Kies op maat

Inloggen Menu

Premaster Research in Environmental Sciences

De Premaster is in principe bedoeld als schakelprogramma voor kandidaten met een afgeronde *hbo milieukunde/milieu en natuur opleiding, die willen opteren voor de wetenschappelijke masteropleiding Environmental Sciences van de Open Universiteit (OU). Het is mogelijk om deze premaster al tijdens je hbo opleiding te volgen in de vorm van een minor aan het eind van je opleiding. Dit is enkel mogelijk voor studenten die zich in het laatste studiejaar bevinden.

De cursus stelt je in staat essentiële academische onderzoekscompetenties voor milieuwetenschappers te verwerven. Na afloop van de cursus kun je de belangrijkste onderzoeksbenaderingen van de milieuwetenschappen en gerelateerde (sub)disciplines karakteriseren.

De kern van de cursus bestaat uit de volgende 4 onderdelen:
- de wetenschappelijke aanpak in de milieuwetenschappen,
- probleemformulering en literatuuronderzoek,
- onderzoeksontwerp en onderzoeksmethoden,
- wetenschappelijk rapporteren en reflectie.

Je leert milieuproblemen op verschillende manieren te analyseren. Aan de hand van een onderzoeksonderwerp komen bovengenoemde onderdelen aan bod. Er zijn meerdere onderzoeksonderwerpen beschikbaar uit de milieu-onderzoeksdomeinen van de faculteit, zoals milieu-natuurwetenschappen, milieutoekomstverkenningen, milieubeleid, en duurzame ontwikkeling.

Leerdoelen

Leerdoelen
Na bestudering van deze cursus kun je:
- met ondersteuning bijdragen aan het in kaart brengen en nader definiëren van een milieuwetenschappelijk probleem (competentiegebied: diagnose),
- met ondersteuning een (bachelor) onderzoeksvoorstel opstellen (competentiegebied: onderzoek) en zijn je wetenschappelijke milieucompetenties en academische vaardigheden daarvoor voldoende ontwikkeld,
- vraagstukken rondom wetenschappelijk integriteit op een verantwoorde wijze afwegen,
- een onderzoeksvoorstel planmatig organiseren (voorbereiden, uitwerken en afronden),
- wetenschappelijk onderbouwde informatie, ideeën en meningen overdragen aan opdrachtgevers en collega's (wetenschappelijk rapporteren),
- reflecteren op je eigen ontwikkeling op het gebied van onderzoeksvaardigheden.

De Premaster Research approaches beoogt een brug te slaan tussen hbo milieukunde onderwijs (hoger beroepsonderwijs) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Het biedt een effectief programma voor studenten die op het niveau van de Master of Environmental Sciences willen instromen. In een compacte opzet word je begeleid en aan het werk gezet voor het aanleren en versterken van vaardigheden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Na afronden van je hbo-opleiding  ben je met deze premaster mogelijk rechtstreeks toelaatbaar tot de wo masteropleiding Environmental Sciences van de Open Universiteit (OU).

Ingangseisen

Alleen studenten in de eindfase van een *hbo milieukunde/hbo milieu en natuur-opleiding kunnen zich opgeven voor de premaster Research. Daarnaast geldt dat in ieder geval de cursus NB1212 Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling moet zijn afgerond.
Deze premaster is alleen na toestemming van de CVE-nw van de OU te volgen. Geef je daarom tijdig op voor deze Premaster.

*hbo milieukunde/milieu en natuur opleidingen:

HAS Hogeschool, Den Bosch en Venlo
Environmental science, Avans Breda
VHL, Leeuwarden
Watermanagement, Rotterdam HR
Land- en watermanagement, Velp VHL
Tuin- en landschapsinrichting, Velp VHL
Landschap en environment mngmnt., Delft Inholland
Watermanagement, Vlissingen HZ
Intern. development mngmnt, Velp VHL
Bos- en natuurbeheer, Velp VHL
Kust- en zeemanagement, Leeuwarden VHL

Literatuur

Cursusmateriaal Deze cursus bestaat uit:
- een cursusmap met bronmaterialen
- het boekje Research Proposal van de Open Universiteit. Digitale leeromgeving Als student kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en je begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.
We adviseren je om de bestudering van de cursus te starten op de cursussite (digitale leeromgeving, www.ou.nl/mijnOU). Je vindt daar de laatste informatie over de cursus.

Rooster

De Premaster start twee keer per jaar, in september en in februari. Duur van de premaster is een half jaar.

Bij deze cursus, voorbereidend op je bachelor afstudeeropdracht (voor bachelorstudenten) en masterstudie, krijg je veel docentbegeleiding volgens een studierooster. Je werkt via de cursussite samen met je medestudenten, via peer reviews van elkaars werk. De docenten gebruiken de cursussite tevens als platform voor de begeleiding (feedback, coaching, beoordelingen). Per run vinden verplichte online bijeenkomsten plaats. Deze bijeenkomsten vinden overdag plaats op werkdagen.

De bijeenkomsten voor Research Approaches (vier) worden gehouden op het studiecentrum te Utrecht op vrijdagen of online.

Toetsing

Tentamenvorm Opdracht. Tentamendata: volgens afspraak.



Aanvullende informatie

 

I.v.m. de vaste start en de noodzaak om toestemming te hebben van de CVE voor deze Premaster, is het belangrijk om ruim van te voren aan te melden. Voor 1 juli 2023 (voor het najaarstraject) en voor 1 december 2023 (voor het voorjaarstraject).
Voor meer informatie over deze premaster zie: www.ou.nl/studieaanbod/NB9804