Kies op maat

Inloggen Menu

Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie en ontwerp

Het beleid ten aanzien van de inrichting en het gebruik van de leefomgeving staat centraal in deze cursus. Denk daarbij aan het beleid voor verstedelijking, voor bescherming tegen overstromingen, over gaswinning, de aanleg en verbreding van infrastructuur, of natuurbescherming. Dit beleid wordt voortdurend aangepast aan nieuwe vraagstukken en maatschappelijke ambities.

In deze cursus leer je hoe beleid wordt ontworpen en uitgevoerd, hoe je dit omgevingsbeleid kunt analyseren en evalueren, en hoe je beleidsadviezen kunt formuleren. In de cursus komen onder meer de volgende zaken aan bod: wat is omgevingsbeleid, welke factoren spelen een rol bij het ontwerpen en uitvoeren van beleid, op welke wijze kan beleid worden geanalyseerd en geëvalueerd en wat leert de huidige beleidspraktijk ons over het omgaan met complexe omgevingsvraagstukken. Speciale aandacht gaat uit naar actuele ruimtelijke vraagstukken, de rollen van verschillende overheden, vernieuwing van wet- en regelgeving, en de invloed van de Europese Unie.

De cursus geeft een overzicht van relevante beleidswetenschappelijke theorieën en methoden. De opgedane inzichten worden toegepast op actuele vraagstukken. Je kunt daarbij een eigen onderwerp inbrengen of een koppeling maken met je eigen (beroeps)praktijk.

Leerdoelen

- de belangrijkste theorieën en methoden voor beleidsanalyse, -evaluatie en -ontwerp benoemen en uitleggen,
- kritisch reflecteren op actuele ontwikkelingen in het omgevingsbeleid,
- zelfstandig een beleidsanalyse en beleidsevaluatie uitvoeren,
- op een constructieve manier beleidsaanbevelingen formuleren.

Ingangseisen

Propedeuse afgerond

Literatuur

Het cursusmateriaal bestaat uit een digitale leeromgeving waarin je aan de hand van wetenschappelijke artikelen en oefenopdrachten kennis maakt met theorieën en methoden voor het analyseren, evalueren en ontwerpen van omgevingsbeleid.

Rooster

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. 

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: via de cursussite in de digitale leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docent. De docent organiseert een begeleid studietraject in kwartiel 3 en 4 dat open staat voor alle ingeschreven studenten. Je kunt de cursus ook flexibel en zelfstandig bestuderen. Eén keer per jaar is er een begeleidingsbijeenkomst op een Themadag Natuurwetenschappen.

Toetsing

TENTAMENVORM: 

Opdracht, in overleg met docent

Aanvullende informatie

Meer informatie is terug te vinden op www.ou.nl/studieaanbod/NB2212.