.  

Deze minor kan ook op zichzelf worden gevolgd (dus ook als je niet van plan bent de studie te vervolgen met een deeltijd- of zijinstroomtraject). In dat geval biedt dit studieprogramma jou de gelegenheid je blik te verbreden door zelf te ervaren wat het lesgeven aan kinderen in het basisonderwijs inhoudt. Deze kennis en ervaring komt goed van pas bij specifieke (advies)rollen in de basisschool, zoals pedagoog of intern begeleider en vergroot daarmee de kans op een rol als pedagoog of intern begeleider. Hiermee is de minor met name interessant voor jou als je op dit moment een pedagogisch georiënteerde studie volgt zoals pedagogiek, social works of toegepaste psychologie. Volg je een tweedegraads lerarenopleiding? Dan is deze minor zeker interessant, omdat het je kennis en ervaring verdiept in het lesgeven aan jonge kinderen.

Leerdoelen

  • De student verwerft basale vakinhoudelijke en vakdidactische kennis van de basisschoolvakken en past deze toe in de praktijk van het basisonderwijs.
  • De student kan op basaal niveau lesactiviteiten voor het basisonderwijs ontwerpen, uitvoeren en evalueren.
  • De student kan leerlingen instrueren, begeleiden en inspelen op behoeften en verschillen van kinderen.
  • De student reflecteert op het beroep leerkracht basisonderwijs en de eigen bekwaamheid in relatie tot de bekwaamheidseisen en de eigen loopbaanwensen.
  •  

Ingangseisen

De minor is bestemd voor studenten die kennis willen maken met of zich voor willen bereiden op een toekomst binnen het basisonderwijs. De minor is niet toegankelijk voor pabostudenten.

Literatuur

​Een boekenlijst wordt nog beschikbaar gesteld.

Rooster

Maandag en dinsdag stage; op woensdag en donderdag of vrijdag kunnen lessen in principe worden ingeroosterd tussen 8.30-18.40 uur. We proberen een roostervrije dag te plannen, maar kunnen dit niet op voorhand garanderen.

Dit rooster is onder voorbehoud, je kunt er geen rechten aan ontlenen.

Contacttijd
Op woensdag, donderdag, vrijdag kunnen lessen in principe worden ingeroosterd tussen 8.30-18.40 uur. We proberen een roostervrije dag te plannen, maar kunnen dit niet op voorhand garanderen. Totaal 260 uur. Studenten lopen twee dagen in de week en twee hele weken stage in het basisonderwijs.

Toetsing

Studiedeel: Pedagogiek: Klassenmanagement
Toetsvorm: Opdracht
Ects: 3

Studiedeel: Pedagogiek: Leerkracht in de groep
Toetsvorm: Opdracht
Ects: 3

Studiedeel: Praktijk-stage 
Toetsvorm: Stagebeoordeling
Ects: 6

Studiedeel: Nederlands
Toetsvorm: Opdracht
Ects: 4

Studiedeel: Rekenen/wiskunde
Toetsvorm: Toets
Ects: 4

Studiedeel: Natuur & Techniek
Toetsvorm: Opdracht
Ects: 4

Studiedeel: Kunstzinnige Oriëntatie:
Beeldende vorming, dans en drama
Toetsvorm: Opdracht
Ects: 4

Studiedeel: Persoonlijke, professionele ontwikkeling
Toetsvorm: Toets mondeling
Ects: 2

Totaal aantal punten: 30

Herkansingen vinden halverwege semester twee of in het eerste semester van het daaropvolgende cursusjaar plaats.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Nienke Liekelema: n.m.liekelema@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Lia Stip, minoren-foo@hva.nl

Kosten:
Aanschaf verplichte literatuur ongeveer € 150,- à € 200,-

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.