Kies op maat

Login Menu

Windenergie

Tijdens de minor ‘Windenergie’ leer je alles over verschillende specialismen in de onshore & offshore windindustrie. De komende jaren worden hiervoor goed opgeleide medewerkers gevraagd. Van zware industrie tot hightech systemen. Met deze minor op zak zorg jij dat je samen met andere technische disciplines groene energie uit de wind op een efficiënte manier oogst.

De minor Windenergie is in nauwe samenwerking met bedrijven ontwikkeld. Tijdens de minor heb je dan ook intensief contact met het werkveld. We gaan bij veel bedrijven langs om zelf te ondervinden wat de windindustrie voor jou kan betekenen. Volop carrièrekansen dus! 

Leerdoelen

Binnen de minor werk je actief aan de volgende algemene leerdoelen:

 • Je krijgt inzicht in de verschillende bedrijven en banen in de industrie van windenergie, zowel nationaal als internationaal.
 • Je krijgt inzicht in de techniek in deze sector en of werken in deze sector aansluit op jouw ambities.
 • Met deze minor krijg je makkelijker toegang tot werken in deze sector.

Tijdens de minor komen o.a. de volgende thema’s aan bod:

 • Windenergie, Windkunde & Aerodynamica
 • Veiligheid, Wet- & Regelgeving
 • Ontwerpen & Realiseren
 • Beheer & Onderhoud
 • Professionalisering & Praktijk

Op gezamenlijke thema’s werken de minor Windenergie en minor Oil & Gas intensief samen.

De lessen worden verzorgd door verschillende inspirerende (gast)docenten uit het vakgebied en een link gelegd met het lectoraat Windenergie van NHL Hogeschool. Praktijk vinden we erg belangrijk, daarom organiseren we excursies naar aansprekende bedrijven en evenementen en werk je in de tweede periode aan een praktijkopdracht bij een bedrijf (mini-stage). Het ontwerpen van een (deel van een) windturbine staat hierbij centraal.

Aanvullende informatie

Ingangseisen

Je kunt je inschrijven voor deze studie als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent derde- of vierdejaars hbo-student.
 • Je hebt affiniteit met onshore en offshore industrie.
 • Je hebt een hands-on en no-nonsense mentaliteit.
 • Je volgt een technische hbo-opleiding, bij voorkeur een die voldoet aan de competentieprofielen van ‘bachelor of engineering’ of ‘bachelor of applied sciences’ of ‘bachelor of Built Environment.

Voldoe je niet aan de eisen, maar wil je de minor wel graag volgen? Neem dan vooral contact op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Voor de minor geldt een minimum aantal deelnemers van 20 personen. Of dit aantal is behaald wordt begin juli bepaald, de student hoort daarna of de minor definitief wel of niet doorgaat.

Toetsing

Het theoriedeel wordt getoetst via een aantal opdrachten waarbij het gaat om de toepassing van de kennis. Deze opdrachten resulteren in een paper en/of presentatie. Het praktijkdeel wordt getoetst via een plan van aanpak aan het begin, voortgangsbesprekingen en een eindassessment waarbij de bewijsstukken in de vorm van een rapport en afhankelijk van het type opdracht specifieke beroepsproducten worden gewaardeerd.

Literatuur

Geen.

Rooster

Hoofdlocatie is NHL Hogeschool in Leeuwarden. Houd rekening met één dag per week les op het KIM in Den Helder en excursies en een mini-stage elders in het land.

De minor duurt twintig weken. Gedurende de looptijd van de minor worden theorie en praktijk afgewisseld. De dag start om 9:00 uur en eindigt om 17:00 uur.
De opleiding wordt afgesloten met een groepsopdracht uit de praktijk.