Kies op maat

Inloggen Menu

Vitale Samenleving

Mentale problemen bij jongeren, prestatiedruk op school, etnische ongelijkheid, armoede. Complexe sociaal-maatschappelijke problemen zoals deze noemen we wicked problems. In de minor Vitale Samenleving verdiep jij je in de oorzaken van wicked problems en in de mensen die door de problemen getroffen worden, en werk je aan innovaties waarmee nieuwe technologieën, diensten of producten kunnen worden ontwikkeld. Je leert om creatief te denken, praktijkgericht onderzoek te doen, samen te werken met andere domeinen en persoonlijk leiderschap te tonen.

Elke week geeft de docent college over een ander thema. Daarnaast heb je op de lesdagen ruimte om aan je opdracht te werken. Tijdens deze werkcolleges is een docent-onderzoeker aanwezig met wie je kunt sparren over je project. Er zijn regelmatig gastlessen. Sprekers komen van onder andere gemeenten, welzijnsorganisaties, bedrijven en lectoraten.

Met de minor Vitale Samenleving draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Bijdragen aan het verbeteren van de gezondheidszorg door het aanpakken van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik, en aan het voorkomen van voortijdige sterfte door psychische problemen.
  • SDG 11: Bijdragen aan steden en gemeenschappen door ze inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam te maken.
  • SDG 17: Bijdragen aan het wereldwijde partnerschap door maatschappelijke problemen met externe partners vanuit verschillende perspectieven te bekijken en tot innovatieve, duurzame adviezen te komen.

Leerdoelen

  • Je kunt een passend en innovatief advies voor de praktijk formuleren voor een complex maatschappelijk vraagstuk aan de hand van de fases van Design Thinking.
  • Je kunt door middel van literatuuronderzoek aanbevelingen doen voor de praktijk die bijdragen aan structurele veranderingen.
  • Je kunt samenwerken met andere disciplines en toont persoonlijk leiderschap bij de uitwerking van sociaal maatschappelijke vraagstukken.
  •  

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Het is mogelijk om deze minor in deeltijd te volgen. Er geldt wel een voltijdsbelasting.

Literatuur

Voor deze minor is geen verplichte literatuur.

Rooster

  • Maandag en woensdag les op de HZ.
  • De overige dagen werk je aan je opdracht.

Toetsing

  • Eindpresentatie (50%). Met je werkgroep geef je een mini-symposium voor jullie opdrachtgever, docenten en medestudenten over jullie bevindingen van de praktijkopdracht.
  • Literatuurstudie (30%). Je bestudeert bestaande onderzoeken en past de resultaten toe op jouw praktijkopdracht.
  • Testimonial (20%). In een vlog of filmpje geef je jouw reflectie op de samenwerking en je persoonlijk leiderschap binnen de werkgroep.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Sybren Slimmen via s.slimmen@hz.nl.