Kies op maat

Login Menu

De Essentie van Ontwerpen

Als beginnend ontwerper heb je vaak nog geen goed beeld van het werkveld waarin je kunt gaan werken. Je eigen kwaliteiten en kracht zie je nog onvoldoende en kun je nog niet benoemen.

Aan het einde van deze minor ben je in staat om jouw eigen visie op het ontwerpen vorm te geven in een eigen product. Je kunt met passie over je werk vertellen en ook anderen ervan overtuigen hoe goed het is. Dit doe je met helder geformuleerde argumenten en in een discussie kun je vol overtuigingskracht je gemaakte keuzes verantwoorden.

In deze minor leer je waar je passie en je kracht ligt en waarom jouw dat als ontwerper zo speciaal maakt. Om deze vraag te kunnen beantwoorden komen de volgende onderwerpen aan bod: Passie voor ontwerpen, Ontwerpprincipes, Debattechnieken, NLP, Filosofie en ethiek, Duurzaamheid, Marketing en Branding.

Bij alle vakken wordt je geïnspireerd door bestaande en toekomstige ontwerpen. Hierdoor kom je erachter wat jij in het ontwerp belangrijk vindt en hoe je dat uit kunt dragen. Hierdoor kom je zelfverzekerd en overtuigend over en heb je als ontwerper meer kans op succes bij sollicitaties, het opstarten van een bedrijf en het binnenhalen van opdrachten.

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor ben je in staat: een ontwerptraject op te zetten, en af te leggen, dat echt bij jou past, dat kwaliteit (volledig, creatief, eigen inbreng) heeft, als ook diepgang en een persoonlijke visie laat zien, en gebaseerd is op inhoudelijke argumentatie. het resultaat van jouw ontwerptraject de verbinding te laten zijn tussen jouw passie en drijfveren als ontwerper, met een waardevol resultaat waarbij het bestaansrecht en de innovatieve waarde worden overgebracht op vakgenoten een overtuigende presentatie te geven die niet alleen goed is opgebouwd maar ook een creatieve en evenwichtige verhouding kent tussen tekst en beeld. om d.m.v. een actieve houding en het deelnemen aan gesprekken met vakgenoten, jouw skills, jouw ontwerpproces en resultaten steeds te toetsen en te verbeteren, zodanig dat je een hoge mate van zelfstandigheid laat zien.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Kyra Rowell, k.e.rowell@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact onderwijsbureau Faculteit Techniek, www.hva.nl/vragenformulier onder vermelding van 'betreft minor Techniek'.

Ingangseisen

​IPO, Design Academy, en vergelijkbare opleidingen

Als toelating voor deze minor maak je een portfolio met daarin bijvoorbeeld foto's van modellen van zelf ontworpen producten (3D), en schetsen, als ook materiaal-, kleur- en vormonderzoek. Je laat hiermee zien waar je nu staat in het ontwerpen.

 

Wil je graag meedoen aan deze minor?

 

1. Stuur jouw portfolio en motivatiebrief voor de inschrijvingstermijn op naar de minorcoordinator via K​yra Rowell: k.e.rowell@hva.nl​ 

2. Aan de hand je portfolio volgt er een intake gesprek om te kijken of jij een goeie match bent voor deze minor.

3. De minorcoordinator geeft een go of no go, in beide gevallen ontvang je daarover een bericht.

4. Daarna kun je de leerovereenkomst downloaden en door de examencommissie van jouw opleiding laten ondertekenen.

 

Wil je graag meedoen aan deze minor?

1. Stuur jouw portfolio en motivatiebrief voor de inschrijvingstermijn op naar de minorcoordinator via Ester Steenwinkel: e.steenwinkel@hva.nl​ 

2. Aan de hand je portfolio volgt er een intake gesprek om te kijken of jij een goeie match bent voor deze minor.

3. De minorcoordinator geeft een go of no go, in beide gevallen ontvang je daarover een bericht.

4. Daarna kun je de leerovereenkomst downloaden en door de examencommissie van jouw opleiding laten ondertekenen.

 

Toetsing

De minor kent één grote ontwerpopdracht. Deze wordt ondersteund met vakken, zoals daar zijn Manifest, Debat, Marketing, NLP en Filosofie. De vakken kennen geen studiepunten, zij dragen bij het totaal halen, of niet halen, van de minor (30 studiepunten).

Literatuur

Danchev, A. (2011). 100 artists' manifestos. London, England: Penguin Books.

Rooster

Bij aanvang gepubliceerd