Kies op maat

Inloggen Menu

Leiderschap in Zorg en Dienstverlening

Als een klant een probleem ervaart bij een organisatie heet dat klantfrictie. Over het algemeen is in een zorgomgeving de patiënt de klant. In de minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening ontwikkel jij een innovatieve oplossing voor een klantfrictie bij jouw eigen organisatie. Om dat voor elkaar te krijgen zet je je persoonlijk leiderschap in, ontwikkel je dat verder en maak je gebruik van je netwerk.

 

Binnen jouw organisatie ga je kijken waar zich een probleem voordoet en hoe de patiënt of cliënt of diens familie daarvan de dupe is. Onderzoeksvragen over klantfricties zijn bijvoorbeeld: Hoe organiseer je voor mensen met dementie een open afdeling waar zij wel bewegingsruimte hebben, maar niet in elkaars privéruimte kunnen komen? Of: Is het mogelijk en wenselijk om in een verpleeghuis het aantal fysieke bezoeken te verminderen door een camera op te hangen? Je maakt kennis met verschillende manieren om vaste patronen los te laten en om creatief te denken. Ook kijk je waar jij met jouw persoonlijke leiderschap vernieuwing kunt brengen. Waar ben jij sterk in? Waar zou weerstand kunnen ontstaan? Je zet je netwerk in, weet anderen mee te krijgen in jouw ideeën en maakt samenwerking mogelijk tussen partijen binnen en buiten jouw organisatie. Met je medestudenten in de minor wissel je ervaringen uit tijdens groepssessies. Als eindproduct lever je een plan op met een innovatieve oplossing voor de klantfrictie, dat je presenteert aan de betrokken organisaties.

Je krijgt les van meerdere docenten. Professionals uit het werkveld geven gastlessen over persoonstypen, netwerken en projectmanagement. Verder regel jij een bezoek aan een organisatie met een klantfrictie om te leren van hun aanpak.

Met de minor Leiderschap in Zorg en Dienstverlening draag jij bij aan dit Sustainable Development Goal:

  • SDG 3: Verbeteren van gezondheid en welzijn door het wegnemen van klantfrictie.

Leerdoelen

  • Je hebt inzicht in de invloed van jouw waarden en overtuigingen op jouw leiderschap en weet hoe je je effectiviteit kunt vergroten.
  • Je kunt in samenspraak met stakeholders innovatieve en creatieve oplossingen bedenken voor een klantfrictie en een onderbouwd plan maken voor de organisatie.
  • Je kunt bij zorgvragen een analyse maken van (nieuwe) samenwerkingsvormen of netwerken en verbeteringen adviseren die de vragen oplossen of ondersteunen.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor deeltijdstudenten Verpleegkunde en Social Work.

Als voltijdstudent kun je de minor ook doen. Je hebt dan wel een bij je opleiding passende werk- of stageplek nodig. Jouw werk- of stageplek moet toestemming geven om een onderzoek uit te voeren.

Literatuur

  • Brouwer, A. en Oosterbaan, J. (2020) Verpleegkundig Leiderschap werkt! Van droom naar resultaat: zo oefen je op 'eigen-wijze' invloed uit op je werkomgeving. Bowprint
  • Website: https://verpleegkundigleiderschap.online Verhagen, P. (2012). Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn. Bussum: Uitgeverij Coutinho.
  • Covey, S. (2019). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Business Contact.
  • Willems, N., Linck, R., & Kaats, E. e.a. (2018). Organiseren in en met netwerken. Alphen a/d Rijn: Vakmedianet.
  • Hart, W. & Buiting, M. (2018). Verdraaide organisaties. Alpen a/d Rijn: Vakmedianet.
  • Lenzen op Samenwerking: (digitaal in leeruitkomst aanwezig). Dees, T, Opheij, W. (2019). Samenwerken van idee naar afspraak. (Aan de slag met jullie samenwerking). Management impact. Alpen a/d Rijn: Vakmedianet

Rooster

Semester 1

  • Donderdag les op de HZ.
  • De andere dagen breng je in de praktijk wat je geleerd hebt en werk je aan je praktijkopdracht.

 

Semester 2

  • Maandag les op de HZ.
  • De andere dagen breng je in de praktijk wat je geleerd hebt en werk je aan je onderzoek.

Toetsing

  • Portfolio (100%). Je beschrijft en presenteert de klantfrictie, jouw onderzoek en adviezen, en hoe jij je leiderschap ontwikkeld hebt.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Adriënne Joosen-Schrauwen via a.w.m.joosen-schrauwen@hz.nl.